Komentara: 14
Pregleda: 2718
Foto

Održan sastanak na temu poboljšanja položaja Roma

15.12.2017. u 17:29h
Izvor: Subotica.com
U cilju praćenja realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period od 2016. do 2025. godine, u Plavoj sali Gradske kuće održan je sastanak predstavnika Saveta Vlade Srbije za poboljšanje položaja Roma, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Grada Subotice, kao i nadležnih ustanova.
Održan sastanak na temu poboljšanja položaja Roma

Glavni cilj realizacije Nacionalne strategije za socijalno uključivanje pripadnika romske nacionalne zajednice do 2025. godine jeste da nakon tog perioda Romi postanu potpuno ravnopravni članovi društva.

- Želimo da to pitanje više ne bude pitanje o kojem stalno razgovaramo i merimo nekakve napretke. Nije ovo pitanje nama postavljeno tako visoko zato što je jedno od  pitanja u Poglavlju 23, već zato što su Romi integrativni deo srpskog društva i države i obaveza svih nas koji se bavimo građanima ove države je da im pružimo mogućnost da budu potpuno afirmisani - istakao je predsednik Saveta Vlade Srbije  za poboljšanje položaja Roma, Nenad Ivanišević, dodajući  da su prvi rezulatati već vidljivi u oblasti obrazovanja - Imamo odlične rezultate, preko 1700 učenika u srednjim školama, preko 300 upisanih studenata na osnovu afirmativnih mera, ali sada nedostaje važan deo, zapošljavanje romske nacionalne zajednice. Želimo da pošaljemo nacionalnoj zajednici poruku da vredi učiti, da se vredi mučiti i da će onda Republika Srbija omogućiti uklanjanje barijera i zapošljavanje pripadnika ove nacionalne zajednice.

Održan sastanak na temu poboljšanja položaja Roma

Sastanak sa predstavnicima svih nadležnih ustanova u Subotici, prema rečima predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, dobar je primer saradnje svih aktera u realizaciji Strategije.

- Počeli smo sa Gradom Subotica i želeli smo da pokažemo svim lokalnim samoupravama da na ovaj način  mogu da sprovode Strategiju. Naši prioriteti su obrazovanje i zapošljavanje, kao i uključivanje Roma i Romkinja u društvo - rekao je Tefik Ramadanović, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne zajednice.

Održan sastanak na temu poboljšanja položaja Roma

Da je Subotica spremna za rad na unapređenju položaja romske nacionalne zajednice, potvrdio je  Ilija Đukanović, predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma na nivou Grada  podsećajući da su za to stvoreni uslovi u julu ove godine, kada  je  Skupština grada usvojila  Lokalni akcioni plan.

- Lokalni akcioni plan obuhvata oblasti  zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite, stanovanja i obrazovanja Roma. Kroz naš obrazovni sistem u gradu funkcioniše pet pedaoških asistenata, na izradi LAP učestvovale su sve nadležne insistucije, pedagoški asistenti i nevladin sektor. Očekujemo od Koordinacionog tela i Nacionalnog saveta romske nacionalne zajednice da zajedničkom saradnjom u narednom periodu unapredimo položaj romske zajednice u našem gradu. U budžetu za sledeću godinu, na poziciji koordinatora za romska pitanja, biće opredeljena sredstva koja će se, pre svega, koristiti za prevenciju napuštanja školovanja romske dece, ekonomsko osnaživanje i unapređenje položaja stanovanja - istakao je Ilija Đukanović, predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma Grada Subotice.

Održan sastanak na temu poboljšanja položaja Roma

Izvor: Subotica.com
Sastanak koordinacionog tela za unapređenje položaja Roma Sastanak koordinacionog tela za unapređenje položaja Roma Sastanak koordinacionog tela za unapređenje položaja Roma Sastanak koordinacionog tela za unapređenje položaja Roma Sastanak koordinacionog tela za unapređenje položaja Roma Sastanak koordinacionog tela za unapređenje položaja Roma Sastanak koordinacionog tela za unapređenje položaja Roma Sastanak koordinacionog tela za unapređenje položaja Roma
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 14
Pregleda: 2718
Povezane teme

Nenad Ivanišević

Romska zajednica

ilija đukanović

romska nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.