Komentara: 0
Pregleda: 2841

Održan skup posvećen lečenju alkoholizma

29.10.2015. u 16:41h
Izvor: RTV Yueco
U Hotelu Patrija održan je 31. po redu Simpozijum zajednice klubova lečenih alhoholičara, koji je okupio eminentne stručnjake u oblasti lečenja alkoholizma iz naše zemlje i regiona.
Održan skup posvećen lečenju alkoholizma

Pored alkoholizma kao najčešće korišćene psihoaktivne supstance, održana su predavanja i na temu ostalih bolesti zavisnosti. Alhoholizam je kao bolest veoma prisutna u našoj populaciji, a stručnjaci kažu da je iz godine u godinu sve češća u ženskoj populaciji.

Početkom 2013. godine u Subotici je osnovana grupa Anonimnih alkoholičara. Grupa se sastaje jednom nedeljno, a jedini uslov za članstvo u grupi je želja da se prestane sa pićem. Sastanci se održavaju u prostorijama Fondacije mentalne higijene "Exspecto" (Šantićeva 27).

Prema podacima, odnos žena i muškaraca koji imaju problema sa alhoholizmom je 1:6, u korist muškaraca, dok je pre dvadeset godina taj odnos bio 1:30. Primetno je da žene u odnosu na raniji period sve češće piju po muškom obrascu.

Prema rečima stručnjaka, alkoholizam ima nekoliko stadijma, te je kao i kod ostalih bolesti zavisnosti za lečenje važno rano postavljanje dijagnoze. Kako alkoholizam nije bolest pojedinca, nego cele porodice važna pretpostavke uspešnog lečenja je, pored samousvesti i terapeuta, i podrška porodice.

Procenat izlečenih od ove bolesti nakon terapije je oko 30 odsto. Skup u Hotelu „Patria“ je okupio stručnjake koji se bave alkoholizmom iz naše zemlje, Slovenije, Hrvatske i Republike Srpske.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 8 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2841
Povezane teme

alkoholičari

alkoholizam

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.