• Pregleda: 1845

Održan sastanak na temu poboljšanja položaja Roma

U cilju praćenja realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period od 2016. do 2025. godine, u Plavoj sali Gradske kuće održan je sastanak predstavnika Saveta Vlade Srbije za poboljšanje položaja Roma, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Grada Subotice, kao i nadležnih ustanova.
Održan sastanak na temu poboljšanja položaja Roma

Glavni cilj realizacije Nacionalne strategije za socijalno uključivanje pripadnika romske nacionalne zajednice do 2025. godine jeste da nakon tog perioda Romi postanu potpuno ravnopravni članovi društva.

- Želimo da to pitanje više ne bude pitanje o kojem stalno razgovaramo i merimo nekakve napretke. Nije ovo pitanje nama postavljeno tako visoko zato što je jedno od  pitanja u Poglavlju 23, već zato što su Romi integrativni deo srpskog društva i države i obaveza svih nas koji se bavimo građanima ove države je da im pružimo mogućnost da budu potpuno afirmisani - istakao je predsednik Saveta Vlade Srbije  za poboljšanje položaja Roma, Nenad Ivanišević, dodajući  da su prvi rezulatati već vidljivi u oblasti obrazovanja - Imamo odlične rezultate, preko 1700 učenika u srednjim školama, preko 300 upisanih studenata na osnovu afirmativnih mera, ali sada nedostaje važan deo, zapošljavanje romske nacionalne zajednice. Želimo da pošaljemo nacionalnoj zajednici poruku da vredi učiti, da se vredi mučiti i da će onda Republika Srbija omogućiti uklanjanje barijera i zapošljavanje pripadnika ove nacionalne zajednice.

Sastanak sa predstavnicima svih nadležnih ustanova u Subotici, prema rečima predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, dobar je primer saradnje svih aktera u realizaciji Strategije.

- Počeli smo sa Gradom Subotica i želeli smo da pokažemo svim lokalnim samoupravama da na ovaj način  mogu da sprovode Strategiju. Naši prioriteti su obrazovanje i zapošljavanje, kao i uključivanje Roma i Romkinja u društvo - rekao je Tefik Ramadanović, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne zajednice.

Da je Subotica spremna za rad na unapređenju položaja romske nacionalne zajednice, potvrdio je  Ilija Đukanović, predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma na nivou Grada  podsećajući da su za to stvoreni uslovi u julu ove godine, kada  je  Skupština grada usvojila  Lokalni akcioni plan.

- Lokalni akcioni plan obuhvata oblasti  zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite, stanovanja i obrazovanja Roma. Kroz naš obrazovni sistem u gradu funkcioniše pet pedaoških asistenata, na izradi LAP učestvovale su sve nadležne insistucije, pedagoški asistenti i nevladin sektor. Očekujemo od Koordinacionog tela i Nacionalnog saveta romske nacionalne zajednice da zajedničkom saradnjom u narednom periodu unapredimo položaj romske zajednice u našem gradu. U budžetu za sledeću godinu, na poziciji koordinatora za romska pitanja, biće opredeljena sredstva koja će se, pre svega, koristiti za prevenciju napuštanja školovanja romske dece, ekonomsko osnaživanje i unapređenje položaja stanovanja - istakao je Ilija Đukanović, predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma Grada Subotice.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

