Komentara: 9
Pregleda: 3278

Održan štrajk upozorenja u javnim preduzećima

26.10.2012. u 16:48h
Izvor: RTV Yueco
U svim javnim i javnim komunalnim preduzećima održan je jednočasovni štrajk upozorenja. U Odboru sindikata navode da štrajk radnika nije bio protiv vodećih struktura, nego isključivo protiv Vlade i Skupštine republike Srbije zbog načina donošenja i sadržaja Zakona o utvrđivanju maksimalnih zarada u javnom sektoru.
Održan štrajk upozorenja u javnim preduzećima

Trinaest preduzeća donelo je odluku o jednočasovnom štrajku, jer smatraju da je Vlada ovim zakonom zaobišla socijalno ekonomski savet, a osim toga nije se konsutovala ni ja jednim reprezentativnim sindikatom Srbije.

JP “Zavod za urbanizam” jedno je od preduzeća koje se priključilo jednočasovnom štrajku upozorenja. Za to vreme, radnici su organizovali zbor ljudi u jednoj od kancelarija i na taj način dali podršku svima koji su ovim zakonom pogođeni.

Novi zakon najviše ugrožava radnike koji spadaju u prvih 5 radnih grupa, odnosno one čija stručna sprema nije veća od srednje. Smanjenjem plata do 40 odsto, mnogi od tih radnika, bili bi plaćeni ispod minimalca, dok bi u slučaju povećanja plata, u slučaju dobrog poslovanja određenog preduzeća, nagrađene bile samo vodeće strukture. Tim povodom, pre dva dana, predstavnici sindikata su bili u Beogradu na razgovoru sa premijerom Ivicom Dačićem, koji je dao obećenje da će Zakon biti preispitan.

U odboru sindikata komunalaca kažu da niko od rukovodstva preduzeća nije zabranio radnicima da učestvuju u jednočasovnom štrajku, šta više imali su podršku osnivača i poslodavaca, jer ovaj zakon nikome nije u interesu.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 3278

Povezana vest

Povezane teme

javna komunalna preduzeća

javna preduzeća

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.