Komentara: 8
Pregleda: 4809

Održana Skupština Udruženja preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom (UIPS)

05.06.2015. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
U preduzeću Zaštitna radionica "Željezničar" dans je održana republička Skupština Udruženje preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, koju je posetio i Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Održana Skupština Udruženja preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom (UIPS)

Na sednici je prisustvovalo 35 direktora preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom, a po rečima predsednika skupštine Dragiše Markovića iz Smederevske Palanke, od 1966. godine, kada je udruženje osnovano, ovo je prvi put da ih poseti resorni ministar.

- Po zakonu o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, ovakva preduzeća moraju da imaju namanje polovinu radnika sa invaliditeom i mi se trudimo, ne samo da zakon ispoštujemo, nego i da te osobe imaju potpunu ravnorpavnost sa zdravim osobama , da se njima stvore uslovi za normalan život, da mogu da ostvare lični dohodak i da normalno žive sa svojim pordicama – istakao je Marković. - Ova preduzeća su jedan od stubova koja rešavaju pitanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom, a da nije podrške Ministrstva rada, mi ne bi mogli da funkcionišemo. Mi ne očekujemo materijlanu pomoć, nego pomoć u poslu, da imamo što više posla i tako osobama sa invaliditetom obezbedimo normalan život.

Na samom početku sednice, ministru Aleksandru Vulinu uručena je zahvalnica za nesebičnu pomoć i podršku.

- Mi treba da se zahvalimo vama, koji dajete priliku ljudima sa hendikepom da budu deo društva, da zarade svoj hleb i zato svi zajedno moramo da vodimo računa i pomognemo da  i oni, prema kojima život nije bio pravedan, imaju normalan život – poručio je ministar Vulin. –  Mi kao Vlada možemo omogućiti zaštitnim radionicama više posla, a to je da u javnim nabavkama prvenstvo imaju preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom i to je najpravedniji način da ti ljudi dođu do svog hleba. Mi imamo dobar zakon o zapošljavanju invalida ali se on, nažalost,  retko poštuje i mnogi privrednici će rađe platiti kaznu nego zaposliti osobu sa invaliditetom.

Vlada Srbije staje iza preduzeća koje zapošljavaju osobe sa invaliditetom, sve zaštitne radionice su izuzete od privatizacije, a ono što nedostaje je Zakon o socijalnom preduzetništvu, koji treba da bude usvojen do kraja godine.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine 11 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 4809
Povezane teme
aleksandar vulin zaštitna radionica željezničar
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.