• Pregleda: 4964

Održana javna rasprava o železničkoj infrastrukturi

U Regionalnoj privrednoj komori održana je javna rasprava o Nacrtu odluke o Nacionalnom programu javne železničke infrastrukture za period od 2017. do 2021. godine.
Održana javna rasprava o železničkoj infrastrukturi

Nacrtom je predviđeno novo razdoblje za železničku infrastrukturu koja je,  kako se navodi, opterećena dotrajalošću i skromnom funkcionalnom sposobnošću.

U četvorogodišnjem periodu planiran je nastavak realizacije postojećih i pokretanje novih ulaganja, koja bi omogućila približavanje evropskim standardima uz istovremeno unapređenje bezbednosti, zaštite životne sredine i energetske efikasnosti.

Na magistralnim prugama planira se izgradnja novih elektronskih signalno-sigurnosnih postrojenja koji će imati mogućnost primene Evropskog sistema za upravljanje železničkim saobraćajem.

- Razvijena i pouzdana železnička mreža od suštinske je važnosti za održivi razvoj društva, privredni rast, društvenu koheziju, mobilnost ljudi, regionalni razvoj i zaštitu živote sredine. Dugoročno, planirano je da železnička infrastruktura transportnom tržištu ponudi svojstva koja predstavljaju njene najveće komparativne prednosti- apsolutnu posvećenost bezbednosti, nižu potrošnju energije po jedinici rada u saobraćaju i zaštitu životne sredine. Glavni ciljevi koji će se na taj način postići jesu povećanje kvaliteta i obima transporta i usluga u teretnom i putničkom saobraćaju, uz povećanje efikasnosti rada na svim nivoima - rekla je Vida Jerković iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Subotica je četvrti grad u kojem je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture organizovalo javnu raspravu.

- Smatramo da je u interesu Republike Srbije i našeg regiona da se železnička infrastruktura unapredi. Naša sreća je što se Subotica pozicionirala na koridoru 10 i u drumskom i u železničkom saobraćaju. Koridor 10 je u prioritetu Nacionalnog programa javne železničke infrastrukture, shodno tome očekujemo da Grad i region ostvare svoje benefite i da postanemo transportno čvorište - kaže Nebojša Ševo, sekretar Odbora Regionalne privredne komore.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

6
Oko sokolovo Odgovori
Kakva farsa! Javna "rasprava" o uvođenju Evropskog sistema za upravljanje železničkim saobraćajem. O čemu tu ima domaća "pamet" da raspravlja kada se pravila EU bespogovorno primenjuju!? Oduvek obilujemo nemislećom poslušničkom kamarilom, sve sam go master, doktor i magistar ničega.
panonski čamac Odgovori
A vi, preduzetnici, uzmite i plaćajte Privrednu Komoru, pa da ista ta Privredna Komora razglaba o državnim preduzećima - gubitašima.

Kolike su vam dnevnice bile danas, gospodo?
forest gamp Odgovori
Vau... Interesuje me dali se neko od prisutnih "drugova i drugarica " provozao zeleznicom u zadnjih 20 -tak godina, recimo do Beograda ili nedaj boze do Sente. Sve mi se cini da je kod prisutnih poodavno vreme stalo pa su jos u 19 -tom veku.
City woman Odgovori
Znate onajj vic kad avionom stizu turisti (vozom se niko ne usudjuje) približili se granici a pilot će na razglasu: dragi putnici za 20 -tak minuta stizemo u Srbiju, molimo vas da vaše kazaljke na satu vratite 20 godina unazad.
organizator Odgovori
Pre 30 godina svi su putovali vozom bilo je to tako normalno i prirodno i cak sto vise lepo , i onda su vozovi kasnili ali ne kao sad.Nedavno mi se supruga vracala elektromotornim iz Beograda 4.5 sata . da su karucama isli prije bi stigli.Japanci se voze vozovima sa preko 200 km/h a mi cemo modernizovati prugu da ide 60/h.SVAKA CAST PONOSNI SMO.Svako ko se bavi bilo kojim biznisom zna da se mora odvojiti novac za amortizaciju da su to radili na vreme ,ne bi im trebao bilo kakav kredit , niti ulaganja nas kao gradjana kroz razne dazbine, niti ulaganja drzave (sto na kraju mi platimo kroz razne poreze).Zeljeznica bi trebalo da bude jedan od najeftinijih vidova transporta kako putnickog tako i teretnog ,tako to gledaju svi na svetu, jedino mi smo toliko pametni da se vozimo autobusom po tri puta vecoj ceni jer nismo sposobni da imamo ispravnu i brzu zeljeznicu.
AlwaysUltra Odgovori
Sta ce nam rasprave o necemu sto su normalne zemlje bez rasprave resile pre 150-200 godina ?? Farsa naseg drustva ocito nema dna. Uvek moze gore , a oni koji nisu otisli iz zemlje ce to mirno da trpe uz malo gundjanja ...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.