Komentara: 0
Pregleda: 756

Održana akcija "Selu u pohode" u Donjem Tavankutu

12.12.2018. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
S željom da se naglasi značaj promocije zdravlja i preventivnih pregleda kod izabranog lekara, juče je održana zdravstvena akcija "Selu u pohode" u Donjem Tavankutu. Meštani ovog naselja bili su prilici da provere svoje zdravstveno stanje i faktore rizika, besplatno i bez zdravstvene knjižice.
Održana akcija "Selu u pohode" u Donjem Tavankutu

Tokom jučerašnjeg prepodneva, lekari Zavoda za javno zdravlje i Doma zdravlja, uz podršku volontera Crvenog krsta, obavili su standardna merenja telesne visine i težine, odredili indeks telesne mase i procenili stepen telesne uhranjenosti za 24 osobe.

- Fiziološka uhranjenost je izmerena kod devet osoba, a povećana telesna masa u stepenu predgojaznost je izmerena kod sedam osoba. Gojaznost I stepena izmerena je kod četiri osobe, gojaznost II stepena kod tri osobe, dok je pothranjenost izmerena kod jedne osobe. Kod dve osobe izmeren je nivo SO u izdahnutom vazduhu. Razgovaralo se o šećernoj bolesti, pravilnoj ishrani, zdravom načinu života, ali i o brojnim drugim zdravstvenim problemima koje osoba ima, uz zajedničku težnju da se zdravlje unapredi i sačuva - rekla je dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine.

Merenje krvnog pritiska, holesterola i šećera u krvi obavljeno je kod 41 osobe, a tom prilikom utvrđeno je da šećernu bolest, koju uredno kontrolišu, imaju dve osobe, povišen holesterol u krvi izmeren je kod 18 osoba, povišen krvni pritisak kod 15 osoba, a povišen šećer u krvi kod dve osobe.

- To su najučestaliji zdravstveni problemi osoba, koje su se odazvale pozivu da provere osnovne činioce svog zdravstvenog stanja, i to bez zdravstvene knjižice, zakazivanja i dužeg čekanja - dodala je dr Dragaš.

Zavod za javno zdravlje Subotica, Crveni krst Subotica i Dom zdravlja Subotica već osmu godinu u nizu organizuju akciju "Selu u pohode - proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje!", s ciljem da promovišu zdravlje i zdrave stilove života u ruralnim sredinama Subotice i da mobilišu stanovnike ovih naselja na kontrolu zdravlja.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 756
Povezane teme
zavod za javno zdravlje dom zdravlja subotica kontrola zdravlja selu u pohode dr zorica dragaš crveni krst subotica preventivni pregledi
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.