• Pregleda: 5752

Održano predavanje o štetnosti droga i bolestima zavisnosti

Prema statistici, oko 15 odsto maloletnih osoba je probalo neku psihoaktivnu supstancu. Zbog sve većeg pritiska na mlade od strane onih koji zarađuju od proizvodnje, prerade i prodaje psihoaktivnih sustanci u Srbiji je pokrenut program Prevencije upotrebe droga.
Održano predavanje o štetnosti droga i bolestima zavisnosti

U okviru programa Prevencije upotrebe droga, specijalista socijalne medicine dr Zorica Dragaš iz Zavoda za javno zdravlje, učenicima sedmog razreda OŠ „Sečenji Ištvan“ održala je predavanje  pod nazivom „U tvom životu nema mesta za drogu“.

- Još uvek najviše maloletnika je probalo marihuanu. Međutim, prisutne su i sintetske droge kakav je ekstazi, LSD i neke druge psihoaktivne supstance, koje imaju svoje korisnike na našem tržištu. Što se tiče marihuane, najvažnije je reći da ona nije laka droga, te da je podela na lake i teške droge izmišljena. Marihuna još uvek jeste uvodna droga, što znači da većina onih koji su postali narkomani su taj svoj nesrećni životni eksperiment počeli sa marihuanom- kaže dr Dragaš.

Predavanje je održano sa ciljem da se stariji osnovci upoznaju sa vrstama psihoaktivnih supstanci, njihovim uticajem na psihičko i organsko zdravlje, te da steknu socijalne kompetencije kako bi uspeli da se odupru vršnjačkom pritisku.

- Važno je da znaju da su bolesti zavisnosti jedine bolesti koje se mogu sprečiti snagom sopstvene volje, kao i da ukoliko se zavisnost potpuno razvije  malo je onih koji se izleče. Savet za roditelje bi bio da se ne plaše da primete promene kod deteta. Ukoliko primete negativne promene, trebalo bi da na diskretan način nastave da prate dete, te da u dogovoru sa razrednim starešinom, psihologom i pedagogom pronađu put za rešavanje problema-poručuje dr Dragaš.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

14
Redrum Odgovori
Kao prvo, marihuana nije droga vec lek! Razvijeni svet to polako prepoznaje i uskoro ce se to uciti u skolama, a drugo, uvodna droga je alkohol. Ne samo uvodna nego najopasnija jer je kul piti i biti pijan. Imam mnogo prijatelja koji biraju marihuanu pre nego alkohol i niko od njih nije agresivan niti problematican. [*...*] U svakom slucaju, maloletnici ne bi trebali nista od toga da konzumiraju, ali ako vec imaju potrebu, bolje da je marihuana, da se ne lazemo.
daki Odgovori
Ko nece nece,ko hoce uzece,nije stvar u pritiscima,vec licni karakter i kucno vaspitanje.I nikada necu razumeti nekoga ko uzima narkotike,razumem one koji prodaju,ali korisnike nikada necu razumeti.
Rob Odgovori
Eee doktori naši . Kako ste brzo pali pod farmaceutski lobi . Svako od vas ko kaže da marihuana nije lek treba da stavi prst na čelo i da malo izvadi glavu iz dupeta i malo se raspita među pacijentima koji koriste ulje od marihuane . Možda i samo možda tad vide da greše .
CikaDoca Odgovori
https://massroots.com/blog/does-smoking-weed-damage-lungs
Za početak ovaj članak... posle možemo i detaljnije i opširinije, da već jednom ljudi malo i sa naučne strane vide dobrobit marihuane
mikula Odgovori
Kanabis je satrala farmaceutska imdustrija jer zarađuje milijarde na citostaticima, antidepresivima, lekovima za epilepsiju itd. To je jedna od najstarijih biljaka na planeti sa najsloženijom strukturom. Stvoritelj je stvorio lek za sve u prirodi. Kanabis raste u prirodi i nije mu potrebna obrada za razliku od svih ostalih droga koje se dobijaju nekakvimprocesima, takvih stvari se treba kloniti. Samo je u zemlji gde se veličaju kriminalci i kur***e kroz medije, kanabis u tretmanu heroina a za džoint se ide u zatvor, pri tome su predhodno navedeni likovi na svemu i svačemu.
Jel se ono onaj kristijan ne skida sa medija, popularniji nego ikad a diler heroina,,,, bem ti državu poremećenog sistema vrednosti.
Malo neka se pregleda na netu šta najugledniji svetski biohemičari imaju da kažu na temu kanabisa a National Geohraphic ima čitav serijal na tu temu.
mityi Odgovori
Hehehehehe,,, nisam još čuo da je neko naduvan prebio nekog na ulici ili ženu, decu, za razliku od alkohola pod kojim se tuče na ulici, bije žena ili dete.
na tom predavanju je trebalo krenuti od alkohola, preko cigareta, heroina, kokaina, sintetičkih droga a marihuanu eventualno spomenuti.
Lekalizacija i dekriminalizacija marihuane ke neminovnost
panonski čamac Odgovori
Nije problem droga, već bezizlazna situacija u kojoj se omladina nalazi.
Kada nemaš šta da radiš, kada nemaš za leba, kada gledaš kako ti roditelji nemaju keša, kada ti je jedina zanimacija da sediš na klupi u sred zime ili da sediš u kući i gledaš Farmu, onda NARAVNO da ti je sasvim logičan izlaz da potegneš alkohol, vutru, ili bilo šta jače samo da pobegneš od ove bede i jada.

