Komentara: 2
Pregleda: 2467
Foto

Održana svečanost povodom 65 godina organizacije invalida rada Subotice

08.12.2018. u 13:00h
Izvor: subotica.rs
Pozdravnim govorima, uručenjem zahvalnica i plaketa i bogatim muzičkim programom, Gradska organizacija invalida rada Subotice sinoć je, na svečanosti održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće, obeležila 65. godišnjicu postojanja i Međunarodni dan osoba sa invaliditetom (3. decembar).
Održana svečanost povodom 65 godina organizacije invalida rada Subotice

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban rekao je da 65 godina postojanja Gradske  organizacije invalida rada predstavlja tradiciju vrednu poštovanja i da šest i po decenija kontinuirane brige o ljudima potvrđuje opredeljenost našeg grada, naše zajednice, da živimo složno, pomažući jedni drugima.

Grad Subotica i ja kao gradonačelnik svesni smo činjenice da kroz razne vidove pomoći i servise brinete o dve hiljade korisnika. Svesni važnosti tog pitanja, ove godine smo u budžetu za mere u oblasti socijalne politike planirali oko 97 miliona dinara. Predsednik Republike, Vlada Srbije, Pokrajinska vlada i grad Subotica, čvrsto su posvećeni poboljšavanju socijalniog i ekonomskog položaja osoba sa invaliditetom. Opšti cilj ove strategije je da osnaži osobe sa invaliditetom tako da u potpunosti mogu uživati svoja prava i imati punu korist od učešća u društvu – istakao je gradonačelnik.

Održana svečanost povodom 65 godina organizacije invalida rada Subotice

Direktor Pokrajinskog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Slavko Imrić, naveo je da je Republika Srbija jedna od 177 članica Ujedinjenih nacija koje su usvojile Zakon o potvrđivanju Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom, a takođe je usvojila i Zakon o potvrđivanju Opcionog protokola uz Konvenciju UN o pravima osoba sa invaliditetom.

Na ovaj način Srbija je pitanje unapređenja položaja osoba sa invaliditetom stavila u red najznačajnijih prioriteta i, između ostalog, dala mogućnost svojim građanima da se u slučaju kršenja zabrane diskriminacije mogu i neposredno obratiti Komitetu UN. Osnovni cilj Konvencije nije da utvrdi neka nova prava za osobe sa invaliditetom, jer su u ocnovi ljudska prava univerzalna, ista za sve i stiču se rođenjem, već da obaveže države da vodeći računa o ljudskim pravima uopšte jednako vodi računa i o pravima osoba sa invaliditetom, pre svega ravnopravnom uključivanju u sve sfere društvenog života, pravu na različitost i potpunoj zabrani diskriminacije u bilo kom obliku – rekao je Imrić.

Održana svečanost povodom 65 godina organizacije invalida rada Subotice

Prisutnima su se obratili i predsednik Gradske organizacije invalida rada Subotice, Stanko Nimčević, predsednik Saveza invalida rada Vojvodine Stana Svilarov i direktor Gerontološkog centra Subotica Nenad Ivanišević.

Ivanišević je, između ostalog, podvukao da u našoj zemlji ne postoji nijedan zakon koji na sistemski način diskriminiše nekoga, već da postoje zakoni koji se bave antidiskriminacijom.

Ponosan sam što 3. decembra obeležavamo Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Molim vas da ne koristimo onaj rogobatni naziv – osobe sa posebnim potrebama, jer na svetu ne postoje takve osobe. Svi mi imamo iste potrebe, a način na koji potrebe zadovoljavamo može da bude različit ukoliko postoji određeni invaliditet – kazao je Ivanišević.

Održana svečanost povodom 65 godina organizacije invalida rada Subotice

Na sinoćnjoj svečanosti Stanko Nimčević je svima koji su doprineli afirmaciji i uspešnom radu Gradske organizacije invalida rada uručio zahvalnice i plakete.

Izvor: subotica.rs
Obeležavanje 65 godina Gradskog saveza Invalida rada Obeležavanje 65 godina Gradskog saveza Invalida rada Obeležavanje 65 godina Gradskog saveza Invalida rada Obeležavanje 65 godina Gradskog saveza Invalida rada Obeležavanje 65 godina Gradskog saveza Invalida rada Obeležavanje 65 godina Gradskog saveza Invalida rada Obeležavanje 65 godina Gradskog saveza Invalida rada Obeležavanje 65 godina Gradskog saveza Invalida rada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 2467
Povezane teme

osobe sa invaliditetom

svetski dan invalida

invalidi rada

dan osoba sa invaliditetom

podrška osobama sa invaliditetom

organizacija invalida rada subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.