Komentara: 0
Pregleda: 1918

Održana radionica "Arheologija na dlanu" u okviru manifestacije "Dani evropske baštine"

24.09.2020. u 16:11h
Izvor: Subotica.com
U okviru programa međunarodne manifestacije "Dani evropske baštine", u Gimnaziji "Svetozar Marković" održana je radionica na kojoj je predstavljena arheološka društvena igra "Arheologija na dlanu", koju su zajednički organizovali Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica i Klub studenata arheologije Filozofskog fakulteta u Beogradu.
Održana radionica "Arheologija na dlanu" u okviru manifestacije "Dani evropske baštine"

Radionicu su vodile saradnice Međuopštinskog zavoda, Ana Gavrilović, diplomirani arheolog i autorka igre, i Duška Radosavljević, studentkinja arheologije, a kako objašnjavaju iz ove ustanove kulture, igra je kreirana sa idejom da se deca, ali i odrasli, upoznaju sa najvažnijim lokalitetima iz prošlosti na teritoriji naše zemlje, što obuhvata značajna nalazišta od paleolita do srednjeg veka. U okviru igre pokriveno je 18 arheološki istraženih nalazišta, sa 40 pitanja koja su prilagođena deci i odraslima.

- Tabla na kojoj se igra je podeljena na polja među kojima su grupisani lokaliteti po njihovoj hronološkoj odrednici, a čija boja u zaglavlju odgovara boji kartice. Igra traje tri kruga, a cilj je da igrač sakupi što više kartica sa nalazišta. Kartica se dobija prilikom davanja tačnog odgovora na pitanje koje se nalazi na poleđini. Na karticama se nalazi slika lokaliteta, kao i najvažnije informacije o njemu - objašnjavaju iz Međuopštinskog zavoda.

Održana radionica "Arheologija na dlanu" u okviru manifestacije "Dani evropske baštine"Održana radionica "Arheologija na dlanu" u okviru manifestacije "Dani evropske baštine"Međunarodna manifestacija "Dani evropske baštine" ove godine slavi nasleđe i obrazovanje kroz ulogu obrazovanja u nasleđu i nasleđa u obrazovanju. Programom su obuhvaćeni različiti aspekti materijalnog i nematerijalnog nasleđa, posvećeni specifičnom odnosu nasleđa i obrazovanja, a koji nam omogućavaju da produbimo veze sa znanjem, tradicijom i veštinama koje su definisale naše okruženje.

Program, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, traje od 16. septembra do 17. oktobra, a pripremljeni su brojni sadržaji u više gradova Srbije, u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1918
Povezane teme

Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika

dan evropske baštine

kulturna baština

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.