Komentara: 0
Pregleda: 1558

Održana radionica o upravljanju čvrstim otpadom

13.10.2018. u 16:40h
Izvor: Subotica.com
U Hemijsko-tehnološkoj školi održana je prva od deset planiranih radionica u okviru projekta “Otpad kao energent”.
Održana radionica o upravljanju čvrstim otpadom

Projekat “Otpad kao energent” predstavlja nastavak projekta posvećenog reciklaži, koji je u ovoj školi realizovan prošle godine. Cilj projekta, skraćeno nazvanog “OKEJ” koji sprovode članovi Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, uz finasijsku podršku Ambasade SAD-a u Srbiji, je da podstakne srednjoškolsku populaciju u zemlji da aktivno učestvuje u aktivnostima koje imaju veze sa upravljanjem čvrstim komunalnim otpadom.

Hemijsko-tehnološka škola jedna je od 15 škola u zemlji, čiji će učenici imati mogućnost da kroz predavanja i radioničarski rad saznaju na koji način se može koristiti otpad za dobijanje energije.

- Imamo deset radionica, đaci prvo imaju teoretsku pripremu, a zatim će moći da čuju koliko je ekonomski isplativo da imamo neki vid iskorišćenja otpada u energetske svrhe. Savremena nauka i tehnologija nam pokazuju da postoji dosta rešenja kako bi se otpad mogao iskoristiti u energetske svrhe, problem kod ovih stvari je što su finansijski zahtevne ali sa druge strane, su sva ta rešenja mnogo bolja nego da otpad završava na deponijama, kako se u Srbiji najčešće dešava. Učimo đake na primeru njihove škole, gde će oni kasnije moći da rade primer za svoj grad, a mogu i kasnije da proširuju ako hoće za Srbiju. Kad se gleda na lokalu, to je prilično skupo, ali đaci uče principe kako će u budućnosti, kada budu završili školu ili fakultet, moći da ih primene – objasnila je Bojana Zoraja, asistent na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, koja je bila u ulozi predavača.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1558
Povezane teme

hemijska škola

reciklaža

hemijsko tehnološka škola

upravljanje otpadom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.