• Pregleda: 1199

Održana preventivna akcija kontrole zdravlja uoči Dana sestrinstva

Uoči Svetskog dana sestrinstva, u organizaciji Doma zdravlja, na centralnom gradskom trgu održana je preventivna zdravstvena akcija, u okviru koje je pregledano oko 250 sugrađana. Ovogodišnje obeležavanja Dana sestrinstva bilo je posvećeno promociji doniranja organa.
Foto: Ilustracija (arhiva)
Održana preventivna akcija kontrole zdravlja uoči Dana sestrinstva

Kako je cilj obeležavanja Dana sestrinstva  da se na ovaj dan skrene pažnja na značaj i poteškoće sa kojima se suočavaju predstavnice ove profesije u svakodnevnom radu, glavna medicinska sestra Doma zdravlja, Melinda Tot Demek govorila je o najčešćim zamerkama pacijenata, te pozvala građane da pokažu veći stepen razumevanja.

- Pacijenti bi trebalo više empatije da imaju prema medicinskim sestrama, one su prve na udaru, one su te koje prve dočekuju pacijente. Pacijenti se ljute na medicinske sestre, a od nas ne zavisi da li ima slobodnih termina, pa bih poručila građanima da imaju malo više razumevanja. Česte su pritužbe i da se medicinske sestre ne javljaju na telefon, a problem je što u većini ambulanti radi jedna sestra sa jednim lekarom, pa u nekim slučajevima kada daje injekciju pacijentu ne može da se javi deset minuta - objasnila je  Melinda Tot Demek.

U akciji kod Gradske kuće učestvovale sve službe Doma zdravlja. Lekari i medicinske sestre Centra za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti su u saradnji sa Službom opšte medicine građanima merili vrednost krvnog pritiska, nivo šećera i holesterola  u krvi, predstavnici Stomatološke službe davali su savete o pravilnom održavanju oralne higijene, dok su  medicinske sestre Dispanzera za plućne bolesti  zainteresovanim građanima davale savete o pravilnom korišćenju inhalatora i pumpica, a pedijatri o ishrani i nezi dece. Edukaciju o merama osnovne životne podrške, koje u slučajevima iznenadnog zastoja srca mogu nekome da sačuvaju život, građanima je pružala Služba za hitnu medicinsku pomoć.

Akcija je imala za cilj i da ukaže na značaj zaveštanja organa, doniranja tkiva i koštane srži pa se, nakon razgovora sa lekarom, devetoro sugrađana odlučilo da potpiše  donorsku  karticu.

- Nažalost, Srbija ima 3 do 4 donora na milion stanovnika što je jako mali procenat za razliku od Mađarske i Hrvatske, koje imaju više od 30 donora na milion stanovnika. Samo donatorstvo nema nekih ograničenja, preduslov je da je osoba zdrava u trenutku kada popunjava obrazac, nema ograničenja u godinama, jedino postoje ograničenja u smislu da to ne mogu biti osobe koje boluju od zaraznih bolesti, dijabetesa i malignih oboljenja. Rade se svakako i testiranja na sve te bolesti pre doniranja organa - rekla  je dr Verica Dronjak, načelnica Preventivnog centra Doma zdravlja.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.