Naravno, nije problem zapaliti buksnu ili cugnuti vopi, ali kada se to radi non stop, to nije iz zabave, već zbog bekstva iz ove realnosti.

A što se tiče naše borbe protiv droge, bolje se pokrijte ušima. Dok normalan svet legalizuje i dekriminalizuje marihuanu, vi tu palite decu da će zbog nje da crknu u najgorim mukama. Ionako ćete toj istoj deci za koju godinu da prepisujete bromazepam da kljukaju za svaku bolest.

HOĆU OBRAZOVANJE, A NE LAGANJE!
Safeth Odgovori
Marihuana spada ne u lake droge vec u teske droge! Smrtonosne droge su heroin k9kain itd...
Ovi sto se prave pametni da marihuana leci rak su tipicne budale i 90% od njih su zavisnici klosari koji bi rafo voleli da im se droga legalizuje. Cuj ti marihuana lek hahahahhaha
Milla Odgovori
Prethodni komentari govore zašto ima mnogo narkomana kod nas. Ako roditelji sa ovakvim stavovima vaspitavaju svoju decu ovom svetu se ne piše dobro. Naduvani džankiji koji nisu pri zdravoj pameti će upravljati svetom, baš lepo. Svakome ko bi mom detetu solio pamet da marihuana i ostali prirodni narkotici nisu opasni bih lično iskopala oči. Upravo ste vi idealne mušterije za narko dilere. Očigledno je da postoji borba između farmacije i narko bosova. Ako imate pameti jasno je da je farmacija ipak manje zlo, jer je donekle pod nekom civilizovanom kontrolom. Gospodo koja preporučujete prirodna sredstva za DROGIRANJE ( nemam ništa protiv prirode, naprotiv ), podsetiću vas da priroda poseduje i otrove, pa samim tim nije sve što je prirodno bezopasno. Verovatno niste imali priliku da vidite sebe kako izgledate i kako se ponašate pod dejstvom tih prirodnih opijata.
Lek???? Odgovori
Lek je lek,a zloupotreba bilo kojeg leka je zavisnost, bolest i smrt.
Redrum Odgovori
@Milla
Znaci, morao sam da odgovorim na ove potpuno nelogicne i neosnovane tvrdnje jer apsolutno nemaju smisla. Taj stav koji ti zastupas je potpuno pogresan a to je ocekivano jer se stavovi formiraju na osnovu sistema u kojem zivimo. Taj sistem nas sve uci da je marihuana droga i da je opasna. Ja sam taj isti stav imao dok nisam upoznao materiju i shvatio o cemu se radi. Marihuana AKA konoplja je lekovita biljka i ne samo to, od nje se moze napraviti 25000 razlicitih proizvoda ukljucujuci lekove, plastiku, papir, hranu, i mnoge druge. Razlog zasto je ilegalno je upravo taj. Mnoge kompanije i industrije bi pukle momentalno kad bi uzgoj i prerada kao i koriscene postalo legalno.
Moj je stav da maloletnici ne bi trebali da je koriste jer ne razumeju sustinu, treba to malo kasnije, kad se poraste. Savetujem tebe kao i ostale koji slepo tvrde da je marihuana droga da se edukuju malo. A to sto etiketirate ljude koje to razumeju i podrzavaju je samo dokaz koliko ste deo sistema i koliko pustate druge da razmisljaju umesto vas!

Pozdrav od narkomancine i klosara koji podrzava lekalizaciju i dekriminalizaciju!
Redrum Odgovori
@Lek????
Slazem se sa ovom tvrdnjom u potpunosti! Ako covek naglo i brzo popije 5-6 litara vode rizikuje otkazivanje bubrega i smrt. Tako da i voda moze biti kobna. Stvarno je nekada tesko razumeti drustvo i njihovu potrebu da osudjuju i pametuju a nemaju ni osnovne informacije i obrazovanje o datoj temi.
nitrat Odgovori
Da, marihuana može da bude lek, ali u strogo propisanim dozama, u odgovarajućem obliku i u propisanom vremenu trajanja terapije. Stvarno mislite da je lekovito pušenje džointa u kome svako sebi dozira travu po sopstvenom nahođenju i ukusu, pritom mešajući sa ko zna kakvom krdžom od duvana? Na taj način u najmanju ruku uništavate svoja pluća a učestalim konzumiranjem stvarate zavisnost od marihuane (da, ona izaziva zavisnost!).
sansa Odgovori
Svasta se vec odobrava. Drogira se? Neka....Bolje nego da pije. Koja glupost. Ne treba nista od toga. A da su bezazleni-Nisu. Puno narkomana je ubilo nekog ili opljackalo. I nema razloga ni pravdanja. Sve to dode glave. Kad tad
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.