Komentara: 10
Pregleda: 2895

Održana protestna šetnja UG "Solidarnost"

19.09.2012. u 12:53h
Jedan autobus građana Subotice iz privatizacijom uništenih preduzeća, dana 14. septembra 2012. godine, učestvovao je u protestnoj šetnji u Beogradu, od Agencije za privatizaciju do predsednika Republike Srbije g-dina Tomislava Nikolića. U ovom protestu učestvovali su zajedno sa predstavnicima iz mnogih preduzeća Srbije: Jugoremedije, Minela, Komgrapa, Srboleka, Prosvete,...
Održana protestna šetnja UG "Solidarnost"

Organizator protestne šetnje bilo je UG "Pokret za slobodu", čiji su UG "Solidarnost" pridruženi član, organizovani u Koordinacioni odbor radničkih protesta Srbije.

U 12 časova održana je konferencija za štampu u prostorijama UNS-a na kojem su govorili i predstavnici firmi iz Subotice, a isto tako i ispred Agencije za privatizaciju.  U ovom protestu učestvovao je i Branko Pavlović, bivši direktor Agencije koji je smenjen 2004. godine kada je zbog niske ponuđene cene za "Sever" poništio tender za prodaju.

Suštinski zahtevi na ovom protestu bili su sadržani u četiri tačke u kojima zahtevamo preispitivanje svih spornih privatizacija, uključivanje predstavnika radnika u istrage po tom pitanju, kao i prioritetno oživljavanje proizvodnje u preduzećima čiji proizvodi imaju prođu na domaćem stranom tržištu.

  1. Zahteva se omogućavanje aktivnog učešća radničkih predstavnika u najavljenom državnom preispitivanju spornih privatizacija, odnosno formiranje radnih grupa za rešavanje problema u svakom pojedinačnom preduzeću; u tim radnim grupama trebalo bi da budu zastupljeni i predstavnici radnika tih preduzeća.

  2. Zahteva se proširenje spiska spornih privatizacija koje treba preispitati na veći broj preduzeća u kojima radnici ukazuju na korupciju,

  3. Zahteva se da se odšteta sastoji najpre u vidu obnavljanja ili očuvanja proizvodnje u preduzećima uništenim nepravilnostima počinjenim u privatizaciji na koje nadležne državne agencije nisu pravovremeno reagovale, iako je to bila njihova obaveza prema Zakonu o privatizaciji,

  4. Zahteva se poboljšanje prava radnika, pre svega radnica na trudničkom bolovanju i sprečavanje njihovog otpuštanja putem neprodužavanja Ugovora na određeno.

Na Andrićevom vencu pred okupljene radnike izašao je i sa njima razgovarao Prof. Dr Oliver Antić, savetnik predsednika Republike. Zahtevi udruženja su primljeni i dogovoreno je da se hitno, u narednim danima, kabinetu Predsednika dostavi sažet opis stanja i toka privatizacije iz mnogih "spornih" preduzeća.

Održana protestna šetnja UG "Solidarnost"

UG SU "Solidarnost" moli sve radničke grupe iz Subotice gde je izvršena nezakonita privatizacija da pomenute dokumente za svoje firme dostave UG SU "Solidarnost" kako bi iste dostavili u Beograd na dalju obradu.  Ovo udruženje možete da kontaktirati lično svakog petka od 18 časova u sedištu na Otvorenom univerzitetu, pozvati ih telefonom na broj 024/555-695, ili poslati e-mail na adresu  solidarnost@yunord.net.

Članovi UG "Solidarnost su uvereni je da će konačno nadležni državni organi poraditi na preispitivanju svih spornih privatizacija (od kojih u Subotici ima bar 30). Kako dalje tvrde dogovoreno je da, ukoliko se ne uvere da se na tome radi, sredinom oktobra organizuju nove, još masovnije i radikalnije proteste, i u Beogradu i u lokalu, jer ne žele da odustanu od zahteva.

Održana protestna šetnja UG "Solidarnost"

Postavljeno pre 11 godina i 7 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 2895
Povezane teme

udruženje solidarnost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.