• Pregleda: 3185

Održana trinaesta izložba slika Borisa Hrnjaka

Trinaesta po redu izložba slika Borisa Hrnjaka, korisnika Dnevnog boravka za odrasla lica pri Domu za decu sa smetnjama “Kolevka”, održana je sinoć u holu Otvorenog univerziteta.
Foto: Boris, Mile i Peter
Održana trinaesta izložba slika Borisa Hrnjaka

Boris je rođen sa Daunovim sindromom, a pored toga što svakodnevno pomaže ocu i majci na porodičnom imanju, nikada nije zanemario ljubav prema slikarskom platnu. Već više od deceniju, ovaj vredan i darovit mladić sugrađane iznenađuje svojim izložbama, a svake godine se trudi da radove predstavi u novoj tehnici.

- Mnogo nam pomaže, a kad god ima inspiraciju on slika. Najviše zimi slika. Ove godine radovi su mu skroz drugačiji u odnosu na prethodne. Pošto koristi kompjuter, pronašao je na jutjubu slikare, koji pokazuju tehniku i način na koji slikaju i sada je on to primenio u svom radu - kaže Borisova majka Ruža.

Ruža i Boris

Pored Borisovih slika, na izložbi, koju je otvorio likovni kritičar, Mile Tasić predstavljeni su i radovi Petera Fehera, kao i drugih korisnika Dnevnog boravka za odrasla lica. Pored slika, predstavljeni su i ukrasni i upotrebni predmeti nastali na kreativnim radionicama u Dnevnom boravku.

- U Dnevnom boravku postoji čitav niz kreativnih radionica u kojima učestvuju naši korisnici, to nisu samo likovne radionice, nego i za one korisnike koji se bave manuelnim radom u skladu sa svojim sposobnostima. Rade sa glinom, sa papirom, oslikavaju svilu, pa smo ovoga puta predstavili i njihove radove. Svake godine pomislim da smo u radu dostigli neki nivo, neki vrh, a oni me uvek iznova iznenade i pokažu da to može mnogo bolje da izgleda, svake godine pokazuju sve više elana, dara, sve više volje da pokažu ono što mogu – ističe Danijela Andrašić, koordinator Dnevnog boravka za odrasla lica pri Domu “Kolevka”.

Danijela Andrašić

Uoči Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, koji se obeležava 3. decembra, član Gradskog veća za oblast socijalne zaštite, Ilija Đukanović, podsetio je da Grad finansira kako ustanove socijalne zaštite, tako i udruženja i organizacije koje okupljaju osobe sa invaliditetom, pružajući im podršku. Samo za usluge Dnevnog boravka Doma za decu sa smetnjama “Kolevka”, Grad je ove godine izdvojio 19 miliona dinara.

- Kada uporedimo sa 2014. godinom, kada je taj iznos bio 9 miliona dinara, vidimo da se potrebe povećavaju, ali i da Grad prati potrebe Dnevnog boravka i izdvaja veća sredstva u budžetu. Imamo dobru saradnju sa mrežom udruženja, koju čini 10 organizacija u našem gradu i po konkursu iz društveno-humanitarnog rada, Grad je za ovu godinu izdvojio 6,6 miliona dinara, a oko 38 odsto, odnosno 2,5 miliona je opredeljeno upravo za rad organizacija i udruženja, koji se bave osobama sa invaliditetom, za njihove programske aktivnosti - podsetio je Đukanović.

Boris Hrnjak i Ilija Đukanović

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
robert Odgovori
Borise, svaka čast! I ostalim umetnicima takođe!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.