Komentara: 6
Pregleda: 2157
Foto

Održana tribina radničkih i građanskih sindikata i asocijacija iz Srbije

26.09.2020. u 14:57h
Izvor: Subotica.com
Ako demokratija i socijalna pravda ne idu ruku pod ruku, društvene nejednakosti će biti veće, obnova slojeva i struktura će ostati takva kakva jeste, dok političke promene neće doneti ništa naročito, zaključak je tribine "Politika i sindikat" koja se sinoć održala na Otvorenom univerzitetu.
Održana tribina radničkih i građanskih sindikata i asocijacija iz Srbije

Radnički i građanski sindikati i asocijacije iz Srbije sastaju se tri do četiri puta godišnje jer, kako je objasnio Mikloš Nađ Olajoš, predsednik UGS "Solidarnost", problemi i interesi radnika su svuda isti, te je važno o tome razgovarati i zajednički doći do potencijalnih rešenja.

- Primetno je da se radnička borba usporava i umrtvljuje. Svi se sećaju da je u Subotici bilo protesta i demonstracija prilikom raznih privatizacija, a danas toga više nema i nisam za to da toga treba da bude, ali to ne znači da se problemi radnika rešavaju i da ih nema - objasnio je Nađ Olajoš. - Naš cilj je da oni koji stvaraju novu vrednost, od manulenog radnika do IT inženjera, budu adekvatno plaćeni i da se njihovi interesi ostvaruju, a ne da osećaju strah ako se učlane u sindikat ili neko udruženje, da zbog toga dobiju otkaz ili trpe mobing, nego da se ljudi oslobode i da za ono što rade mogu da ostvare svoja pravna i da nemaju sankcije.

Održana tribina radničkih i građanskih sindikata i asocijacija iz Srbije

Kako je primetio Branislav Markuš, predsednik Zrenjaninskog socijalnog foruma koji je i organizator tribine, u Srbiji trenutno opada broj članova u svim sindikatima, što znači da ne postoji organizovan radnički pokret, a samim time i da radnici nemaju nekoga ko bi ih zastupao u svim važnim pitanjima.

- Iz tog razloga je važno jačati sindikate, ali sindikati često nisu u sobi gde se odlučuje. Oni nisu politički akter na sceni, već su samo posmatrači političkih događaja, a da bi imali pregovaračku moć, uticaj na društvo i sistem u kojem živimo, sindikati moraju da uđu u sobu u kojoj se pregovara, a to ne može bez političkog angažovanja - predočio je Markuš. - Naš stav je da sindikati moraju da se politički angažuju i zato pokušavamo da kroz ovakve tribine i akcije po gradovima Srbije ukažemo građanima da treba da pristupe sindikatima, da uvećaju članstvo i tako osnaže sindikate za političku moć.

Održana tribina radničkih i građanskih sindikata i asocijacija iz Srbije

Po rečima dr Zorana Stojiljkovića, predsednika UGS "Nezavisnost" i profesora Fakulteta političkih nauka u Beogradu, u našoj zemlji se još nije desilo da se sva tri ključna faktora poklope, a to su kontinuirani privredni i rast demokratskog kapaciteta društva, kao i smanjenje društvene nejednakosti.

- Srbija je čudna kombinacija stagnacije privrednog rasta i mi ćemo sada biti tamo gde smo bili 80-tih godina, dakle pre četiri decenije. Imamo visoku društvenu nejednakost, među prve tri zemlje u Evropi, i istovremeno tvrdo siromaštvo četvrtine stanovništva, a kako to objasniti nego ogromnom preraspodelom kojom su na vrhu socijalne piramide oni koji to kvalitetima nezaslužuju - rekao je Stojiljković. - Sindikati treba da izađu sa novom agendom, da se ne bave samo zaposlenima, već svim radno angažovanima i onima koji će to postati, dakle mladima, pa da vidimo kako da spojimo socijalne i političke zahteve, jer ako demokratija i socijalna pravda ne idu ruku pod ruku, nejednakosti će biti veće, obnova slojeva i struktura će ostati ovakva kakav jeste, a političke promene nam neće donesti ništa naročito.

Održana tribina radničkih i građanskih sindikata i asocijacija iz Srbije

Izvor: Subotica.com
Tribina radničkih, građanskih asocijacija, sindikata iz Srbije Tribina radničkih, građanskih asocijacija, sindikata iz Srbije Tribina radničkih, građanskih asocijacija, sindikata iz Srbije Tribina radničkih, građanskih asocijacija, sindikata iz Srbije Tribina radničkih, građanskih asocijacija, sindikata iz Srbije Tribina radničkih, građanskih asocijacija, sindikata iz Srbije Tribina radničkih, građanskih asocijacija, sindikata iz Srbije Tribina radničkih, građanskih asocijacija, sindikata iz Srbije
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 2157
Povezane teme

udruženje solidarnost

tribina

mikloš nađ olajoš

prava radnika

radnička prava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.