14
luka Odgovori
Da bude veci socijalni pomoc i da nas ne juredu kad krademo da prezivamo...
Овца за шишање Odgovori
Имам пуно пријатеља међу Ромима, заједно смо одрасли, заједно се, са симпатијама, смејемо овоме:
-"А, децу, шаљете ли децу у школу?"
-"Ма, јок, не мож' иду у школу са цепени ђенпери и патике!"
-"Знате ли да је школовање по закону обавезно, да школа мора да се похађа?"
-"Еве, сутра ће ги шаљемо!"
Овца за шишање Odgovori
Што се мањина тиче, закони су ПОЗИТИВНИ у смислу равноправности и сл. Главно питање је да ли је тако и у пракси. Има ту доста опортунизма, предрасуда, дискриминације... Тако ће бити све док друштво ментално не оздрави, а то се не догађа са влашћу која затире сваку иницијативу у смислу подизања нивоа образовања и културе у којој и сама оскудева и које би је угрозиле!
Alen Odgovori
Ne treba puno tu mudrovati. Treba samo iskoreniti praksu da se daje ogromna novcana pomoc bez ikakvih obaveza. Ne treba imati razumevanja ako se ne postuje zakon i ne salju deca u skolu. Ako deca vide da roditelji ne moraju nista da rade, da je drzava obavezna da im bez obzira na sve daje novcanu i drugu materijalnu pomoc i da se zakon ne primenjuje na njih u potpunosti, naravno da ce deca biti ista kao i roditelji i nece im pasti na pamet da se menjaju.
Petar Lakovic Odgovori
Јел било Цоцијално? А сестро,зар морам да потпишем? Ма потпиши ти ,слободно! А отисак прста? Не знам дали да се смејем или да плачем!!!?? Знате ли са колико ће сад младе(деца) Ромкиње да рађају сад када је усвојен пронаталитетни закон од 100000 динара по прворођено детету?!! Прво ће добити тих 100000 дин.а потом социјалну помоћ других низ година а неће да раде,само цап-царап. Знам да сам огрешио душу о вредним и поштеним Ромима (пун их је Кванташ,Бувљак,Млечна пијаца свака част) али на жалост ово ће бити сурова реалност!
Srbin Odgovori
Sve je ovo lepo,ali,je mislim da igromna sredstva koje dobiju od države,završe u džepovima njih nekoliko?Pitam gospodina Ramadanivića,dali je i kada obišao svoje rome i održao sastanak na temu,suzbijanja kriminala,prošenja po gradu i sl,ispunjavanju obaveza istih tih roma,prema državnim obavezama,za koje uostalom dobijaju materijalna sredstva od poreskih obveznika ove zemlje?Gospodo draga,meni se čini,da svi,ponavljam,znaju koja su im demokratska prava u ovoj zemlji,ali ne i koje su im obaveze prema ovoj zemlji,a to se mora pod hitno uspostaviti.
Željko Odgovori
Mislim da je stanje gore nego ikada pre. Cesto mi dolaze Romi musterije koji su totalno nepismeni, a rekao bih da su u 30-im godinama. Oni ni ne zele da se opismene i mislim da bi bas od obrazovanih Roma morala krenuti inicijativa da se sa ovakvim razmisljanjem prekine. Mislim da je pismenost cak i stvar dostojanstva. Svi mi ljudi smo jednaki i zato se svi moramo ukljuciti u drustvo kao takvi, ali za svoju jednakost se moramo sami izboriti. Ako neko svesno bira da ostaje na margini drustva i ako bira da radije zivi u bedi nego da napreduje, mozda bi drustvo trebalo da odredi granice svoje velikodusnosti.
Vojvoda Odgovori
Alooo bree jeste vi normalni
Realan Odgovori
Romska posla. Znam, ali danas je taj izraz politički jedino korektan
Fust Odgovori
Gde su Romi, tu je Dzej.
Pilic
On je doveo migrante u nas grad a sada ce podsticati koćenje ovih tamnoputih!
drapo Odgovori
@ Alen, Petar Laković,Srbin,Željko
1000 %ste u pravu, sve je to surova istina, bio sam prisutan kada je mali ciganin tražio 20 dinara da kupi hleba a kada mu je žena donela kiflu on je rekao " jebala te kifla. daj mi 20 dinara "... do sada su ih ciganke rađale po 4-5 a sad kada krenu za 100 hiljada...ali to su prijatelji ovce za sisanje pa neka ih on malo edukuje i prosvetli...
Željko
Vi niste 100% upravu i mislim da treba ponovo da proitate komentar @ovce za sisanje. Svi mi zelimo da se Romi edukuju i ukljuce u drustvo, ali ta inicijativa mora poteci i biti prihvacena od njih samih. Njihova kulturna bastina je tesno povezana sa ovim prostorima i nemoguce je zamisliti ovu zemlju bez ciganske (moram upotrebiti taj izraz, koji smatram da je potpuno ravnopravan sa romskim) muzike i kulture uopste. Samo zamislite Suboticu bez Roma; pa to je nemoguce i nesto bi falilo, kao i bez Madjara, Srba, Hrvata/Bunjevaca i ostalih.
suboticanin Odgovori
Mladi a nepismeni, a svi su polozili vozacki. Kako to. Pogledaj voze velika kola i kombije, a da veze nemaju za saobracajne propise. Ja bih njih ponovo poslao na polaganje /na proveru/. A one kod kojih su polozili odmah suspendirao i udaljio iz sluzbe.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.