Komentara: 0
Pregleda: 866

Održana tribina o istorijskim i kulturnim vezama Srba i Mađara

26.12.2017. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
U okviru projekta "Istorijske i kulturne veze Srba i Mađara", održana je završna tribina za ovu godinu u Mesnoj zajednici "Centar III", koja je i strateški partner ovog projekta.
Održana tribina o istorijskim i kulturnim vezama Srba i Mađara

Prostorije mesne zajednice bile su premale da bi primile sve zainteresovane sugrađane, koji su došli da poslušaju predavanje o istorijskim i kulturnim vezama Srba i Mađara na ovim prostorima. Kao i na predhodnim tribinama, predavanje je održano na oba jezika, predstavljajući istaknuta dela književnika ova dva naroda, čiji su stihovi prepoznatljivi na kom god jeziku se isčitavali.

Profesor László Baráth, koji je i jedan od inicijatora ovog tematskog programa, predstavio je kroz prizmu istorije poznate umetnike i kulturne radnike, čiji opus predstavlja sponu između dva susedna naroda kroz vekove.

Stihove Danila Kiša i Jovana Jovanovića Zmaja, čuvenih srpskih pisaca, na mađarskom jeziku recitovala je Klementina Lengyel, koja je svojim ubedljivim nastupom izmamila brojne aplauze prisutnih.

Drugi predavač na ovoj istorijskoj tribini bio je Petar Terzić, autor osam knjiga i istoričar zavičajne kulture severno bačkih i senćanskih Srba. Kao izuzetan poznavalac dela čuvenog kniževnika i akademika Stevana Sremca, koji je, kao i veliki broj njegovih literarnih savremenika poteklih sa ovog područija, poznavao mađarski jezik, predstavio je njegovu biografiju kao i značaj u kulturnom životu svog naroda.

- Premalo vremena je bilo da se na ovoj istorijskoj tribini makar pomenu brojni kulturni, pa i politički aktivisti, koji su doprineli razvoju međusobnog poštovanja i upoznavanju dvaju kultura kroz protekli period. Želja nam je da se ovaj interesantan projekat nastavi i u narednoj godini, posebno što su ova predavanja specifična po tome što im nije cilj da se veštački promoviše tolerancija, nego da se kroz istorijske činjenice prikaže velika povezanost Srba i Mađara - poručili su iz Mesne zajednice "Centar III".

Serija predavanja koja je pokrila teritoriju tri okruga, svoju završnicu je imala u Subotici, a za brojne učesnike ovog visemesečnog projekta, na kraju je održana i svečana zakuska. Ovo je bila i završna manifestacija udruženja "Omladinski građanski parlament", koji se, u saradnji sa Mesnom zajednicom "Centar III", angažuje na podizanju nivoa aktivnosti lokalnih zajednica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 866
Povezane teme
nacionalna kultura mađarska kultura mz centar 3 tribina književna tribina
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.