Komentara: 25
Pregleda: 4643
Foto

Održana komemoracija stradalim mladim Subotičanima

18.11.2020. u 12:42h
Izvor: Subotica.com
Polaganjem venaca kod spomenika „Balada vešanih“ obeležena je 79. godišnjica stradanja 15 subotičkih rodoljuba. Tragičnog 18. novembra 1941. godine fašisti su pred prekim sudom, osudili na smrt i pogubili vešanjem mladiće i jednu devojku koji su pružali otpor ideologiji nacizma i fašizma.
Održana komemoracija stradalim mladim Subotičanima

U ime građana Subotice, lokalne samouprave i Gradskog odbora SUBNOR-a, venac su položili član Gradskog veća Ilija Đukanović, zamenik predsednik Skupštine grada Nebojša Crnogorac i sekretar SUBNOR-a Nikola Ivošević, a u ime Vlade Republike Srbije i Severnobačkog upravnog okruga načelnik Okruga Dragi Vučković.

- Ovaj datum je možda dobija više na značaju nego ranije, jer smo svedoci napora prekrajanja istorije i izokrenutih vrednosti. Republika Srbija i Grad Subotica će uvek odavati počast i negovati kulturu sećanja na one koji su svesno želeleli da žive u slobodi i suprostavili se onima koji ugnjetavaju slobodu i razvoj svakog pojedinca bez obzira na naciju, veru, pol... – poručio je Dragi Vučković. - Drago mi je  što mladi svake godine odaju počast ovim nevinim žrtvama, ali isto tako je značajno da, kada prolaze pored ovog spomen obeležja, da pomisle u današnjem vremenu kako je moguće da neko ko želi ljudske stvari mora da položi život za njih. Ovo su bili mladi, šklovani ljudi, nosioci razvitka zajednice, čiji su životi u jednom danu presečeni i ogrešićemo se ako jednog dana prestajemo da ih se sećamo.

Održana komemoracija stradalim mladim SubotičanimaNa spomen ploči nalaze se imena stradalih, među kojima su dr Adolf Singer, Otmar Majer, koji su svojim delom i žrtvom zaslužili i ulice u našem gradu.

- To su bili mladi ljudi, lekari, među njima je bila i jedna devojka. Mi nikada nećemo zaboraviti sve njih, sećanjem na njih želimo da pokažemo koliko je važna ljubav, sloga, da smo mi jedna multinacionalna sredina u kojoj se neguje prijateljstvo, da ne dozvolimo da se ponovo javljaju aveti nacizma i fašizma – ističe Nikola Ivošević.

Kao i svake godine, učenici Politehničke škole položili su petnaest crvenih ruža u znak sećanja na petnaest nevino stradalih Subotičana.

Održana komemoracija stradalim mladim Subotičanima

Izvor: Subotica.com
Polaganje venaca na spomenik "Balada vešanih" Polaganje venaca na spomenik "Balada vešanih" Polaganje venaca na spomenik "Balada vešanih" Polaganje venaca na spomenik "Balada vešanih" Polaganje venaca na spomenik "Balada vešanih" Polaganje venaca na spomenik "Balada vešanih" Polaganje venaca na spomenik "Balada vešanih" Polaganje venaca na spomenik "Balada vešanih"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 5 meseci
Komentara: 25
Pregleda: 4643
Povezane teme

dragi vučković

spomenik balada vešanih

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.