Komentara: 3
Pregleda: 1635
Foto

Održana proširena sednica sekcija za mlekarstvo i klaničnu industriju

24.01.2019. u 15:00h
Izvor: Subotica.com
Analiza aktuelnih problema u reprodukciji goveda i svinja, kao i osiguranje u poljoprivredi, bile su najvažnije teme današnje proširene sednice sekcija za mlekarstvo i klaničnu industriju sa teritorija Severnobačkog, Severnobanatskog i Zapadnobačkog upravnog okruga, koja se održala u Regionalnoj privrednoj komori Subotica.
Održana proširena sednica sekcija za mlekarstvo i klaničnu industriju

Za ekonomičnu proizvodnju u stočarstvu, neophodne su zdrave životinje i dobra reprodukcija, naglasio je dr sci. Jožef Horvat, specijalista za reprodukciju u Veterinatskom specijalističkom institutu Subotica, dodajući da uprkos tome što se o reprodukciji govori mnogo, još uvek joj se ne poklanja dovoljno pažnje.

- Na današnjoj sednici osvrnuo sam se na aktuelne probleme u reprodukciji, kako s aspekta posledica loše i nekvalitetne ishrane, tako i s aspekta postojanja zaraznih bolesti koje nanose štetu u reprodukciji, a takođe sam predstavio i mogućnosti prevazilaženja tih problema. Činjenica je da savremena veterina iziskuje dosta dodatnih ispitivanja, poput ispitivanja hrane, krvi i patološkog materijala na prisustvo zaraznih bolesti. Upravo to su mogućnosti koje se nalaze na dohvat našim proizvođačima, te na taj način mogu da se uspešnije i bolje bore protiv reproduktivnih problema s kojima se suočavaju - rekao je dr sci. Horvat.

Održana proširena sednica sekcija za mlekarstvo i klaničnu industriju

Bojka Plavšić, zamenica predsednika sekcije Grupacije mlekarske industrije proizvođača i prerađivača mleka, koja se ovim poslom bavi već 20 godina, istakla je da joj ovakvi sastanci mnogo znače jer uvek može da nauči nešto novo, a potom i da stečeno znanje prenese svojim dobavljačima mleka. Ipak, ima i onoga čime je nezadovoljna.

- Zamolila bih da se malo češće sastajemo i da, kada dođe do nekog problema, kao što je redovna isplata premija ili kao što sam danas dobila obaveštenje da su se dokumenta za podnošenje primanja za krave izgubila, da se to objavi javno i da se preko Privredne komore objavi razloz zbog kojeg nije stigla premija, da se ljudi ne bi brinuli i da ne misle da su mlekare to uzele - iznela je zamerku Plavšić.

Održana proširena sednica sekcija za mlekarstvo i klaničnu industriju

Osim analize aktuelnih problema u sekcijama za mlekarstvo i klaničnu industriju, na proširenoj sednici bilo je reči i o osiguranju poljoprivrede, te je prisutnima predstavljen najnoviji Triglav maks paket osiguranja, prvenstveno namenjen uzgajivačima krava i proizvođačima mleka zbog posebnog osvrta na pad u proizvodnji mleka.

- U pitanju je jedinstven proizvod na našem tržištu, čiji cilj je da, osim što nadoknađuje štetu kada životinja ugine u smislu nadoknade za jedinku, nadoknađuje i gubitak mleka koji nastaje u proizvodnji zbog njenog uginuća - obrazložio je Radoje Živanov, šef odeljenja za osiguranje poljoprivrede Triglav osiguranja.

Izvor: Subotica.com
Proširena sednica sekcija za mlekarstvo i klaničnu industriju Proširena sednica sekcija za mlekarstvo i klaničnu industriju Proširena sednica sekcija za mlekarstvo i klaničnu industriju Proširena sednica sekcija za mlekarstvo i klaničnu industriju Proširena sednica sekcija za mlekarstvo i klaničnu industriju Proširena sednica sekcija za mlekarstvo i klaničnu industriju Proširena sednica sekcija za mlekarstvo i klaničnu industriju Proširena sednica sekcija za mlekarstvo i klaničnu industriju
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 2 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 1635
Povezane teme

stočarstvo

regionalna privredna komora subotica

mlekarstvo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.