Komentara: 0
Pregleda: 2083

Održana akcija dobrovoljnog davanja krvi u sklopu Zavičajnih dana

05.09.2018. u 15:16h > 18:09
Izvor: Subotica.com
U sklopu manifestacije Zavičajni dani, u prepodnevnim satima, u prostorijama Crvenog krsta održana je akcija dobrovoljnog davalaštva krvi „Krv život znači“.
Održana akcija dobrovoljnog davanja krvi u sklopu Zavičajnih dana

Kao i svake godine, u saradnji sa Službom za transfuziju krvi Opšte bolnice i Crvenim krstom organizatori manifestacije „Zavičajni dani“ organizovali su akciju dobrovoljnog davalaštva krvi, kako bi pomogli onima koje čeka teška životna bitka.

- Već petu godinu u okviru Zavičajnih dana organizujemo akciju, jer želimo da pokažemo da smo humani i da pomognemo onima kojim je potrebna krv. Nadamo se da će jedinice krvi, koje su danas prikupljene, biti od koristi i mladim i starijim sugrađanima - poručio je Slavko Duvnjak, predstavnik organizatora manifestacije.

Zahvaljujući redovnim akcijama Službe za transfuziju krvi i savesnim građanima rezerve krvi u Opštoj bolnici su stabile. Iz Opšte bolnice poručuju da svi oni koji nisu danas stigli da daju dragocenu tečnost, to mogu učiniti svakog radnog dana od 7 do 10 časova u Službi za transfuziju do kraja ove godine.

Održana akcija dobrovoljnog davanja krvi u sklopu Zavičajnih dana

Po novom Zakonu o transfuzijskoj medicini, čija puna primena počinje od 1. januara 2019. godine, taj posao će biti poveren Crvenom krstu, koji će biti organizator akcija dobrovoljnog davalaštva krvi, dok će Služba za transfuziju biti banka krvi.

- Po novom Zakonu o transfuzijskoj medicini, krv će prikupljati i distribuirati četiri ovlašćene institucije: Institut za transfuziju krvi Srbije, kao najveća ustanova ovog tipa u zemlji, Pokrajinski zavod u Novom Sadu, Zavod za transfuziju krvi u Nišu, i Zavod u Kragujevcu. U izvesnoj meri to će izmeniti način davanja i priklupljanja krvi, ali će suština ostati ista. Važno je da građani shvate da bi trebalo da ostanu davaoci krvi, jer će ta ista krvi možda jednom njima biti potrebna ili nekom drugom pa treba da je bude dovoljno - rekla je dr Lidija Segedinčev, zamenica sekretara Gradske organizacije “Crveni krst“.

I po novom Zakonu krv će, kao i do sada, moći da da svako ko je zdrav, ima od 18 do 65 godina i više od 50 kilograma. Muškarci krv mogu dati na svaka tri, a žene na svaka četiri meseca. Krv davalaca i dalje će se testirati na HIV, hepatitis B i C, i sifilis.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2083
Povezane teme

dobrovoljno davanje krvi

crveni krst

crveni krst subotica

vađenje krvi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.