Komentara: 56
Pregleda: 11470
Video
Foto

Održana Centralna svečanost proslave Dužijance

12.08.2018. u 19:48h
Izvor: Subotica.com
U organizaciji Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca", danas je na Gradskom trgu održana Centralna svečanost proslave 108. Dužijance, na kojoj su ovogodišnji bandaš i bandašica predali gradonačelniku hleb od novog žita.
Održana Centralna svečanost proslave Dužijance

Svečanost je započela blagoslovom ovogodišnjih nosilaca žetvenih svečanosti, bandaša Marka Križanovića i bandašice Marije Pijuković, u crkvi Svetog roke, nakon čega se svečana povorka uputila od katedrale Svete Terezije Avilske prema Trgu Slobode, predvođenja brojnim kulturno-umetničkim društvima iz našeg grada i regiona. Na karucama okićenim žitom, pristigli su bandaš i bandašica, a po starom običaju dočekali su ih gazda i gazdarica, te poškropili vodom i mekinjama.

- Osećaj je divan, jedna vrsta blagoslova i nije mala stvar kada si bandaš i to još u godini jubileja - rekao je bandaš Marko Križanović.

Održana Centralna svečanost proslave Dužijance

Pred velikim brojem zvanica, gostiju i sugrađana, oni su predali gradonačelniku Bogdanu Labanu hleb, napravljen od novog brašna. Nakon što je ga, kako običaji nalažu, prikazao na sve četiri strane sveta, gradonačelnik je poručio da je Dužijanca put i način za upoznavanje identiteta Subotice, koja je ponosni dom svih njenih građana.

- Subotica je zajednički imenilac svih čestitih, marljivih i posvećenih ljudi. Subotica je mesto u kojem ne ističemo različitost, već negujemo posebnost. Upravo ta posebnost predstavlja polugu našeg zajedništva, našu potrebu i želju da napredujemo i da se razvijamo poštujući jedni druge. Simbolično današnja svetkovima u ime žita ima metaforičku, višu vrednost. Subotica se može podičiti da, nalik klasu u žitu, čuva identitet svih njenih građana, bez obzira na njihovu veroispovest ili nacionalnu pripadnost. Marljivost, posvećenost i predanost koju su organizatori Dužijance pokazali kroz niz zasebnih događaja spojenih u jednu celinu, šalje jednu poruku, a to je poruka privreženosti. Samo ako poštujemo unikatnost možemo biti povezani i graditi Suboticu kojom ćemo se ponositi i koja će biti srećni dom budućim generacijama - poručio je Laban.

Održana Centralna svečanost proslave Dužijance

Održana Centralna svečanost proslave Dužijance

Potpredsednik Pokrajinske vlade AP Vojvodine, koja je pokrovitelj ovogodišnje Dužijance, Mihalj Njilaš je istakaoo da je očuvanje nacionalne kulture, umetničkog stvaralaštva i manifestacija kao što je Dužijanca od velike važnosti, jer doprinose negovanju različitosti u Vojvodini.

- Dužijanca kao svetkovina postoji već više od veka. Ona je svedočanstvo starih običaja žetve, kada se još uvek radilo rukom, naporno i vredno, kada se drugačije i jednostavno živelo, kada je vreme nekako sporije teklo. Nagrada za uspešno obavljen posao, simbolično predstavljena u pletenom vencu od novog pokošenog žita, bila je jemstvo da se obezbedio "kruh svagdašnji". Dužijanca je svojevrsni spoj molitve, zahvale Bogu i pohvale čoveku za njegov rad, spoj običaja i kulturnih vrednosti. O njoj se mnogo pisalo, dobijala je priznanja i inspirisala je umetnike, ali je verovatno najznačajnije to što čuva dragocenu nit prošlosti, običaja i tradicije, plete ih sa vremenima i ostavlja to tkanje kao zalog za budućnost - istakao je Njilaš.

Održana Centralna svečanost proslave Dužijance

Članovi Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca" i poštovaoci Blaška Rajića, večeras će u 19 časova posetiti njegov grob, dok će se od 20 časova na Gradskom trgu odigrati tradicionalno Bandašicino kolo.

Izvor: Subotica.com

Dužijanca 2018 - povorka od katedrale do trga, glavna svečanost

Dužijanca 2018 - povorka od katedrale do trga, glavna svečanost Dužijanca 2018 - povorka od katedrale do trga, glavna svečanost Dužijanca 2018 - povorka od katedrale do trga, glavna svečanost Dužijanca 2018 - povorka od katedrale do trga, glavna svečanost Dužijanca 2018 - povorka od katedrale do trga, glavna svečanost Dužijanca 2018 - povorka od katedrale do trga, glavna svečanost Dužijanca 2018 - povorka od katedrale do trga, glavna svečanost Dužijanca 2018 - povorka od katedrale do trga, glavna svečanost
Pogledaj ostale fotografije

Dužijanca 2018 - ispraćaj bandaša i bandašice, euharistijsko slavlje

Dužijanca 2018 - ispraćaj bandaša i bandašice, euharistijsko slavlje Dužijanca 2018 - ispraćaj bandaša i bandašice, euharistijsko slavlje Dužijanca 2018 - ispraćaj bandaša i bandašice, euharistijsko slavlje Dužijanca 2018 - ispraćaj bandaša i bandašice, euharistijsko slavlje Dužijanca 2018 - ispraćaj bandaša i bandašice, euharistijsko slavlje Dužijanca 2018 - ispraćaj bandaša i bandašice, euharistijsko slavlje Dužijanca 2018 - ispraćaj bandaša i bandašice, euharistijsko slavlje Dužijanca 2018 - ispraćaj bandaša i bandašice, euharistijsko slavlje
Pogledaj ostale fotografije

Dužijanca 2018 - Bandašicino kolo

Dužijanca 2018 - Bandašicino kolo Dužijanca 2018 - Bandašicino kolo Dužijanca 2018 - Bandašicino kolo Dužijanca 2018 - Bandašicino kolo Dužijanca 2018 - Bandašicino kolo Dužijanca 2018 - Bandašicino kolo Dužijanca 2018 - Bandašicino kolo Dužijanca 2018 - Bandašicino kolo
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 56
Pregleda: 11470
Povezane teme

gradski trg

dužijanca

dužijanca subotica

mihalj njilaš

bogdan laban

centralna svečanost

udruženje bunjevačkih hrvata "dužijanca" subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.