Komentara: 14
Pregleda: 9467

Održano predavanje o štetnosti droga i bolestima zavisnosti

18.02.2016. u 15:42h
Izvor: Subotica.com
Prema statistici, oko 15 odsto maloletnih osoba je probalo neku psihoaktivnu supstancu. Zbog sve većeg pritiska na mlade od strane onih koji zarađuju od proizvodnje, prerade i prodaje psihoaktivnih sustanci u Srbiji je pokrenut program Prevencije upotrebe droga.
Održano predavanje o štetnosti droga i bolestima zavisnosti

U okviru programa Prevencije upotrebe droga, specijalista socijalne medicine dr Zorica Dragaš iz Zavoda za javno zdravlje, učenicima sedmog razreda OŠ „Sečenji Ištvan“ održala je predavanje  pod nazivom „U tvom životu nema mesta za drogu“.

- Još uvek najviše maloletnika je probalo marihuanu. Međutim, prisutne su i sintetske droge kakav je ekstazi, LSD i neke druge psihoaktivne supstance, koje imaju svoje korisnike na našem tržištu. Što se tiče marihuane, najvažnije je reći da ona nije laka droga, te da je podela na lake i teške droge izmišljena. Marihuna još uvek jeste uvodna droga, što znači da većina onih koji su postali narkomani su taj svoj nesrećni životni eksperiment počeli sa marihuanom- kaže dr Dragaš.

Predavanje je održano sa ciljem da se stariji osnovci upoznaju sa vrstama psihoaktivnih supstanci, njihovim uticajem na psihičko i organsko zdravlje, te da steknu socijalne kompetencije kako bi uspeli da se odupru vršnjačkom pritisku.

- Važno je da znaju da su bolesti zavisnosti jedine bolesti koje se mogu sprečiti snagom sopstvene volje, kao i da ukoliko se zavisnost potpuno razvije  malo je onih koji se izleče. Savet za roditelje bi bio da se ne plaše da primete promene kod deteta. Ukoliko primete negativne promene, trebalo bi da na diskretan način nastave da prate dete, te da u dogovoru sa razrednim starešinom, psihologom i pedagogom pronađu put za rešavanje problema-poručuje dr Dragaš.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 14
Pregleda: 9467
Povezane teme

droga u subotici

zavod za javno zdravlje

bolest zavisnosti

predavanje

zorica dragaš

mladi i droga

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.