• Pregleda: 4416

Održana prva "Noć subotičkih pijaca"

U sklopu programa obeležavanja Dana grada, sinoć je na korzou održana "Noć subotičkih pijaca". Ovu manifestaciju organizovali su Akcionarsko društvo "Tržnica" i JKP "Subotičke pijace", uz podršku Poslovnog udruženja "Pijace Srbije" i lokalne samoprave.
Održana prva "Noć subotičkih pijaca"

"Noć subotičkih pijaca", koja je na centralnom gradskom šetalištu okupila desetak proizvođača, imala je za cilj promociju subotičkih pijaca, lokalnih proizvođača i njihovih proizvoda, onih koji se uzgajaju u neposrednom okruženju i direktno s njive stižu na tezge. Organizovana je po prvi put, s namerom da preraste u tradiciju, ali i da se održava češće, ne samo u vreme proslave Dana grada.

- Pokušaćemo da ukažemo na vrednosti onoga što se ovde proizvodi i na značaj činjenice da sredstva koja se koriste, koja ostaju u lokalnom okruženju, bitno utiču na globalni razvoj lokalne sredine. Opšte je poznato da naši proizvođači povrća i voća vrlo često imaju problem sa plasmanom i da uglavnom u klasičnom otkupu ne uspevaju da dobiju adekvatne cene. Kada oni izađu na pijace, onda svi imamo koristi, oni kao proizvođači i mi kao kupci. To je širi cilj ove manifestacije i, naravno, očuvanje pijaca kao tradicionalnih mesta na kojima se kupuju prvenstveno dobri domaći proizvodi - rekao je Savo Duvnjak, ispred "Pijaca Srbije".

Subotičani su sinoć bili u prilici da vide kako od raznog voća i povrća nastaju prava mala umetnička dela, zahvaljujući karving majstoru, Pavelu Hrćanu. Karving je tehnika rezbarenja voća i povrća, stara 700 godina, a potiče sa Tajlanda.

- Najlepše je na lubenici, sada je baš sezona lubenice i srećan sam što mogu na njoj da pokažem karving. Svo voće i povrće, od praziluka, luka, krompira i šargare, pa do paprike i celera može da posluži i na njima se može raditi. Kada se završe, služe kao dekoracija za sto, švedski sto i oval, a mogu se i konzumirati, odnosno svaka dekoracija se može pojesti - objasnio je karving majstor.

Prva "Noć subotičkih pijaca" upotpunjena je izložbom fotografija, koje su prikazivale pijace sa ovih prostora kroz istoriju.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

2
drapo Odgovori
Opet vašar u epicentru grada !!! A direktor Joka se makar mogao obrijati...
Nedim Odgovori
Glavni gradski trg postao je vašarište.Na ovim pijacama ništa nije novo nego sve već viđeno.Samo malo treba čekati i na Paliću će biti izložba voća i povrća.Sve se zapravo ponavlja.Ni predstavnici grada baš se nisu odazvali pa posetili pijacu.Čisto sumnjam da današnje domaćice imaju vremena da prave neke posebne ukrase nožem na voću i povrću.Posle dolaze dani meda u Subotici a nije tako daleko iprebožićno veselje pa opet luda ulica od kuvanog vina,ruma,rakije,paprikaša,gulaša,džempera,i slično
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.