Komentara: 0
Pregleda: 1598
Foto

Održan sastanak na temu podrške oporavljenim zavisnicima

29.11.2018. u 17:35h
Izvor: Subotica.com
U Plavoj sali Gradske kuće održan je multisektorski sastanak, na kom je predstavljen trogodišnji regionalni projekat “Biram oporavak” Organizacije za borbu protiv narkomanije "Izlazak”.
Održan sastanak na temu podrške oporavljenim zavisnicima

Projekat “Biram oporavak” se, u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, realizuje  sa ciljem da se unaprede servisi za osobe sa problemom zavisnosti, kao i da se povežu svi akteri unutar zajednice kako bi se osobi u procesu oporavka od bolesti zavisnosti pružila  podrška.

U okviru ovog projekta uspostavljena je besplatna i anonimna telefonska linija, kao i  savetovalište za probleme u vezi zloupotrebe droga.

- Prošle godine smo simbolično na 26. jun, koji je Međunarodni dan protiv zloupotrebe droga u sve tri zemlje  otvorili besplatnu telefonsku liniju za zavisnike. Pored besplatne telefonske linije, postoji savetovalište gde ljudi mogu da dobiju informacije o tome gde mogu da se leče i kako mogu da se leče. Cilj tog telefonskog broja je da bude na neki način most između onih kojima je potreba pomoć i koji pružaju tu pomoć. Od prošle godine u Srbiji je do sada bilo blizu 500 anonimnih telefosnkih poziva – kaže Aleksandar Žugić iz Udruženja “Izlazak”.

Održan sastanak na temu podrške oporavljenim zavisnicima

Udruženje “Izlazak” nastalo je pre deceniju na inicijativu grupe oporavljenih zavisnika, a sa ciljem da se lečenim zavisnicima pruži podrška  nakon završetku procesa lečenja.

- Najviše se bavimo motivacijom, trudimo se da motivišemo sve veći broj zavisnika da se  uključe u proces oporavka. Mogu reći da smo uspešni u resocijalizaciji oporavljenih zavisnika. Čovek koji je otišao na lečenje za sobom je ostavio mnogo problema i svi ti problemi ga čekaju kada se vrati sa lečenja, tako da mu je potrebna pomoć na svaki mogući način - naglašava Žugić.

Građanima  kojima je potreban savet u vezi sa problematikom zloupotrebe droga mogu  da se jave na besplatan broj telefona 0800/104-100.

Održan sastanak na temu podrške oporavljenim zavisnicima

Sastanku u Gradskoj kući  prisustvovali su predstavnici institucija i organizacije koje se na direktan ili indirektan način bave problemom narkomanije. Projekat „Biram oporavak“ sprovodi se u saradnji sa Kancelarijom za borbu protiv droga Vlade Srbije, kao i u pratnerstvu sa Svetskom federacijom protiv droga.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1598
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.