Komentara: 1
Pregleda: 1563

Održano književno veče sa Vladimirom Pištalom

04.08.2017. u 15:11h
Izvor: Subotica.com
U Velikoj većnici Gradske kuće sinoć je održana promocija novog romana Vladimira Pištala "Sunce ovog dana: Pismo Andriću".
Održano književno veče sa Vladimirom Pištalom

Posle mesec i po dana od književnog susreta sa Gojkom Đogom, Zavičajno udruženje Hercegovina priredilo je sugrađanima pravo uživanje u pisanoj reči, koja otkriva druge, mnogima nepoznate, strane našeg Nobelovca.

- Drago nam je što imamo priliku da ugostimo jednog od najznačajnijih srpskih književnika, koji iza sebe ima tri romana i prestižnu Ninovu nagradu. I u narednom periodu nastavićemo da organizujemo književne večeri sa piscima koji vode poreklo iz naših krajeva – najavio je Sreten Pištalo, predsednik Zavičajnog udruženja Hercegovina.

Ovo je četvrta promocija romana, iza koga je stala izdavačka kuća "Agora", a koji je za samo mesec i po dana doživeo i svoje drugo izdanje.

- Izuzetno mi je drago što smo u Subotici, Gradska kuća je za mene najlepši objekat u Srbiji i velika je privilegija biti ovde – istakao je književnik Vladimir Pištalo - Ovo je knjiga o Ivi Andriću koju sam pisao pet godina, jer sam mislio da je način na koji se govorilo o njemu netačan. On je predstavljan kao suv i racionalan pisac, ali naprotiv, on je živ, mnogo emotivniji Andrić, u kome postoji mnogo ljudske dobrote i razumevanja za sve ljude. Njegovi junaci nikada nisu sa vrha društva, već oni sa dna, koji često ne znaju da se izraze i nemi prolaze kroz život, te on govori umesto njih. Želeo sam da osvetlim tog Andrića, koji voli sunce, igru, šale, ima posebno oko za žene, vidi kroz strast, koja nas često vodi na stranputicu, ali bez koje ne bismo videli život.

Prethodni roman Vladimira Pištala "Tesla, portret među maskama", doživeo je veliki uspeh i kod čitalaca i kod kritike, ali svi koji su ovo štivo imali u rukama, tvrde da je priča o Andriću literarno dublja.

- Ljudi su mi govorili da su je pročitali više puta, viđao sam primerke koji su ispodvlačeni i to su dosadašnje reakcije, a na ukupnu ocenu dela još uvek treba pričekati – dodao je autor.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1563
Povezane teme

promocija knjige

gradska kuća

velika većnica

književno veče

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.