Komentara: 2
Pregleda: 2042
Foto

Održana diskusija na temu odlaganja životinjskog otpada

25.09.2017. u 16:47h
Izvor: Subotica.com
Centar za istraživačko novinarstvo Srbije organizovao je na Otvorenom univerzitetu panel diskusiju o načinima na koje se država i lokalne samouprave bore sa problemom odlaganja animalnog otpada. Učesnicima diskusije predstavljeni su i rezultati višemesečnog istraživanja CINS-a o stanju u ovoj oblasti.
Održana diskusija na temu odlaganja životinjskog otpada

Novinarka Centra za istraživačko novinarstvo, Milica Šarić prethodnih nekoliko meseci istraživala je kako se u Srbiji odlažu životinjski leševi. Istraživanjem je obuhvatila Suboticu, posebno kroz primer stočnog groblja u Bajmoku, gde je utvrđeno da se veliki broj leševa uginulih životinja odlaže nepropisno. Prema mišljenju stručnjaka, nepropisno odlaganje takvog otpada može imati dalekosežne posledice na ljudsko zdravlje i životnu sredinu.

- Ukoliko se zakopa taj otpad, što može biti u grobnice ili ilegalno nakon raspadanja tih leševa uništvaju se bakterije, što je dobra stvar a loša je što se kroz vodonosne slojeve stižu neka jedinjenja koja mogu da zatruju vodu za piće, što između ostalog može po mišljenju stručnjaka da utiče na izazivanje bolesti kao što su anemija i kardiovaskularne bolesti. Naravno postoji i aspekt zagađenja životne sredine, to područje više ne može da se koristi, mora da se dezinfikuje a i to meso ne sme da se upotrebljava, životinje ne bi smele da dolaze do njega, jer širi potencijalne zaraze. Oko 180 zaraza se na taj način može proširiti kao što je salmonela, ebola, tuberkuloza i mnoge druge bolesti - upozorila je Milica Šarić iz Centra za istraživačko novinarstvo.

Održana diskusija na temu odlaganja životinjskog otpada

Animalni otpad na teritoriji grada odlaže se u  grobnicu-jamu, što je privremeno rešenje  do izgradnje  Centra za sakupljanje.

- To je objekat koji je namenjen samo za sakupljanje, privremeno odlaganje sporednih proizvoda životinjskog porekla, radi se o prvoj i drugoj kategoriji tih sporednih proizvoda, koji se razvrstavaju i odnose do centra za uništavanje i preradu, do kafilerije. Najbliža kafilerija gradu Subotici je „Proteinka“ a ovaj ceo postupak koji se tiče grobnica-jame  radi se zato što je kapacitet same kafilerije premašen i nemoguće je da se svi sporedni proizvodi odnose do kafilerije i zbog toga je sad prelazno rešenje grobnice jame - rekao je Grgur Stipić, šef Odseka za poljoprivredu Gradske uprave  i dodao da je početak izgradnje Centra za sakupljanje  planiran za 2018. godinu.

Na panel diskusiji  ukazano je da se samo 20 odsto životnjskog otpada  prerađuje, iako se na taj način od najopasnijih životinjskih ostataka stvaraju novi proizvodi poput biogoriva.

Izvor: Subotica.com
Diskusija na temu odlaganja životinjskog otpada Diskusija na temu odlaganja životinjskog otpada Diskusija na temu odlaganja životinjskog otpada Diskusija na temu odlaganja životinjskog otpada Diskusija na temu odlaganja životinjskog otpada Diskusija na temu odlaganja životinjskog otpada Diskusija na temu odlaganja životinjskog otpada Diskusija na temu odlaganja životinjskog otpada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2042
Povezane teme

divlja deponija

uginule životinje

životinjski otpad

centar za istraživačko novinarstvo srbije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.