Komentara: 1
Pregleda: 2166

Održana edukacija za roditelje o pravilnoj upotrebi dečjeg autosedišta

22.11.2018. u 14:36h
Izvor: Subotica.com
U organizaciji Agencije za bezbednost saobraćaja i Grada Subotice, danas je održana edukacija za roditelje o pravilnoj upotrebi dečjeg zaštitnog autosedišta u vozilima. Edukaciji je prisustvovalo oko 40 roditelja, koji su nakon teorijskih i praktičnih saveta dobili na poklon homologizovano zaštitno autosedište.
Održana edukacija za roditelje o pravilnoj upotrebi dečjeg autosedišta

U poslednje tri godine, Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa predstavnicima lokalnih tela za bezbednost u saobraćaju, sprovodi niz aktivnosti koje imaju za cilj povećanje upotrebe dečjih zaštitnih sistema. Na današnjoj edukaciji, roditelji su bili u prilici da čuju zašto je važno posedovati dečje autosedište, a potom su kroz pokaznu vežbu mogli da nauče kako da pravilno postave sedište u vozilima. Kao budući roditelj ćerkiće, čije rođenje iščekuje za mesec dana, naš sugrađanin Mladen Urban došao je na edukaciju da bi se, kako je istakao, na vreme pripremio za sve izazove koje roditeljstvo donosi sa sobom.

- Ovakve edukacije su mi veoma značajne, zato što želim da se što bolje pripremim za sve ono što me čeka, pogotovo kada je reč o bezbednosti mog budućeg deteta, kako da ono bude sigurno i na koji način kao roditelj tome mogu da doprinesem. Imao sam priliku da čujem nekoliko korisnih saveta i uputstava, koje ću svakako primeniti u budućnosti - rekao je naš sugrađanin.

Održana edukacija za roditelje o pravilnoj upotrebi dečjeg autosedišta

Prema podacima kojima raspolaže Agencija za bezbednost u saobraćaju, na teritoriji Grada Subotice u poslednjih pet godina nema poginule dece u saobraćaju, ali je broj dece koja zadobiju lakše ili teže povrede u blagom porastu. Kako je naglasio predstavnik Agencije, Tomislav Petrović, najviše su ugrožena deca u svojstvu putnika u vozilima, zbog čega aktivnosti poput današnje treba da doprinesu povećanju njihove zašitite i sigurnosti u saobraćaju.

- Kada govorimo o procentu upotrebe zaštitnog sistema za decu u vozilima, odnosno koliko roditelji koriste autosedišta u Subotici, možemo reći da je Policijska uprava Subotica jedna od boljih u Srbiji, jer taj procenat iznosti 75 odsto, što nažalost nije slučaj u drugim policijskim upravama i lokalnim samoupravama. Svakako taj procenat još uvek nije zadovoljovajući, jer prema nacionalnoj Strategiji bezbednosti saobraćaja procenat treba da bude znatno veći, te ovakve aktivnosti imaju upravo to za cilj, da taj procenat podignemo i tako decu učinimo sigurnom i bezbednom u saobraćaju - objasnio je Petrović.

Održana edukacija za roditelje o pravilnoj upotrebi dečjeg autosedišta

Prema rečima Nemanje Simovića, člana Gradskog veća zaduženog za oblast sporta i omladine, lokalna samouprava je ove godine stavila akcenat na promotivno-edukativne aktivnosti koje se tiču bezbednosti različitih učesnika u saobraćaju, te da je u toku izrada lokalne Strategije bezbednosti saobraćaja, koja će kao i nacionalna promovisati nulti broj poginule dece do 2020. godine.

- U ovoj godini, Grad Subotica je u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja uspešno realizovao trening bezbednosne vožnje za bicikliste, a edukacija o upotrebi dečijeg zaštitnog autosedišta predstavlja drugu ovakvu akciju, usmerenu ka povećanju svesti o upotrebi zaštitnog sistema za decu. Takođe, u oktobru je uspešno realizovan i mobilni poligon za učenike od 1. do 4. razreda, na kojem su deca sa instruktorom i u kontrolisanim uslovima učila kako da pravilno pređu prešački prelaz. Ovo je samo početak, jer će Grad preko Saveta za bezbednost saobraćaja sledeće godine pokrenuti još četiri do pet projekata na osnovu Strategije, čije se donošenje očekuje - poručio je Simović.

Održana edukacija za roditelje o pravilnoj upotrebi dečjeg autosedišta

Nakon završetka edukacije, prisutnim roditeljima podeljena su homologizovana zaštitna autosedišta za decu uzrasta od 18 meseci pa naviše.

Iz Gradske uprave ističu da je kriterijum za odabir roditelja bio sledeći, a to je "da su korišćeni podaci službe kojoj je u nadležnosti evidencija novih roditelja u Gradskoj upravi. Tom prilikom dostavljeno je pedesetak imena, nasumično izabranih, tako da su edukaciji prisustvovali kako roditelji dece od nekoliko godina, tako i trudnice ali i roditelji sa više male dece."

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2166
Povezane teme

edukacija

bezbednost dece

bezbednost u saobraćaju

agencija za bezbednost saobraćaja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.