• Pregleda: 844

Održana besplatna kontrola zdravlja u MZ "Makova sedmica"

Stanovnici MZ Makova sedmica danas su u okviru akcije “Selu u pohode“, koju zajednički organizuju Dom zdravlja i Zavod za javno zdravlje, imali priliku da prekontrolišu svoje zdravstveno stanje. I ovoga puta, najodgovorniji bili su stariji sugrađani.
Održana besplatna kontrola zdravlja u MZ "Makova sedmica"

Bez zdravstvene knjižice i zakazivanja građani su imali priliku da prekontrolišu vrednost krvnog pritiska, šećera i masnoća u krvi, da izmere težinu, te utvrde indeks telesne mase, ali i da dobiju lekarski savet u vezi  propisane terapije i ishrane pri visokim temperaturama.

- Mnogi građani  koji su danas došli na pregled, zaboravili su da popiju svoju propisanu terapijuterapiju , a  veliki broj uglavnom starijih građana imao je i  problem sa povišenim vrednostima masnoća u krvi. Današnja akcija bila je prilika da dobiju lekarski savet na koji način da promene svoju ishranu i usklade je sa ovakvim vremenskim prilikama. Građani često prave pogrešne izbore pa smo im ukazali  da je važno da jedu kuvanu i barenu hranu,  te da izbegavaju  prženje i pohovanje. Tokom leta trebalo bi povećati unos tečnosti i konzumirati puno svežeg voća i povrća - istakla je dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja ZZJZ.

Akciju „Selu u pohode-proveri svoje rizike, prekontroliši zdravlje“, ZZJZ i Dom zdravlja realizuju već sedmu godinu zaredom u cilju promocije  zdravih stilova života.  Mogućnost da saznaju faktore rizika, 22. avgusta imaće stanovnici MZ Hajdukovo, gde će biti održana naredna akcija.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.