• Pregleda: 2161

Održan sastanak komunalnih preduzeća

Sastanak komunalnih preduzeća, sa teritorije Severnobačkog i Severnobanatskog okruga, održao se danas u prostorijama Regionalne privredne komore. Teme sastanaka ticale su se stanja u komunalnoj delatnosti na području Severnobačkog okruga, problema sa kojima se u radu suočavaju komunalna preduzeća, kao i nacrta Uredbe o minimalnim uslovima za otpočinjanje obavljanja komunalne delatnosti.
Foto: TV Subotica
Održan sastanak komunalnih preduzeća

Sekretar Udruženja za komunalne delatnosti Privredne komore Srbije, Dalibor Joknić, kaže da Uredba o minimalnim uslovima za otpočinjanje obavljanja komunalne delatnosti predstavlja podzakonski akt o komunalnim delatnostima, koji bi trebalo da poboljša sliku komunalnog sektora u našoj zemlji.

- Ono što je najveći domet te Uredbe, jeste činjenica da se pri njenom sastavljanju nismo fokusirali na preslikavanje stanja koje trenutno imamo, a koje nije zadovoljavajuće, iako smo vrlo svesni da će pojedina preduzeća imati poteškoće u ispunjavanju traženih uslova. Kada kažem poteškoće, mislim da ona trenutno ne ispunjavaju uslove, ali će u narednom periodu svakako biti u mogućnosti da ispune sve uslove u svrhu dobijanja na kvalitetu komunalnih usluga, kako za lokalnu zajednicu, odnosno krajnje konzumente tih usluga, tako i za sama preduzeća, u smislu da raspolažu sa dovoljno sredstava i kapaciteta, što će dovesti i do povećanja investicionog dela - obrazložio je Joknić.

On je dodao da su se komunalna preduzeća sa tekstom Uredbe upoznala kroz dva načina, tako što su se prvo sva preduzeća informisala, a potom se sa njima radilo pojedinačno.

Kada su u pitanju problemi sa kojima se javna komunalna preduzeća susreću u svom radu, sekretar Udruženja za komunalne delatnosti Privredne komore Srbije kaže da ih ima mnogo, te da su veoma kompleksne prirode.

- Komunalni sektor čine četiri stuba, odnosno država, lokalna zajednica, javna komunalna preduzeća i potpošači, a onda imate još i Privrednu komoru Srbije, koja kao peti element treba da poveže priču. Javna komunalna preduzeća treba da odgovore zahtevu i zadatku koji se postavlja pred njih, dok s druge strane imamo Uredbu o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, koja nam ograničava razvojni deo. Siguran sam da ona daje pozitivne makroekonomske rezultate na nivou države, ali se komunalna preduzeća suočavaju sa problemom da svoje zadatke ne mogu ili teško ispunjavaju sa trenutnim brojem zaposlenih. Pored toga, imamo problem odliva radne snage, kako zbog uslova rada, tako i zbog plata, a ovaj problem je posebno vidljiv u sektoru gradskog i prigradskog prevoza, gde postoji veliki odliv vozača - naglasio je Joknić.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

8
AlwaysUltra Odgovori
I biće sve veći odliv , a vi samo terajte po starom - dok imate kome , a sebe ste valjda namirili za života !!
ffilozoff Odgovori
NASLOV-Odrzan sastanak kriminalnih preduzeca.
Politikolog Odgovori
Bilo bi veoma korisno da se uz vest prikači i pomenuti nacrt Uredbe o minimalnim uslovima za otpočinjanje obavljanja komunalne delatnosti, da imamo uvid u materiju. Nadam se da se u nacrtu stavlja poseban akcenat na depolitizaciju JKP-a, kao i na borbu protiv korupcije u vidu finansiranja stranaka od strane JKP-a i neprofesionalnost istih kao logičnih posledica, obzirom da su to najveći problemi. Sama činjenica da je nacrt ambiciozniji od trenutnog stanja ne predstavlja uspeh, jer ispunjenje Uredbe nije zagarantovano. Drugim rečima, potrebno je više od jedne Uredbe da bi se u JKP-u poboljšala situacija. UOSTALOM, SMATRAM DA LABANA TREBA SMENITI!
ČINJENICA Odgovori
I, ako uvaženi diskutanti nisu zaključili da je, recimo Subotica, od nekada najvećeg i najnaprednijeg sela u regionu postala (i ostala!) selendra i po, predlažem barem uvid u stanje i okolinu gradskih "bulevara" i "avenija" poznatijih kao Somborski put, Bajski, Karađorđev, Majšanski...i samo će im se kasti.
Realan Odgovori
Osnovni problem, koji se decenijama gura pod tepih, jeste negativna selekcija; najcenjeniji i najplaćeniji su najnestručniji i najneradniji. Tako je skoro pa od pamtiveka. Danas caruju lažni doktori, magistri i masteri, a sve se raspada i pliva u đubretu i go*nima. Gospodo, doterali ste do kraja. Balon od sapunice je pukao, a sa njim i vi. I nije mi vas žao, završičete kako ste zaslužili. Niko sudbini nije umakao.
sofi
Nisam verovao da postoje neizlečive bolesti dok nisam počeo čitati vaše komentare.
Tuta bugarin Odgovori
Slabo placate ljude, koji spremaju grad... To je problem!!!
kec Odgovori
Placati nerad_+ bahatost = propast .
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.