Komentara: 1
Pregleda: 2971

Održana manifestacija "Bio-održivi svet" povodom Svetskog dana zaštite životne sredine

06.06.2018. u 11:04h
Izvor: Subotica.com
Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju-GIZ, organizovana je manifestacija pod nazivom ,,Bio-održivi svet“.
Održana manifestacija "Bio-održivi svet" povodom Svetskog dana zaštite životne sredine

U sklopu manifestacije, u holu Otvorenog univerziteta juče je otvorena izložba fotografija posvećena Palićkom jezeru, a srednjoškolcima je prikazan ekološki dokumentarni film. Izložba pod nazivom „Prošlost, sadašnjost i budućnost Palićkog jezera“ nastala je pre dve godine sa idejom da podigne svest građana o najvećem izazovu u oblasti zaštite životne sredine u gradu - sanaciji jezera Palić.

- Svake godine smo dodavali neke slike. Potpisali smo ugovor za finansiranje ovog projekta, u toku je trenutno izbor konsultanske kuće za realizaciju ovog projekta i kad se završi izbor, očekujemo da ćemo krenuti u prave radove, koje će videti svaki građanin. Mnogo je urađeno, ali posebno u papirologiji, pribavljene su dozvole, urađen je proces eksproprijacije u zaštitnom pojasu, Plan detaljne regulacije za taj zaštitni pojas a sad su ostali konkretni radovi - objasnio je Mišel Roman, hidrolog i savetnik za sanaciju jezera Palić.

Održana manifestacija "Bio-održivi svet" povodom Svetskog dana zaštite životne sredine

Članovi Biciklističkog kluba  „Spartak“ organizovali su  promotivnu vožnju kroz grad sa idejom da ukažu na  potrebu češćeg korišćenja ovog prevoznog sredstva.

- Želeli smo da skrenemo pažnju građanima i vozačima motornih vozila koliko smo mi bitni u zaštiti životne sredine i da vožnja bicikla nekad može biti opasna, jer nema dovoljno biciklističkih staza. Apelujemo na nadležne da omoguće izgradnju što više biciklističkih staza kako bi što više ljudi vozilo bicikl, jer je mnogo zdravije i jeftinije - rekao je Dejan Perčić, trener biciklističkog kluba ,,Spartak“.

Subotica je jedan od gradova, pored Beograda i Sarajeva, koji se uključio u kampanju širenja ekološke svesti uz podršku Giz-a. Da je u poslednje dve i po decenije urađeno mnogo na podizanju ekološke svesti u gradu, saglasna je i Snježana Mitrović, nekadašnja novinarka a sada rukovodilac „Arhus centra“. Ipak, iako su obezbeđena značajna sredstva za realizaciju velikih ekoloških projekata, sa njihovom realizacijom se kasni.

- Proradila je ekološka svest, ali ekologija se još uvek nalazi na margini, još uvek nije razrađen Zeleni fond, a ukinut je Fond za zaštitu životne sredine pa nema podsticaja za rešavanje problema. Kada se posmatra Subotica, sa ponosom se pominju dva važna projekta.   Nadam se da smo najteži deo posla odradili, jer su obezbeđena sredstva i za Regionalnu deponiju i za sanaciju jezera Palić i Ludaš. Ono što ne bi trebalo da bude najteže a kod nas izgleda jeste, to je kako sprovesti projekat tj. investiciju - istakla je Mitrović.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2971
Povezane teme

zaštita životne sredine

mišel roman

snježana mitrović

svetski dan zaštite životne sredine

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.