Komentara: 26
Pregleda: 12650
Foto

Održano 11. „Hercegovačko veče“

04.02.2024. u 13:00h
Izvor: Subotica.com
Hercegovci iz Subotice i svih delova Vojvodine, zajedno sa zemljacima sa druge strane Drine, ukupili su se i ove godine na jedanaestom Hercegovačkom sijelu, u organizaciji ZU “Hercegovina” i još jednom poručili da “Hercegovina ceo svet naseli, al sebe ne raseli”.
Održano 11. „Hercegovačko veče“

Uz zvuke gusala, gangu, stihove Jovana Dučića i Laze Kostića, autentične sireve i vina,  uživalo je 850 Hercegovaca, koji su u različitim periodima došli na sever Bačke, njihovih prijatelja kao i gostiju iz hercegovačkih gradova i opština.

- Ovo je drugi put da je skup ovoliko veliki. Svi treba da neguju svoj zavičaj, svi smo tamo odakle smo došli, naše ishodište. Ova sredina nas je prihvatila, ali mi ne smemo da zaboravimo odakle potičemo. Naše udruženje se bavi humanitarnim radom i očuvanjem tradicije, godinama rastemo i širimo krug prijatelja – kaže Aleksandar Lero, predsednik ZU “Hercegovina”. -  Svaki narod ima svoje specifičnosti, ali u Hercegovini, krš i kamen, borba za opstanak, doneli su jačinu i postojanost, kao i veliku posvećenost porodici. Mi negujemo  kult porodice i mladih, da oni posle nas nastave ovim putem. Ove godine formirali smo Aktiv mladih, momaka i devojaka koji su dali veliki doprinos radu udruženja i organizaciji ove večeri.

Održano 11. „Hercegovačko veče“

Čestitajući ZU „Hercegovina“ Dan Udruženja – 15. februar, gradonačelnik Stevan Bakić podsetio je da su o krševitoj Hercegovini i karakternim crtama Hercegovaca pisala značajna imena iz srpske nauke i kulture, ali da mnogi smatraju da je najlepši zapis o karakteru Hercegovaca ispisao vladika Nikolaj Velimirović.

- “U Hercegovini, pak”, zapisao je vladika Nikolaj Velimirović, “zemlji hercega Rastka Nemanjića, veliki karakteri su kroz vekove bili pravilo, a ne izuzetak. Ni siromašnije zemlje, ni većeg bogatstva u karakterima! Ni manje zemlje, ni većeg broja ljudi!”. Ovaj zapis velikog vladike Nikolaja treba da bude lična karta svakog Hercegovca – poručio je gradonačelnik Bakić dodajući da „Hercegovačko veče“ u njemu budi posebna osećanja i emocije. - Ja nisam rođen u Hercegovini, ali sam rastao uz svakodnevne priče o Hercegovini i Hercegovcima. Njih mi je kazivala ponosna Hercegovka Cvijeta Radulović, rođena Bošnjak, iz Bileće, koja me je podigla, jer sam sa nepune četiri godine ostao sam bez majke. Bila je ponosna i na svoj rod, i na svoj kraj. I večeras je ponosna, jer ona me gleda odozgo. I ove suze u mojim očima – to nisu suze čoveka koji se boji. To su suze čoveka koji Hercegovce mnogo poštuje i voli.

Održano 11. „Hercegovačko veče“

Među gostima je bio i čuveni pesnik Ljubivoje Ršumović, koji je poručio da su ovakvi skupovi najbolji pokazatelj kako se okupljaju ljudi koji pripadaju istom kraju i kulturnom miljeu.

- Nikada ranije nisam stajao pred ovolikom publikom, a koju znam da je visprena i sklona pošalicama te moram da vodim računa šta da kažem. Ja i sam pripadam hercegovačkom miljeu, moji stari potiču iz tih krajeva. To je priča koja počinje u 15. veku i traje do danas – poručio je Ršum.

Održano 11. „Hercegovačko veče“

Izvor: Subotica.com
Hercegovačko veče Hercegovačko veče Hercegovačko veče Hercegovačko veče Hercegovačko veče Hercegovačko veče Hercegovačko veče Hercegovačko veče
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 meseca i 3 nedelje
Komentara: 26
Pregleda: 12650
Povezane teme

udruženje hercegovina

hercegovačko sijelo

hercegovačko veče

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.