Komentara: 7
Pregleda: 2170

Održana javna rasprava o Strategiji razvoja kulture u Srbiji

06.09.2017. u 13:12h
Izvor: TV Subotica
U Subotici je održana javna rasprava o Nacrtu "Strategije razvoja kulture Republike Srbije od 2017. do 2027. godine". Javnoj raspravi su prisustvovali predstavnici Ministarstva kulture, Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, Fakulteta likovnih umetnosti iz Beograda, lokalne samouprave i kulturni radnici našeg grada.
Održana javna rasprava o Strategiji razvoja kulture u Srbiji

Strategija razvoja kulture Srbije utvrđuje ovu oblast kao jednu od ključnih faktora održivog razvoja naše zemlje. Ovom strategijom, Vlada ima za cilj da doprinese razvoju društva u Srbiji, kulturnom životu građana i evrointegracijama, i to zaštitom, izučavanjem i predstavljanjem kulturnog nasleđa kao i podsticanjem umetničkog stvaralaštva. Nacrt Strategije razvoja kulture prosleđen je kulturnim institucijama na razmatranje, a radna grupa koja je kreirala dokument, od početka septembra obilazi naše najveće gradove, gde na javnim raspravama ima priliku da čuje mišljenja kulturnih radnika. Po dosadašnjim iskustvima, Nacrt je naišao na izuzetno pozitivne komentare, a sve sugestije su uzete u razmatranje.

- Strategija razvoja kulture je dokument koji je višeslojan i složen. U tom smislu su i sugestije vrlo raznovrsne i teško je reći šta je akcenat, ali svakako da ćemo mi sve sugestije pažljivo razmotriti i nastaviti zajednički rad na izradi Strategije razvoje kulture Republike Srbije - izjavio je dr Vuk Vukićević, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Kulturni radnici Subotice, pozdravljaju Nacrt Strategije, za koji veruju da može unaprediti kulturne vrednosti u našem društvu. Najviše pažnje usmerili su na pitanja oko kulturne baštine, koja je veoma bitna, posebno u multinacionalnim sredinama poput naše.

- Strategija se odnosi prvenstveno na širu priču o srpskoj kulturi, što je normalno. Međutim, ono što je za nas interesantno je pitanje oko kulturne baštine, iz razloga što je to veoma specifično za Suboticu. U samoj Strategiji je inače stavljen veliki značaj na kulturnu baštinu, a tako složenu kulturnu baštinu kao Subotica retko koji grad ima. Osim tih osnovnih smernica, nadam se da ćemo dobiti odgovore i na određene lokalne dileme, sa kojima se mi radnici kulture u Subotici susrećemo - rekla je Viktorija Šimon Vuletić, viša kustoskinja Gradskog muzeja Subotica.

Srbija u dosadašnjoj istoriji nikada nije imala dokument kojim se definiše kulturni razvoj države i nacije, pa je samim tim veoma bitno da predlog Strategije bude pravilno definisan i prilagođen potrebama i razvoju kulture. Javne rasprave su do sada održane u Novom Sadu i Subotici, a do kraja meseca radna grupa posetiće Užice, Čačak, Kragujeva, Niš, Kosovsku Mitrovicu i Beograd. 

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 2170
Povezane teme

kultura

Gradski muzej Subotica

javna rasprava

strategija razvoja kulture

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.