• Pregleda: 4525

Održano predavanje na temu našeg krivičnog procesnog prava

Pravni fakultet za privredu i pravosuđe u Subotici, organizovao je danas otvoreno predavanje pod nazivom „Aktuelna pitanja našeg krivičnog procesnog prava“. Predavanje je držao dr Miodrag Majić, sudija Apelacionog suda u Beogradu.
Održano predavanje na temu našeg krivičnog procesnog prava

Srđan Cvijanović, direktor kancelarije za razvoj karijere i PR menadžer Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, kaže da je današnje predavanje rezultat kvalitetne saradnje Pravnog fakulteta i izdavačke kuće Liceum Juris (Lyceum Iuris).

- Na ideju da održimo današnje predavanje, došli smo nakon nedavnih predavanja koja su odvojeno organizovali naš fakultet i Liceum iz ove oblasti prava. Došli smo do zaključka da bi bilo sjajno da napravimo zajedničko predavanje, na koje ćemo pozvati stručnu javnost i studente – rekao je Cvijanović i zahvalio sudiji Majiću što se odazvao njihovom pozivu.

Vladan Vukmanov, samostalni saradnik Liceuma Juris, kaže da se ta izdavačka kuća nedavno odlučila da svoje interesovanje usmeri na krivično pravo i da su, u dogovoru sa Pravnim fakultetom, odlučili da to bude tema današnjeg predavanja.

Predavanje na temu „Aktuelna pitanja našeg krivičnog procesnog prava“ držao je dr Miodrag Majić, sudija redovnog odeljenja i odeljenja za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu.

- Došao sam sa namerom da razmenim mišljenje sa mladim ljudima o nečemu što, već nekoliko godina, zaokuplja našu stručnu javnost, a to je zakonik o krivičnom postupku, koji još uvek nazivamo novi, iako je od 2011. godine na snazi. Međutim, bez obzira na tu činjenicu, taj zakonik i dalje izaziva brojna ne snalaženja u praksi i biće mi vrlo interesantno da čujem kakvo je stanje oko toga u Subotici – rekao je Majić i dodao da žali što su prilike da razmenjuje iskustvo sa drugim kolegama iz drugih kraje zemlje retke.

Majić se takođe dotakao i rada Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS), naglasivši da je povratna informacija od kolega dobra, ali da je centar još uvek na početku rada.

- Osnovna ideja sa kojom je Centar osnovan je da pokuša da okupi ljude iz pravosuđa koje krase dve važne osobine, a to su odlučnost i nekompromitovanost. Siguran sam da takvih ljudi u pravosuđu ima i da će njihovim angažovanjem, znanjem i savetima doprineti poboljšanju stanja u pravosuđu. CEPRIS bi trebalo da bude jezgro oko kojeg bi se okupljalo i nudilo ono najvrednije što pravosuđe ima – zaključio je Majić.

Interesovanje za predavanje bilo je veliko, te se odazvao veliki broj advokata, tužilaca, sudija i studenata.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
Trta Odgovori
Na ovu temu kao i na sproviđenje teorije u praksu treba da se uvede vanredno stanje, haug.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.