Komentara: 0
Pregleda: 1286

Održana istorijska tribina u SKC "Sveti Sava"

15.12.2017. u 16:34h
Izvor: TV Subotica
Istorijska tribina, na kojoj je prikazan dokumentarni film "Kraljevski top – istorija srpske krune" reditelja Velimira Stojanovića i scenariste Dragana Markovića, održana je juče u SKC "Sveti Sava".
Održana istorijska tribina u SKC "Sveti Sava"

Dokumentarni film "Kraljevski top – istorija srpske krune" govori o nastanku i dramatičnoj sudbini poslednje srpske krune i pratećih regalija, izlivenih od Voždovog topa iz Prvog srpskog ustanka. Film je jedinstven u našoj kinematografiji, jer u 45 minuta rasvetljava deo srpske istorije do sada nepoznate široj javnosti.

- Originalnost teme i uopšte nacionalni značaj očuvanja srpskog kulturno-istorijskog nasleđa, jeste ono što je nas navelo da krenemo u izradu ovog filma. Ono što je vrlo zanimljivo, jeste istraživanje arhivske građe, koje je trajalo pune tri godine, iz razloga što je malo izvora o samoj kruni - rekao je Velimir Stojanović, reditelj dokumentarnog filma.

Održana istorijska tribina u SKC "Sveti Sava"

Film u pozadini priče prati i društveno političke prilike u Srbiji, ali i čitavoj Evropi, objašnjavajući značaj očuvanja ovog znamenja kao simbola slobode i državnosti sprskog naroda.

- Mislim da je ideja samog postojanja udruženja, koje se bavi zaštitom srpskog kulturnog nasleđa, i nas kao reditelja da stalno podsećamo na kulturne istorijske vrednosti srpskog naroda, koje su kroz istoriju vrlo skupo plaćene, a u ovoj eri globalizma, gde se gubi entitet ne samo srpskog naroda nego i drugih naroda, važno je da podsećamo na to. To je jedini i osnovni motiv zašto smo mi snimili ovaj dokumentarni film - dodao je Stojanović.

Film je nagrađen prvom nagradom na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma "Zlatna Buklija 2017" u Velikoj Plani za oblast istorija, a do sada je prikazan u više gradova Srbije.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1286
Povezane teme

skc sveti sava

srpski kulturni centar sveti sava

dokumentarni film

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.