• Pregleda: 1668

Održana svečanost povodom 65 godina organizacije invalida rada Subotice

Pozdravnim govorima, uručenjem zahvalnica i plaketa i bogatim muzičkim programom, Gradska organizacija invalida rada Subotice sinoć je, na svečanosti održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće, obeležila 65. godišnjicu postojanja i Međunarodni dan osoba sa invaliditetom (3. decembar).
Održana svečanost povodom 65 godina organizacije invalida rada Subotice

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban rekao je da 65 godina postojanja Gradske  organizacije invalida rada predstavlja tradiciju vrednu poštovanja i da šest i po decenija kontinuirane brige o ljudima potvrđuje opredeljenost našeg grada, naše zajednice, da živimo složno, pomažući jedni drugima.

Grad Subotica i ja kao gradonačelnik svesni smo činjenice da kroz razne vidove pomoći i servise brinete o dve hiljade korisnika. Svesni važnosti tog pitanja, ove godine smo u budžetu za mere u oblasti socijalne politike planirali oko 97 miliona dinara. Predsednik Republike, Vlada Srbije, Pokrajinska vlada i grad Subotica, čvrsto su posvećeni poboljšavanju socijalniog i ekonomskog položaja osoba sa invaliditetom. Opšti cilj ove strategije je da osnaži osobe sa invaliditetom tako da u potpunosti mogu uživati svoja prava i imati punu korist od učešća u društvu – istakao je gradonačelnik.

Direktor Pokrajinskog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Slavko Imrić, naveo je da je Republika Srbija jedna od 177 članica Ujedinjenih nacija koje su usvojile Zakon o potvrđivanju Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom, a takođe je usvojila i Zakon o potvrđivanju Opcionog protokola uz Konvenciju UN o pravima osoba sa invaliditetom.

Na ovaj način Srbija je pitanje unapređenja položaja osoba sa invaliditetom stavila u red najznačajnijih prioriteta i, između ostalog, dala mogućnost svojim građanima da se u slučaju kršenja zabrane diskriminacije mogu i neposredno obratiti Komitetu UN. Osnovni cilj Konvencije nije da utvrdi neka nova prava za osobe sa invaliditetom, jer su u ocnovi ljudska prava univerzalna, ista za sve i stiču se rođenjem, već da obaveže države da vodeći računa o ljudskim pravima uopšte jednako vodi računa i o pravima osoba sa invaliditetom, pre svega ravnopravnom uključivanju u sve sfere društvenog života, pravu na različitost i potpunoj zabrani diskriminacije u bilo kom obliku – rekao je Imrić.

Prisutnima su se obratili i predsednik Gradske organizacije invalida rada Subotice, Stanko Nimčević, predsednik Saveza invalida rada Vojvodine Stana Svilarov i direktor Gerontološkog centra Subotica Nenad Ivanišević.

Ivanišević je, između ostalog, podvukao da u našoj zemlji ne postoji nijedan zakon koji na sistemski način diskriminiše nekoga, već da postoje zakoni koji se bave antidiskriminacijom.

Ponosan sam što 3. decembra obeležavamo Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Molim vas da ne koristimo onaj rogobatni naziv – osobe sa posebnim potrebama, jer na svetu ne postoje takve osobe. Svi mi imamo iste potrebe, a način na koji potrebe zadovoljavamo može da bude različit ukoliko postoji određeni invaliditet – kazao je Ivanišević.

Na sinoćnjoj svečanosti Stanko Nimčević je svima koji su doprineli afirmaciji i uspešnom radu Gradske organizacije invalida rada uručio zahvalnice i plakete.

Izvor: Subotica.rs

povezane teme

2
arpad Odgovori
Skoro da je propala manifestacija, zamislite da nije dosao Dzej!
voyager Odgovori
Sve cestitke udruzenju na uspesima proteklih ne malo godina. Predseniku posebno, koji je pozitivno uporan dugi niz godina. Jedina zamerka mi je pozivanje nazovi gradonacelnika na proslavu postojanja jedne humane organizacije. Kako on sa radom nema ama bas nikakve veze (niti je ikada imao - upoznajte se sa njegovom radnom biografijom i kada i zbog cega je odlazio sa radnih mesta). Posebna ogromna greska je dodeljivanje plakete jer je time strasno devalvirana sama orgazizacija. Raspitajte se medju clanovima Vase oranizacije. Ja jesam.
Ponovo sve cestitke za dugogodisnji rad.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.