• Pregleda: 2684

Održana akcija "Šta ćete danas učiniti za zdravlje vaših grudi?"

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, u organizaciji Zavoda za javno zdravlje, Doma zdravlja i Apoteke Subotica, u prostorijama Crvenog krsta održana je akcija pod sloganom „Šta ćete danas učiniti za zdravlje vaših grudi?“.
Održana akcija "Šta ćete danas učiniti za zdravlje vaših grudi?"

Akcija je imala za cilj da ukaže na značaj kontrole faktora rizika u prevenciji raka dojke, najčešćeg malignog tumora u ženskoj populaciji. Građani su imali mogućnost da provere kompoziciju mišićne mase i masnog tkiva, kao i indeks telesne mase.

Pušačima je merena vrednost ugljen monoksida u izdahnutom vazduhu, dok je načelnica Preventivnog centra Doma zdravlja, dr Radmila Pavić ženama pregledala dojke. Građani su imali priliku i da dobiju savete o principima pravilne ishrane, koja je značajna u prevenciji bolesti.

- Ukazali smo ženama na ovoj akciji koliko je važan pregled dojke, koliko je važno u svesti svake žene razviti ideju da sama svakog meseca pregleda svoje dojke. Takođe, ukazujemo na pravilnu ishranu i normalnu telesnu uhranjenost kao važne faktore rizika, zato što održavanje normalne telesne mase i pravilna ishrana predstavljaju značajan faktor koji unapređuje zdravlje i štiti od raka dojke. Građanima smo ukazali i na štetnost izloženosti duvanskom dimu, koji takođe predstavlja faktor rizika za nastanak malignih bolesti - kaže dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja Subotica.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.