• Pregleda: 2171

Održano predavanje Borisa Telečkog: "Ko sam ja?"

U novembru Fondacija "Danilo Kiš" je nastavila ciklus psiholoških predavanja pod nazivom "Kaži A" kojim Subotičanima pruža podršku u očuvanju mentalne higijene i psihičkog zdravlja, a ovoga puta u saradnji sa Centrom za savetovanje i podršku porodici iz Subotice.
Održano predavanje Borisa Telečkog: "Ko sam ja?"

Juče, 19. novembra 2014. godine, je u Gimnaziji za talentovane učenike "Deže Kostolanji" održano predavanje na mađarskom jeziku pod nazivom "Ko sam ja?". Predavanje je održao Boris Telečki, diplomirani psiholog pri Centru za savetovanje i podršku porodici Centra za socijalni rad Subotica.

Predstava o sebi samom je vlastiti fiktivni lik kakvim pojedinac zamišlja sebe, kakav bi želeo da bude i kakav veruje da jeste. Slika o sebi se postepeno izgrađuje, počev od ranog detinjstva (od četvrte ili pete godine), pod uticajem očekivanja, mišljenja i procena drugih, značajnih ljudi, o nama samima. Ova slika se po pravilu znatno razlikuje od osobe kakva ona stvarno jeste (bilo da pojedinac sebe precenjuje, idealizuje ili potcenjuje, omalovažava). Bez obzira kakva ona bila, pozitivna ili negativna, ta slika bitno određuje naša osećanja, mišljenje, stavove i ponašanje.

Tokom predavanja je psiholog Boris Telečki dao odgovore na neka od sledećih pitanja: Ko smo? Kakvi smo? Koliko vredimo u odnosu na druge? Koji faktori utiču na razvoj slike o sebi? Aspekti slike o sebi; povezanost slike o sebi i samopouzdanja; pozitivna ili negativna slika o sebi - od čega zavisi? Slika o sebi i postignuće; Kako slika o sebi utiče na samopoštovanje? Izgradnja i očuvanje pozitivne slike o sebi.  

Boris Telečki je diplomirani psiholog, edukant četvrte godine edukacije za psihodramskog psihoterapeuta pod supervizijom. Zaposlen je u Centru za socijalni rad Subotica, pri Centru za savetovanje i podršku porodici, gde se bavi individualnim, savetodavno-psihoterapijskim radom. Edukovan za rad sa ženama žrtvama porodičnog nasilja, potencijalnim usvojiteljima kao i za tretman počinilaca nasilja u partnerskim odnosima. U okviru svog profesionalnog angažmana imao je prilike da radi sa pojedincima iz pomenutih populacija, grupno i individualno, da vodi psihodramsku grupu sa adolescentima, kao i grupno savetovanje sa HIV pozitivnim osobama u okviru NVO Stav plus iz Subotice.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
ffilozoff Odgovori
Psihoterapeut bi trebao da odrzi predavanje u skupstini GRADA SUBOTICE,odbornicima koje smo birali(malo njih) i pogotovo preletacima-lizacima,jer svi oni su psihosomatski poremeceni kakve odluke donose! PREDLOg-takodje bi trebalo da psihoterapeut,obavlja razgovor sa potencijalnim odbornikom pre imenovanja! ZASTO-pa da se vidi da li su uopste zreli da vode grad!! A uveo bi i psihijatra,pa cak i parapsihologa...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.