• Pregleda: 1286

Održana zajednička sednica Odbora sektora usluga i industrije Privredne komore Srbije

U prostorijama Regionalne privredne komore održana je zajednička sednica Odbora sektora usluga i Odbora sektora industrije Privredne komore Srbije. Na dnevnom redu bile su teme vezane za digitalizaciju, ali i tržište električne energije.
Održana zajednička sednica Odbora sektora usluga i industrije Privredne komore Srbije

Pored članova Odbora, sednici su prisustvovali direktor Sektora industrije Privredne komore Srbije, Miroslav Lutovac i sekretar Udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo Privredne komore Srbije, Petko Šišović, koji su naglasili  značaj  direktnog kontakta sa privrednicima. 

Pored standardnih tema vezanih za robnu razmenu u prvih osam meseci, na dnevnom redu su se našle teme kao što je digitalizacija, koja prema rečima direktora Sektora industrij, Miroslava Lutovca, podrazumeva visoku automatizaciju, energetsku efikasnost i maksimalno uključivanje obnovljivih izvora. Govorilo se i o tržištu električne energije, o čijim mogućnostima, kako je rečeno, ne postoje dovoljna saznanja.

- Kod nas je tržište električna energije praktično deliberalizovano, ali sa druge strane iz direktnih kontakata sa privrednicima primećuje se da ne postoji dovoljno saznanja o svim mogućnostima, koje to tržište pušta i dopušta. Formirana je i berza električne energije kod nas, utisak je da ne postoji dovoljno saznanja o svim mogućnostima, koja su na raspolaganju privrednicima, a čini se da bi to bilo na obostrano zadovoljstvo i korist - rekao je Lutovac.

Na ranijim sastancima privrednici u okruženju ukazali su na potrebu za formiranjem sekcije za tekstil, koja je, na njihovu incijativu, na današnjoj sednici i oformljena.

- To je jedna grana koja je malo u izumiranju, ali smatramo da, kada bi se ta sekcija više savila sa inicijativama i sa mogućnostima izlaska na tržište iz zajedničkog ugla mogla bi doprineti njihovom poboljšanju. Specifičnosti se uglavnom dešavaju u Potiskom regionu u Adi i okolnim mestima, oni su u ekspanziji međutim tržište je uvek specifično i oni bi želeli da preko Komore dobiju zaleđinu što bi ih osnažilo u tržišnim nastupima - naglasio je Laslo Karai, koordinator industrije u RPK.

Sednica je bila prilika i za  početak razgovora o godišnjim nagradama za privrednike i privredna preduzeća. Svi predlozi će potom biti dostavljeni Komisiji za nagrade PKS.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

2
Овца за шишање Odgovori
Какве вајде од тих ваших седница, семинара, саветовања, предавања...???!!!
avet
Pa kakvo je to "bezobrazno" pitanje, nešto valjda moraju i u toj RPK izmisliti i raditi, da bi opravdali potrebu njihovog postojanja.
A možda pripremaju teren za otvaranje sve većeg broja mini hidrocentrala, naravno, u brdskim delovima Srbije gde ima potoka i malih reka, a koje će verovatno samo izabrani pojedinci moći imati u vlasništvu, a ubiraće znatan profit od te delatnosti.
Samo da se zna, ta delatnost već postoji i da je to razvoju, u usponu, i da bi verovatno bio red da se i za to nešto plaća, naravno, i u Vojvodini, ona je uvek bila dobra krava muzara.
Ko zna šta im se sve mota u glavi.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.