Komentara: 2
Pregleda: 5208
Foto

Održana prva "Noć subotičkih pijaca"

01.09.2017. u 17:17h
Izvor: TV Subotica
U sklopu programa obeležavanja Dana grada, sinoć je na korzou održana "Noć subotičkih pijaca". Ovu manifestaciju organizovali su Akcionarsko društvo "Tržnica" i JKP "Subotičke pijace", uz podršku Poslovnog udruženja "Pijace Srbije" i lokalne samoprave.
Održana prva "Noć subotičkih pijaca"

"Noć subotičkih pijaca", koja je na centralnom gradskom šetalištu okupila desetak proizvođača, imala je za cilj promociju subotičkih pijaca, lokalnih proizvođača i njihovih proizvoda, onih koji se uzgajaju u neposrednom okruženju i direktno s njive stižu na tezge. Organizovana je po prvi put, s namerom da preraste u tradiciju, ali i da se održava češće, ne samo u vreme proslave Dana grada.

- Pokušaćemo da ukažemo na vrednosti onoga što se ovde proizvodi i na značaj činjenice da sredstva koja se koriste, koja ostaju u lokalnom okruženju, bitno utiču na globalni razvoj lokalne sredine. Opšte je poznato da naši proizvođači povrća i voća vrlo često imaju problem sa plasmanom i da uglavnom u klasičnom otkupu ne uspevaju da dobiju adekvatne cene. Kada oni izađu na pijace, onda svi imamo koristi, oni kao proizvođači i mi kao kupci. To je širi cilj ove manifestacije i, naravno, očuvanje pijaca kao tradicionalnih mesta na kojima se kupuju prvenstveno dobri domaći proizvodi - rekao je Savo Duvnjak, ispred "Pijaca Srbije".

Održana prva "Noć subotičkih pijaca"

Subotičani su sinoć bili u prilici da vide kako od raznog voća i povrća nastaju prava mala umetnička dela, zahvaljujući karving majstoru, Pavelu Hrćanu. Karving je tehnika rezbarenja voća i povrća, stara 700 godina, a potiče sa Tajlanda.

- Najlepše je na lubenici, sada je baš sezona lubenice i srećan sam što mogu na njoj da pokažem karving. Svo voće i povrće, od praziluka, luka, krompira i šargare, pa do paprike i celera može da posluži i na njima se može raditi. Kada se završe, služe kao dekoracija za sto, švedski sto i oval, a mogu se i konzumirati, odnosno svaka dekoracija se može pojesti - objasnio je karving majstor.

Prva "Noć subotičkih pijaca" upotpunjena je izložbom fotografija, koje su prikazivale pijace sa ovih prostora kroz istoriju.

Održana prva "Noć subotičkih pijaca"

Izvor: TV Subotica
Manifestacija „Noć subotičkih pijaca“ Manifestacija „Noć subotičkih pijaca“ Manifestacija „Noć subotičkih pijaca“ Manifestacija „Noć subotičkih pijaca“ Manifestacija „Noć subotičkih pijaca“ Manifestacija „Noć subotičkih pijaca“ Manifestacija „Noć subotičkih pijaca“ Manifestacija „Noć subotičkih pijaca“
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 5208
Povezane teme

dan grada

dan subotice

1. septembar dan subotice

noć subotičkih pijaca

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.