• Pregleda: 1282

Održana obuka o primeni novog Pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta

Povodom stupanja na snagu i početka primene novog Pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta, danas je u Regionalnoj privrednoj komori održana obuka za privredne subjekte, koji su na bilo koji način uključeni u projektovanje, izgradnju, održavanje, nabavku i procese odlučivanja u vezi sa dečjim igralištima.
Održana obuka o primeni novog Pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta

Pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta stupio je na snagu u avgustu ove godine, a njegova primena započela je pre nekoliko dana. Prema rečima Damira Vojnića Tunića, ispred Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga, ovaj Pravilnik je nastao kao tekovina Evropske unije, koja do sada nije postojala u našoj zemlji, te da je današnja obuka organizovana kako bi se proizvođači, uvoznici, distributeri, kao i predstavnici lokalne samouprave, vlasnici privatnih vrtića, benzinskih stanica i ugostiteljskih objekata što bolje upoznali sa detaljima koje njegova primena donosi.

- Tu se pre svega misli na kompletno uređenje prostora na kojem će biti igralište, zatim na podlogu koja će biti na tom igralištu, a onda i upotrebu rekvizita i opreme na igralištu. Dat je periodu od tri godine, u toku kojeg će sva postojeća igrališta morati da se usklade sa novim Pravilnikom, u kojem je definisano i ko će vršiti to ocenjivanje usaglašenosti - objasnio je Vojnić Tunić.

Među polaznicima obuke bio je i Nebojša Markez, direktor PU "Naša Radost", koji je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je naša zemlja konačno dobila Pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta, a koji, kako je naglasio, ima višestruko značenje i ulogu.

- U prethodnom periodu, dešavalo se da su dečja igrališta bila nebezbedna, ne samo u predškolskim ustanovama u zemlji i regionu, već i na javnim i veoma frekventnim mestima, što će ovim Pravilnikom konačno biti regulisano. Takođe, njime će se omogućiti sputavanje raznoraznih institucija u pokušaju da postave igrališta, koja direktno ugrožavaju bezbednost dece. Kroz pravilnik će i nama biti mnogo jasnije šta je ono što treba da uradimo, a pomoću sertifikata i rekvizita koji će nositi oznaku sigurnosti, mislim da će i roditelji radije puštati decu da se igraju na igralištima - zaključio je Markez.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

7
DUX Odgovori
Ovo je OK ako ce se obnavljati i igralista na javnim povrsinama jer ipak treba voditi racuna da se ovi sto se okupljaju nocu na istim pa malo piju malo zavijaju ne povrede.
Srpski sor Odgovori
Ma dajte,Markez prica nesto.Ma nije moguce.Zivi bili pa videli koliko ce im vremena trebati da se resi problem dvorista i rekvizita po objektima Nase Radosti.Do sada im je izgovor bio da nije usvoje sto treba biti i da se ne zna od koga ce se moci nabavljati sta treba,da budemo uskladjeni,jel.....Duboko se nadam da ce grad pored ovih igralista sto sada postoje,obratiti paznju na Dudovu sumu i kakav je to kapacitet.Za sve ima mesta i da svi sugradjani nevezano za godiste uzivaju tamo.
Ako Odgovori
Danire, hocemo nova igralista na prozivci. Bivsi kolega
SU Odgovori
Najbolje je ovo ispred Maxija. Puno dece i leti i zimi.
DeusEx Odgovori
Nadam se da to podrazumeva i uvođenje pravilnika ponašanja na dečijim igralištima, poput zabrane pušenja, bacanja smeća (da ljudima treba crtati da se smeće baca isključivo u kante), te postavljanje "radnih sati" igrališta i time ograničiti vreme do kojeg se sme boraviti na istom.

Nedostatak ovih pravilnika doveo je igrališta u katastrofalno stanje, opušci su svuda, smeće, pivske flaše i građani koji borave na istim do kasnih sati, a ujutru deca treba tamo bezbedno da se igraju.

Dakle, neka mini tabla sa pravilima i nekakvim brojem koga bi građani mogli pozvati u slučaju kršenja ovih pravila.
DRAPO Odgovori
Zar i za ovo treba PRAVILNIK ???
Pera Odgovori
Mozda ova vlast izgradi barem jedno igraliste,recimo u Kireskoj ulici gde postoji i plan i projekat ali se nikada nije ostvarilo.
Sva igralista u gradu imaju problema tj. Imaju ostecenja koja treba popraviti.
Treba organizovati skupljanje smeca sa decijih igralista jer su do sada bila maksimalno zapustena.
Za malisane igralista predstavljaju pravu razonudu za vezbanje i druzenje a do sada nije mnogo uradjeno.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.