Komentara: 0
Pregleda: 1680

Održan trening bezbedne vožnje za mopediste

17.07.2018. u 18:05h
Izvor: Subotica.com
Kako je na osnovu podataka Ministarstva unutrašnjih poslova, Subotica među najrizičnijim gradovima za bezbednost mopedista, Savet za bezbednost Grada Subotice je u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, u Plavoj sali Gradske kuće, organizovao trening bezbedne vožnje za mopediste.
Održan trening bezbedne vožnje za mopediste

Mopedisti su, pored pešaka, najugroženiji učesnici u saobraćaju, te se njihovo učeće  beleži u svakoj devetoj nezgodi sa smrtnim ishodom. Po oceni stručnjaka, obuka u auto školama često nije dovoljna za bezbedno učešće mopedista u saobraćaju, pa je cilj treninga da im omogući sticanje znanja kako da pravilno reaguju  u iznenadnim i opasnim situacijama.

- Realno vreme koje mopedisti imaju da reše opasnu situaciju je do tri sekunde.   Kroz teorijski i praktični deo na poligonu pokazaćemo mopedistima kako da reše opasnu situaciju, tako što ćemo im pokazati specijalne tehnike. Za njihovu bezbednost neopodna je zaštitna oprema, učenje novih tehnika za izbegavanje opasnih situacija, a potrebno je uputiti i apel vozačima putničkih vozila, jer  60 odsto nezgoda nastaje između ove  dve vrste učesnika u saobraćaju, da daju pokazivač pravca i ne koriste mobilne telefone u toku vožnje  – poručio  je dr Vladimir Jevtić, predsednik Asocijacije za bezbednost mopedista dodajući da su sa druge strane, i motoclisti podjednako krivci za izazivanje saobraćajnih nezgoda - Osnovni propusti mopedista su nepoštovanje ograničenja brzine. Potrebno je da uspore u zoni raskrnice, gde se događa najveći broj saobraćajnih nezgoda i da rade na uočljivosti.

Tokom 2011. godine na putevima u Srbiji život je izgubilo 111 mopedista, a  prošle godine poginule su 54 osobe.  Iako je crna statistika prepolovljena iz Agencije za bezbednost saobraćaja poručuju da teže dostizanju tkz. „vizije nula“, jer je svaki izgubljen život u saobraćajnim nezgodama ogroman gubitak.

- Agencija je kroz analize i bazu podataka Ministarstva unutrašnjih poslova došla do podatka da je Subotica jedan od najrizičnijih gradova za bezbednost vozača dvotočkaša. Već drugu godinu zato sprovodimo trening bezbedne vožnje, kroz našu obuku prošlo je preko 500 polaznika, obišli smo preko 35 lokalnih samouprava. Utvrdili smo da se mora promeniti samoobuka vozača. Posebnu pažnju posvećujemo mladim vozačima, starosti od 20 do 24 godine, koji su najranjivija kategorija učesnika u saobraćaju - rekao je Ivan Bojović iz Agencije za bezbednost saobraćaja, koja finansira obuku.

 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1680
Povezane teme

bezbednost u saobraćaju

motociklisti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.