Komentara: 3
Pregleda: 3664

Održana komemoracija Jevrejima stradalim u Holokaustu

14.06.2019. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Polaganjem venaca na spomenik žrtvama Holokausta i komemorativnim skupom u Sinagogi danas je obeležena 75. godišnjica deportacije subotičkih Jevreja u tranzitne logore, a potom u Aušvic i druge koncentracione logore i fabrike smrti širom Evrope.
Održana komemoracija Jevrejima stradalim u Holokaustu

Obraćajući se prisutnima u Sinagogi, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban rekao je da je preko  četiri hiljade subotičkih Jevreja deportovano u koncentracione logore širom Evrope 16. juna 1944. godine.

- To je bio najstrašniji zločin, sistematski planiran i razvijan od strane nacista i drugih njihovih pomoćnika i istomišljenika. U Holokaustu je na najzverskiji način ubijeno više od šest miliona Jevreja i a događaji pre i u toku okupacije severnog dela Jugoslavije i zemlje u celini pokazali su da je u okviru globalne strateške politike Hitlerovog Trećeg rajha fašistički genocid nad nedužnim stanovništvom, posebno nad Srbima i Jevrejima, korišćen kao metod savladavanja svakog otpora i ostvarivanja suvereniteta nad otetim teritorijama - rekao je gradonačelnik Laban.

On je podsetio da su stradanja Jevreja započela odmah posle raspada Kraljevine Jugoslavije i nemačke okupacije u Srbiji, u kojoj je već u aprilu 1941. godine uvedena stroga okupaciona uprava.

- Ogromne žrtve podnela je i subotička jevrejska zajednica a na nama i budućim generacijama je da pamtimo, negujemo sećanje na žrtve i klanjamo se senima onih koji su stradali samo zato što su bili druge nacije i vere. Pored odavanja pošte nevinim žrtvama, pripadnicima jevrejske zajednice, obeležavanje jednog od najtragičnijih datuma je i jasno upozorenje da ovakvi događaji ne smeju nikada više da se ponove. Subotička lokalna samouprava će i ubuduće biti partner Jevrejskoj opštini u njenim nastojanjima da od zaborava otrgne činjenicu da je u našem gradu postojala i da i dalje živi i stvara jevrejska zajednica koja je, i pored toga što je malobrojna, doprinela privrednom, društvenom i kulturnom razvoju i napretku Subotice - dodao je gradonačelnik.

Prisutnima u Sinagogi obratili su se i Bojan Bagi,  poslanik u Skupštini AP Vojvodine i Atila Novak,  direktor Gimnazije „Kostolanji Deže“. Kulturno-umetnički deo programa uveličala je glumica Jelisaveta Seka Sablić koja je recitovala odlomke iz književnih dela Danila Kiša.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 meseci i 3 nedelje
Komentara: 3
Pregleda: 3664
Povezane teme
sinagoga bogdan laban polaganje venaca jevrejska zajednica jevreji komemoracija
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.