Komentara: 9
Pregleda: 1531

Održana eko obuka za profesionalne upravnike zgrada

06.09.2018. u 18:01h
Izvor: Subotica.com
U prostorijama Arhus centra održana je obuka za profesionalne upravnike zgrada. Ideja edukacije bila je da se profesionalni upravnici zgrada upoznaju sa projektom „Zelene zgrade Subotice“, te da podstaknu stanare na prikupljanje i selektovanje reciklabilog otpada.
Održana eko obuka za profesionalne upravnike zgrada

U okviru projekta „Zelene zgrade Subotice“, koji se od 2011. godine realizuje u saradnji sa „Eco fenix B timom“, stanari sakupljaju reciklabilni otpad, koji  otkupljuju operateri, a  sredstva se potom uplaćuju na račune skupštine stanara i koriste za tekuće troškove. Iako u gradu ima 540 registrovanih stambenih zgrada, samo 15 ulaza uključeno je u ovaj projekat. 

- Pozivamo sve upravnike zgrada, bilo da su profesionalni ili su ih građani izabrali koji žele da se uključe u projekat „Zelene zgrade Subotice“ da nam se jave u Arhus centar  na broj telefona 554 600, lokal 123. Ima više operatera u gradu, te mogu da biraju sa kojim žele da sarađuju - poručila je Snježana Mitrović, rukovodilac Regionalnog Arhus centra.

Da je  odlaganje otpada jedan od najvećih ekoloških problema stanara, potvrdila je i predsednica Odbora Udruženja profesionalnih upravnika Srbije, Gabrijela Agošton, koja je rekla da postoji veliko interesovanje za uključivanje u projekat a sve sa ciljem unapređenja uslova stanovanja.

Zahtevi građana su da bude lepo, čisto i zeleno. Postoje mnoge situacije, a iznošenje smeća definitivno je veliki problem. Taj način upravljanja nam je u praksi uvek najinteresantniji i mora se odmah rešavati. Zainteresovani smo za iskustva onih koji su uključeni u projekat „Zelene zgrade“  i želimo  da, sa tim znanjima, unapredimo naš posao - rekla je  profesionalna upravnica zgrada.

Predstavnici Grada Subotica i Arhus centra polaznicima su ukazali i na značaj učeća na javnim uvidima u različita dokumenta poput planova ili studija o proceni uticaja objekata na životnu sredinu, kako bi na vreme odreagovali i sprečili izgradnju zgrade ispred njihovih stambenih zgrada.

Obuku su organizovali Regionalni Arhus centar i Udruženje „Terras“, uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, u nameri da se ojača kapacitet profesionalnih upravnika zgrada, kojima je pre godinu dana Regionalna privredna komora izdala licence za obavljanje ovog posla.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 1531
Povezane teme

ekologija

reciklaža

profesionalni upravnik zgrade

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.