Komentara: 0
Pregleda: 1119
Foto

Održano predavanje „Pustara sa hiljadu lica“ u Gradskom muzeju

11.11.2020. u 12:22h
Izvor: TV Subotica
Održano predavanje „Pustara sa hiljadu lica“ u Gradskom muzeju

U okviru projekta „Muzeji za 10“ i nacionalne nedelje muzeja, magistar biologije i direktor Gradskog muzeja, Ištvan Hulo, održao je predavanje „Pustara sa hiljadu lica“.

- Ovo predavanje zapravo govori o tome kako su one bogata i jedinstvena staništa u dolini reke Tise. Da su krajnji ogranci stepskih površina, tačnije istočnih stepa koje se tu završavaju, a na zapadu ih više nema. Govori o biljnom i životinjskom svetu koji je ovde prisutan, kao i o elementima narodne kulture, odnosno života u vreme ispaše - objasnio je Hulo.

Održano predavanje „Pustara sa hiljadu lica“ u Gradskom muzejuPredavanje se završilo šetnjom kroz izložbu „Tornjai u Subotici“ sa akcentom na slike inspirisane pustarom. Postavka Janoša Tornjai deo je projekta prekogranične saradnje sa Mađarskom, a njegove slike inspirisane su prirodom.

- Pustare, u smislu onih velikih pašnjaka, onih velikih površina koje su bez drveća i ikakvih detalja u dolini Tise, bile su njegova stalna inspiracija i on je govoro da su pustare jedno veliko praznilo, da na njima nema ničega, ali da se pogled prostire u nedogled - dodao je Hulo.

Nacionalna nedelja muzeja traje od 9. do 15. novembra, a tema ovogodišnje manifestacije je "Muzeji za jednakost".

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 3 godine i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1119

Povezane vesti

Povezane teme

gradski muzej

Gradski muzej Subotica

predavanje

ištvan hulo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.