Komentara: 2
Pregleda: 2686

Održana konferencija na temu očuvanja vodnih resursa i racionalne potrošnje vode

04.06.2018. u 17:07h
Izvor: Subotica.com
Povodom obeležavanja Evropske nedelje održivog razvoja i Svetskog dana zaštite životne sredine, u Velikoj većnici Gradske kuće, u organizaciji JKP „Vodovod i kanalizacija“ održana je konferencija pod nazivom „Voda za održivi razvoj“.
Održana konferencija na temu očuvanja vodnih resursa i racionalne potrošnje vode

Konferencija je organizovana sa ciljem da ukaže na značaj očuvanja vodnih resursa i racionalne potrošnje vode. Iako su među učesnicima konferencije bili predstavnici lokalne samouprave, drugih javnih preduzeća i ustanova, posebna pažnja bila je posvećena najmlađim potrošačima, đacima subotičkih osnovnih škola.

- Želimo što više da edukujemo decu, naše buduće generacije o očuvanju vodnih resursa. Cilj nam je da im ukažemo na problem neracionalne potrošnje vode i značaj očuvanja naših površinskih voda. Racionalna potrošnja vode trebalo bi da ima kontinuitet. Kako zbog rasta cene vode, tako i zbog edukacije dokazano je da građani sve racionalnije troše vodu. Svaki dan bi trebalo da razmišljamo kako da što manje vode potrošimo, kako da je racionalno koristimo, a napredak i razvoj tehnologije su to omogućili - poručio je Gligor Gelert, procesni menadžer u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Da se Grad Subotica odgovorno odnosi prema vodnim resursima na konferenciji je istakao predsednik Skupštine grada, Tivadar Bunford.

- Veoma skupoceni i složeni sistemi omogućavaju da se ta voda crpi i da se prerađuje do nivoa pijaće vode po evropskim normama kvaliteta, da se njen kvalitet kontroliše i distribuira do potrošača. Nakon upotrebe u domaćinstvima, školama, vrtićima i drugim ustanovama i industriji, takav sistem omogućava da se ta voda odvodi kanalizacionom mrežom i prečišćava na gradskom Prečistaču kako bi kao takva došla do jezera Palić - istakao je Bunford.

Nakon konferencije, na centralnom gradskom Trgu bila su postavljena specijalizovana vozila za edukaciju, koja sadrže elemente vodovodne i kanalizacione infrastrukture i kućnih instalacija, te su đaci iz osam osnovnih škola imali priliku da se na zanimljiv način upoznaju sa načinom rada vodne stanice.

U okviru programa obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine, svi zainteresovani građani sutra će imati priliku da u 8, 10 ili 12 časova posete Centralni gradski kompleks vodosnabdevanja – Vodozahvat I ili Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, gde će ih zaposleni u ovom javno-komunalnom preduzeću upoznati sa procesom prerade sirove vode, njene distribucije do slavina potrošaća, te tretmanom na gradskom Prečistaču.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 10 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2686
Povezane teme

jkp vodovod i kanalizacija

javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.