Komentara: 0
Pregleda: 2855

Održan "Vojvođanski poljoprivredni forum 2017"

05.04.2017. u 17:37h
Izvor: subotica.rs
U Gradskoj kući održan je „Vojvođanski poljoprivredni forum 2017”, upriličen povodom povezivanja što većeg broja firmi iz sfere poljoprivredne, prehrambene i prerađivačke industrije iz Srbije i Mađarske, i pružanja mogućnosti učesnicima da razmene svoje ideje, planove i iskustva. Današnjem forumu prisustvovali su predsednik Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, Ištvan Pastor, gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, generalni konzul Generalnog konzulata Mađarske u Subotici, Janoš Babić, i Žanet Ola, direktor Mađarske trgovinske kuće.
Održan "Vojvođanski poljoprivredni forum 2017"

Ištvan Pastor je, obraćajući se prisutnima, podvukao da odnosi između Mađarske i Republike Srbije od pamtiveka nisu toliko uravnoteženi i dobri kao što su danas.

Ako je zadatak politike da stvori ambijent, onda je na privrednoj relaciji između Mađarske u Srbije taj ambijent stvoren, rekao je predsednik Pastor, i dodao da smatra da bi najveći benefit iz jedne takve situacije trebalo da imaju privrednici.

On je je izrazio zahvalnost Vladi Mađarske na sredstvima koja izdvaja za privredno i ekonomsko jačanje vojvođanskih Mađara.

- Zahvalni smo Vladi Mađarske što je na naše raspolaganje dala izuzetna novčana sredstava za privredno i ekonomsko jačanje vojvođanskih Mađara. Mi ta sredstava koristimo u skladu sa svojim znanjem, u skladu sa maksimalnim standardima i zahtevima prema učesnicima privrednog života i u potpunosti u skladu sa pravilima Republike Srbije – naglasio je Ištvan Pastor.

Održan "Vojvođanski poljoprivredni forum 2017"

Bogdan Laban je rekao da je Mađarska značajan spoljno-trgovinski partner AP Vojvodine, ali i Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga, gde se po saradnji nalazi na drugom mestu – iza Nemačke, i ispred Italije, Austrije i Francuske.

Gradonačelnik je naveo da je u okviru Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga, koja obuhvata opštine Ada, Bačka Topola, Kanjiža, Mali Iđoš, Senta i grad Suboticu, ukupna robna razmena sa Mađarskom u 2016. godini iznosila 155 miliona dolara, što je 8,2 odsto od ukupne robne razmene.

Značajno spoljno-trgovinsko partnerstvo, istakao je, u narednom periodu trebalo bi još da se unapredi, tim pre što je intenziviranje regionalne i međunarodne saradnje i stvaranje povoljnog ambijenta za razvoj privrede i konkurentnosti jedan od primarnih ciljeva novog gradskog rukovodstva izabranog krajem juna prošle godine.

– Saradnja našeg regiona sa Mađarskom, što se poljoprivrede tiče, trebalo bi, pre svega, da bude usmerena na transfer znanja. Mađarska, kao ravnopravna članica Evropske unije, može da posluži kao model za primenu agrotehničkih mera i novina u poljoprivredi – naglasio je gradonačelnik Laban.

Održan "Vojvođanski poljoprivredni forum 2017"

Prisutnima na forumu, na kome je učestvovalo više od 140 privrednika iz naše zemlje i Mađarske, obratili su se i Janoš Babić i Žanet Ola.

„Vojvođanski poljoprivredni forum 2017” organizovali su Generalni konzulat Mađarske u Subotici i regionalno predstavništvo Mađarske nacionalne trgovačke kuće, iz Subotice.

Izvor: subotica.rs
Postavljeno pre 6 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2855
Povezane teme

ištvan pastor

privredna saradnja

poljoprivreda

bogdan laban

vojvođanski poljoprivredni forum

saradnja srbije i mađarske

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.