Komentara: 0
Pregleda: 1600

Održana preventivna akcija kontrole zdravlja uoči Dana sestrinstva

13.05.2018. u 12:49h
Izvor: Subotica.com
Uoči Svetskog dana sestrinstva, u organizaciji Doma zdravlja, na centralnom gradskom trgu održana je preventivna zdravstvena akcija, u okviru koje je pregledano oko 250 sugrađana. Ovogodišnje obeležavanja Dana sestrinstva bilo je posvećeno promociji doniranja organa.
Održana preventivna akcija kontrole zdravlja uoči Dana sestrinstva

Kako je cilj obeležavanja Dana sestrinstva  da se na ovaj dan skrene pažnja na značaj i poteškoće sa kojima se suočavaju predstavnice ove profesije u svakodnevnom radu, glavna medicinska sestra Doma zdravlja, Melinda Tot Demek govorila je o najčešćim zamerkama pacijenata, te pozvala građane da pokažu veći stepen razumevanja.

- Pacijenti bi trebalo više empatije da imaju prema medicinskim sestrama, one su prve na udaru, one su te koje prve dočekuju pacijente. Pacijenti se ljute na medicinske sestre, a od nas ne zavisi da li ima slobodnih termina, pa bih poručila građanima da imaju malo više razumevanja. Česte su pritužbe i da se medicinske sestre ne javljaju na telefon, a problem je što u većini ambulanti radi jedna sestra sa jednim lekarom, pa u nekim slučajevima kada daje injekciju pacijentu ne može da se javi deset minuta - objasnila je  Melinda Tot Demek.

U akciji kod Gradske kuće učestvovale sve službe Doma zdravlja. Lekari i medicinske sestre Centra za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti su u saradnji sa Službom opšte medicine građanima merili vrednost krvnog pritiska, nivo šećera i holesterola  u krvi, predstavnici Stomatološke službe davali su savete o pravilnom održavanju oralne higijene, dok su  medicinske sestre Dispanzera za plućne bolesti  zainteresovanim građanima davale savete o pravilnom korišćenju inhalatora i pumpica, a pedijatri o ishrani i nezi dece. Edukaciju o merama osnovne životne podrške, koje u slučajevima iznenadnog zastoja srca mogu nekome da sačuvaju život, građanima je pružala Služba za hitnu medicinsku pomoć.

Akcija je imala za cilj i da ukaže na značaj zaveštanja organa, doniranja tkiva i koštane srži pa se, nakon razgovora sa lekarom, devetoro sugrađana odlučilo da potpiše  donorsku  karticu.

- Nažalost, Srbija ima 3 do 4 donora na milion stanovnika što je jako mali procenat za razliku od Mađarske i Hrvatske, koje imaju više od 30 donora na milion stanovnika. Samo donatorstvo nema nekih ograničenja, preduslov je da je osoba zdrava u trenutku kada popunjava obrazac, nema ograničenja u godinama, jedino postoje ograničenja u smislu da to ne mogu biti osobe koje boluju od zaraznih bolesti, dijabetesa i malignih oboljenja. Rade se svakako i testiranja na sve te bolesti pre doniranja organa - rekla  je dr Verica Dronjak, načelnica Preventivnog centra Doma zdravlja.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1600
Povezane teme

dom zdravlja subotica

besplatni pregled

kontrola zdravlja

briga o zdravlju

dan sestrinstva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.