• Pregleda: 2340

Održana akcija "Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj"

U centru grada, kod Plave fontane danas je održana manifestacija „Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj“, čiji je cilj da ukaže na fatalne posledice uticaja saobraćaja na životnu sredinu i neophodnost razvoja eko mobilnosti. 
Održana akcija "Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj"

Manifestaciju organizuje Udruženje parkirališta Srbije, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, Privredne komore Srbije, Gradske uprave Subotice i JKP „Parking“.

- Ova manifestacija promoviše zdrav život i vraćanje ljudi prirodi i poručuje ljudima da pokušaju da što manje koriste automobile i da se vrate tradiciji po kojoj je grad prepoznatljiv, a to je biciklizam - poručio je Radoslav Vukelić, sekretar Sekretarijata za komunalne delatnosti. - Na teritoriji grada imamo oko 2.900 parking mesta koja su u sistemu naplate, a pored otvorenih i zatvorenih parkirališta imamo i pet „Subike“ stanica, od kojih su četiri u gradu, na lokaciji kod Otvorenog univerziteta, u Dudovoj šumi, na Prozivci i kod Buvljaka, a jedna je na Paliću. Stanice su opremljene sa 38 bicikala, a u ovoj godinu u radu JKP „Parking“ planirana je dopuna bicikala sredstvima od milion dinara. Subotica je sa „Pro Credit“ bankom prošle godine instalirala prvi elektro punjač za automobile, što je prepoznato kao dobra investicija jer je u Srbiji registrovano 128 električnih i 204 hibridnih vozila, od čega dva električna i četiri hibridna pripadaju našim sugrađanima.

Uz poruku „Promeni sebe, a ne prirodu“ manifestacija ukazuje na prednosti bicikala kao alternative automobilskom saobraćaju, kako bi podstakli što veći broj sugrađana da voze bicikl, ali i da koriste druge održive vidove saobraćaja, kao što su javni prevoz, upotreba električnih automobila i pešačenje, i tako sami utiču na smanjenje gužve i zagađenja u Subotici.

- Čini mi se da smo na pravom mestu kada je u pitanju alternativno kretanje ljudi, jer je Subotica poznata po biciklizmu i u ovom gradu verovatno ima najveći broj kilometara biciklističkih staza - naglasio je Radenko Vuković, predsednik UO Udruženja parkirališta Srbije. - Želimo da podignemo svest građana u očuvanju životne sredine i zato je neophodno da razvijamo alternativne vidove saobraćaja, a upotreba električnih automobila je sigurno budućnost naše zemlje. Dobro upravljanje parkiranjem znači uštedu u ekonomskom i ekološkom smislu, a Subotica je i tu primer dobre prakse.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

12
Filozof Odgovori
Nek vozi biciklu ko hoce, auto je auto.
DeusEx Odgovori
Nema boljeg grada u Srbiji za promovisanje biciklizma, a infrastruktura za iste blagi uzas.
ČINJENICA Odgovori
Subotičani i bez akcije-a poput ove rado parkiraju metalne atove, a potom "samo na pet minuta" skoknu u kiosk, "svoju" banku, poštu...A što je takva rabota, nepropisno parkiranje naravno, svakodnevno nauštrb sugrađana, ali i očuvanja sredine u koju se malo-malo, pa i ovom prilikom zaklinjemo, stalo im je koliko robijašu do države, a komunalnim policajcima do obaveza proisteklih iz Odluke o komunalnom redu, dakle - nimalo.!?
NKA Odgovori
Hm, kad bi mirno mogao ostaviti svoju biciklu i da ne razmisljam kako ce mi preseci katanac ili odneti deo bajsa, ili recimo kada bi postojala dobra biciklisticka staza makar od hale sportova do prozivke, nikad vise u auto ne bih seo. (dobro seo bih kad bi bas nesto vece morao da prenesem). P.s. subike je odlican, ali mi se nekako cini kao da imaju manje bicikli. Pre je na punktovima bilo vise. (mozda nisam upravu?)
Filozof
Ajde ljudino da te vidim po kisi i zimi na bicikli, i sve vas koji se zalazete da biciklima zamenite aute.
C
Joj ćuti, u zgradama kradu a kamoli na ulici. Neko se već vozi mojim biciklom.
ffilozoff
filozof bez dva ff...hehehe
ffilozoff
P,S, ljudino nije moja rec...ja kazem covece...
Bojan Odgovori
Ovako se brine o svom gradu! Samo napred
Aleksandar Odgovori
Da ni ne spominjem biciklističke staze i njihovo stanje. Podržam ovu akciju ali kako da krenem bilo gde biciklom po ovom nenormalnom vremenu.
C Odgovori
Gde su staze? Ne vozi se jer nema gde da se vozi.
Istina... Odgovori
Marionete i farsa. Kako je to divno. "Nikad bolje u istoriji".
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.