Komentara: 8
Pregleda: 2681

Održan sastanak komunalnih preduzeća

14.11.2017. u 13:13h
Izvor: Subotica.com
Sastanak komunalnih preduzeća, sa teritorije Severnobačkog i Severnobanatskog okruga, održao se danas u prostorijama Regionalne privredne komore. Teme sastanaka ticale su se stanja u komunalnoj delatnosti na području Severnobačkog okruga, problema sa kojima se u radu suočavaju komunalna preduzeća, kao i nacrta Uredbe o minimalnim uslovima za otpočinjanje obavljanja komunalne delatnosti.
Održan sastanak komunalnih preduzeća

Sekretar Udruženja za komunalne delatnosti Privredne komore Srbije, Dalibor Joknić, kaže da Uredba o minimalnim uslovima za otpočinjanje obavljanja komunalne delatnosti predstavlja podzakonski akt o komunalnim delatnostima, koji bi trebalo da poboljša sliku komunalnog sektora u našoj zemlji.

- Ono što je najveći domet te Uredbe, jeste činjenica da se pri njenom sastavljanju nismo fokusirali na preslikavanje stanja koje trenutno imamo, a koje nije zadovoljavajuće, iako smo vrlo svesni da će pojedina preduzeća imati poteškoće u ispunjavanju traženih uslova. Kada kažem poteškoće, mislim da ona trenutno ne ispunjavaju uslove, ali će u narednom periodu svakako biti u mogućnosti da ispune sve uslove u svrhu dobijanja na kvalitetu komunalnih usluga, kako za lokalnu zajednicu, odnosno krajnje konzumente tih usluga, tako i za sama preduzeća, u smislu da raspolažu sa dovoljno sredstava i kapaciteta, što će dovesti i do povećanja investicionog dela - obrazložio je Joknić.

Održan sastanak komunalnih preduzeća

On je dodao da su se komunalna preduzeća sa tekstom Uredbe upoznala kroz dva načina, tako što su se prvo sva preduzeća informisala, a potom se sa njima radilo pojedinačno.

Kada su u pitanju problemi sa kojima se javna komunalna preduzeća susreću u svom radu, sekretar Udruženja za komunalne delatnosti Privredne komore Srbije kaže da ih ima mnogo, te da su veoma kompleksne prirode.

- Komunalni sektor čine četiri stuba, odnosno država, lokalna zajednica, javna komunalna preduzeća i potpošači, a onda imate još i Privrednu komoru Srbije, koja kao peti element treba da poveže priču. Javna komunalna preduzeća treba da odgovore zahtevu i zadatku koji se postavlja pred njih, dok s druge strane imamo Uredbu o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, koja nam ograničava razvojni deo. Siguran sam da ona daje pozitivne makroekonomske rezultate na nivou države, ali se komunalna preduzeća suočavaju sa problemom da svoje zadatke ne mogu ili teško ispunjavaju sa trenutnim brojem zaposlenih. Pored toga, imamo problem odliva radne snage, kako zbog uslova rada, tako i zbog plata, a ovaj problem je posebno vidljiv u sektoru gradskog i prigradskog prevoza, gde postoji veliki odliv vozača - naglasio je Joknić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 5 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 2681
Povezane teme

javna komunalna preduzeća

regionalna privredna komora

privredna komora srbije

komunalne usluge

regionalna privredna komora subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.