• Pregleda: 1189

Održano predavanje na temu koncepta održive energetike u Subotici

Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) organizovao je danas prezentaciju i diskusiju na temu „Predlog CEKOR-a za koncept održive energetike u Subotici“, u Plavoj sali Gradske kuće. Prezentaciju je držao dr Ilija Batas Bjelić.
Održano predavanje na temu koncepta održive energetike u Subotici

Tokom izlaganja, dr Ilija Batas Bjelić, naučni saradnik sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, prezentovao je nekoliko scenarija razvoja energetike u Subotici, koji su rađeni kako bi se dobio odgovor na nekoliko pretpostavljenih strateških ciljeva: smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, smanjenje cene energije, povećanje upotrebe obnovljivih izvora energije, te uštede u domaćinstvima.

- Veliki broj opština u Srbiji, sa kojima sarađujem, opredeljuje se za povećanje upotrebe obnovljivih izvora energije s ciljem smanjenja zavisnosti od uvoznih goriva, smanjenja zagađenja, povećanja otpornosti na klimatske promene i, pre svega, radi otvaranja velikog broja lokalnih radnih mesta koja stvaraju mogućnost da se smanji iseljavanje iz delova Srbije koji su najviše pogođeni krizom - rekao je Batas Bjelić i dodao da su obnovljivi izvori dobro rešenje za veći broj ekoloških, ekonomskih i socijalnih problema, te da ih on promoviše kroz scenarije za Suboticu.

Zaključak je da se uz razuman napor mogu dostići izuzetno povoljni rezultati, odnosno rezultati koji bi doveli do značajnih poboljšanja stanja životne sredine u našem gradu, otvaranja novih radnih mesta i povećanja energetske sigurnosti u gradu.

- Smatramo da je uz odlučan i racionalan pristup problemu smanjenja zagađenja od ložišta u Subotici, smanjenja upotrebe fosilnih goriva, te oslanjanja na lokalno dostupne izvore obnovljivih izvora energije, moguće dostići ne samo čistiju životnu sredinu, nego i otvaranje značajnog broja novih radnih mesta, te značajno pospešivanje lokalne ekonomije. CEKOR je spreman da uz nastavak rada na ovoj temi doprinese da Subotica uradi što više projekata iz ove oblasti - rekao je Zvezdan Kalmar, kordinator za energetiku u CEKOR-u.

Scenarije razvoja energetike u Subotici, koji su danas prezentovani, CEKOR je uradio u okviru međunarodnog projekta "Jačanje civilnog društva za zagovaranje održive energetske tranzicije“, koji se pod vođstvom danske organizacije „VedvarendeEnergi“ sprovodi u Jermeniji, Belarusiji, Makedoniji, Srbiji, Ukrajini i Danskoj.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

2
Realan Odgovori
Za naše pare nam uvaljuju tehnologiju koja je stvorena, između ostalog, i domaćim znanjem najurenim odavde.
Kum Odgovori
Iiiiiiiiii, samo bla bla ?
Radite nešto da se to vidi.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.