Komentara: 16
Pregleda: 1446
Foto

Održana kulturna manifestacija „Zastava Miletića i Kiša“

23.02.2023. u 12:08h
Izvor: Subotica.com
Programom „Zastava Miletića i Kiša“, koji su organizovale Fondacija „Danilo Kiš“ i Fondacija „Svetozar Miletić“, sinoć je u našem gradu obeležena godišnjica rođenja dva velikana koji su rođeni istog datuma, 22. februara.
Održana kulturna manifestacija „Zastava Miletića i Kiša“

Svetozar Miletić rođen je 1826. godine u Mošorinu i bio je advokat, političar,  gradonačelnik Novog Sada, jedan od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj druge polovine XIX veka. Književnik i akademik Danilo Kiš rođen je u Subotici 1935. godine i svojim neprolaznim književnim delima crvenim slovima upisan je u istoriju srpske i svetske književnosti.

Održana kulturna manifestacija „Zastava Miletića i Kiša“- “Ništa u životu jednog čoveka nije slučajno. Nije slučajno ni gde se on rodi, ni kada se rodi, ni vreme u kome živi, u mnogome opredele čoveka čime će se baviti”, govorio je Danilo Kiš. Nije slučajno što se Danilo Kiš rodio na ovaj datum, a nije ni slučajno što se veliki Svetozar Miletić rodio istog dana , samo šest dana posle najstarije srpske kulturne ustanove Matice srpske. U mnogome sve to opredelilo je ova dva čoveka za njihove pozive i karijere – poručio je Bojan Čiča, direktor Fondacije “Danilo Kiš”. - Često danas u našoj javnosti čujemo da je srpski narod mali narod, a da je srpska zemlja jedna mala zemlja. Ja postavljam pitanje, da li može biti mali jedan narod koji ima Kiša i Miletića? Naravno da ne! Nadam se da je ovaj program početak jedne lepe tradicije.

“Zastava Miletića i Kiša” nije slučajan naziv, već je posvećen novinama koje je Miletić pokrenuo i koje su decenijama bile najuticajnije glasilo prečaniskih Srba, kao i Kišovoj poznatoj rečenici.

Održana kulturna manifestacija „Zastava Miletića i Kiša“

- Svetozar Miletić je pokrenuo novine “Zastava” 1866. godine u Pešti, a Danilo Kiš je u jednom svom tekstu rekao da je najveća njegova zastava vodilja upravo u književnosti. Otuda i naša ideja, jer su i Miletić i Kiš imali svoje zastave. Nadam se da ćemo ovaj događaj pretvoriti u jednu lepu tradiciju koju ćemo negovati i u budućnosti – dodaje  Ljubica Bertović, iz Fondacije “Svetozar Miletić”.

O liku i delu velikana govorili su glumci Igor Greksa, Marko Vujević i Viktorija Palfi, kao i profesor istorije Sava Samardžić.

Održana kulturna manifestacija „Zastava Miletića i Kiša“

Izvor: Subotica.com
Kulturni program "Zastave Miletića i Kiša" Kulturni program "Zastave Miletića i Kiša" Kulturni program "Zastave Miletića i Kiša" Kulturni program "Zastave Miletića i Kiša" Kulturni program "Zastave Miletića i Kiša" Kulturni program "Zastave Miletića i Kiša" Kulturni program "Zastave Miletića i Kiša" Kulturni program "Zastave Miletića i Kiša"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 2 meseca
Komentara: 16
Pregleda: 1446
Povezane teme

Fondacija Danilo Kiš

Danilo Kiš

fondacija svetozar miletić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.