Komentara: 3
Pregleda: 1910

Održana promocija filma „Od alternative do slobodnog kraljevskog grada”

05.07.2017. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
U organizaciji UK "Centar za kulturu Bunjevaca" Subotica sinoć je u bioskopu "Aleksandar Lifka" promovisan dokumentarni film "Od alternative do slobodnog kraljevskog grada" koji govori o suživotu Bunjevaca i Srba.
Održana promocija filma „Od alternative do slobodnog kraljevskog grada”

Dokumentarni film je snimljen u Somboru, scenario je napisan na osnovu knjige "Alternativa, Povelja, Statut: normativni okvir somborske lokalne samouprave u periodu 1749 - 1918", koju su načinili dr Miloš Petrović i Vladimir Jerković, ujedno i scenarista ovog filma.

Na početku svečanog programa prisutnima se obratila predsednica Ustanove kulture "Centar za kulturu Bunjevaca" dr Suzana Kujundžić Ostojić, a zatim i režiser dokumentarnog filma dr Miroslav Stojislavljević.

Premijera dokumentarca održana je u Somboru, a sinoć su imali priliku da ga pogledaju i Subotičani.

- Odlučili smo se da održimo premijere ovog filma i u Subotici i u Somboru, verujem da nije potrebno objašnjavati zašto. Suživot Srba i Bunjevaca, o čemu govori ovaj film, je jednako uspešan, jednostavan i učinkovit kako u Somboru tako i u Subotici. Želeo sam kroz film da podržim ideju suživota, ideju srećnog života naših ljudi i da potpomognem sve naredne inicijative da se taj suživot podrži i unapredi - rekao je Stojisavljević

Po rečima predsednice UK "Centar za kulturu Bunjevaca" Subotica ova organizacija će podržavati sve projekte koji se bave kulturom Bunjevaca u ovom delu Vojvodine, a razmatra se i da ovaj konkretni dokumentarac bude predstavljen i najmlađima u sklopu njihovog obrazovnog procesa.

- Cilj Centra za kulturu Bunjevaca je promocija svega vezanog za kulturu Bunjevaca, pa tako i ovaj dokumentarni film o zaoštavštini Bunjevaca u Somboru, o velikim delima, ne baš tako davno, pre dva tri veka, na osnovu čega je napravljen ceo temelj za jedan velik i ozbiljan vojvođanski grad. Mi ćemo svakako ovakvim kulturnim projektima nastaviti pružati podršku. - rekla je Kujundžić Ostojić

U muzičkom delu programa nastupila je vokalni solista Tamara Babić uz klavirsku pratnju Gordana Papića, a druženje je zatim nastavljeno u kulturno-umetničkom društvu u Tavankutu.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 10 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 1910
Povezane teme
bunjevci bunjevci subotica bunjevci u subotici suzana kujundžić ostojić
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.