Komentara: 0
Pregleda: 1434

Održana tribina o istorijskim i kulturnim vezama Srba i Mađara

26.12.2017. u 13:24h
Izvor: Subotica.com
U okviru projekta "Istorijske i kulturne veze Srba i Mađara", održana je završna tribina za ovu godinu u Mesnoj zajednici "Centar III", koja je i strateški partner ovog projekta.
Održana tribina o istorijskim i kulturnim vezama Srba i Mađara

Prostorije mesne zajednice bile su premale da bi primile sve zainteresovane sugrađane, koji su došli da poslušaju predavanje o istorijskim i kulturnim vezama Srba i Mađara na ovim prostorima. Kao i na predhodnim tribinama, predavanje je održano na oba jezika, predstavljajući istaknuta dela književnika ova dva naroda, čiji su stihovi prepoznatljivi na kom god jeziku se isčitavali.

Profesor László Baráth, koji je i jedan od inicijatora ovog tematskog programa, predstavio je kroz prizmu istorije poznate umetnike i kulturne radnike, čiji opus predstavlja sponu između dva susedna naroda kroz vekove.

Stihove Danila Kiša i Jovana Jovanovića Zmaja, čuvenih srpskih pisaca, na mađarskom jeziku recitovala je Klementina Lengyel, koja je svojim ubedljivim nastupom izmamila brojne aplauze prisutnih.

Održana tribina o istorijskim i kulturnim vezama Srba i Mađara

Održana tribina o istorijskim i kulturnim vezama Srba i Mađara

Drugi predavač na ovoj istorijskoj tribini bio je Petar Terzić, autor osam knjiga i istoričar zavičajne kulture severno bačkih i senćanskih Srba. Kao izuzetan poznavalac dela čuvenog kniževnika i akademika Stevana Sremca, koji je, kao i veliki broj njegovih literarnih savremenika poteklih sa ovog područija, poznavao mađarski jezik, predstavio je njegovu biografiju kao i značaj u kulturnom životu svog naroda.

- Premalo vremena je bilo da se na ovoj istorijskoj tribini makar pomenu brojni kulturni, pa i politički aktivisti, koji su doprineli razvoju međusobnog poštovanja i upoznavanju dvaju kultura kroz protekli period. Želja nam je da se ovaj interesantan projekat nastavi i u narednoj godini, posebno što su ova predavanja specifična po tome što im nije cilj da se veštački promoviše tolerancija, nego da se kroz istorijske činjenice prikaže velika povezanost Srba i Mađara - poručili su iz Mesne zajednice "Centar III".

Održana tribina o istorijskim i kulturnim vezama Srba i Mađara

Serija predavanja koja je pokrila teritoriju tri okruga, svoju završnicu je imala u Subotici, a za brojne učesnike ovog visemesečnog projekta, na kraju je održana i svečana zakuska. Ovo je bila i završna manifestacija udruženja "Omladinski građanski parlament", koji se, u saradnji sa Mesnom zajednicom "Centar III", angažuje na podizanju nivoa aktivnosti lokalnih zajednica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1434
Povezane teme

nacionalna kultura

mađarska kultura

mz centar 3

tribina

književna tribina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.