Komentara: 6
Pregleda: 1974
Foto

Održan radni sastanak Privredne komore SBO

23.02.2018. u 15:09h
Izvor: Subotica.com
U Regionalnoj privrednoj komori Severnobačkog okruga, danas je održan radni sastanak kojem su prisustvovali pokrajinski sekretar za privredu i turizam i generalni konzul Crne Gore u Srbiji. Tema sastanka bila je poboljšanje privredne saradnje između AP Vojvodine i Crne Gore, kao i razgovor sa privrednicima iz Severnobačkog okruga.
Održan radni sastanak Privredne komore SBO

Dobra saradnja između AP Vojvodine i Crne Gore seže nekoliko godina u nazad, a prema rečima Miodraga Kankaraša, generalnog konzula Crne Gore u Srbiji, ključna tema današnjeg razgovora ticala se učešća crnogorske privrede i turizma na Sajmu, koji se održati od 31. maja do 2. juna u našem gradu.

- Subotički Sajam se kalendarski poklapa sa našom manifestacijom "Roud show", na kojoj ćemo promovisati ono što je novo u turističkoj ponudi Crne Gore za 2018. godinu, te nam je namera da i u Subotici promovišemo turističku ponudu naše zemlje. Dosta toga se uradilo kada je u pitanju turistička ponuda u Crnoj Gori, ostvareno je čak milijardu evra zrade tokom prošle godine i rekordan broj noćenja, pri čemu su turisti iz Srbije zauzeli oko četvrtinu od ukupnog broja noćenja. To dovoljno govori o tradicionalno dobroj saradnji i mislim da će Sajam biti prilika da se naša saradnja dodatno upotpuni i proširi - rekao je Kankaraš.

Osim saradnje dve države, tema sastanka bio je i razgovor sa privrednicima iz Severnobačkog okruga. Naime, u poslednjih godinu i po dana Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam uveo je u praksu da jednom do dva puta tokom kvartala poseti Regionalnu privrednu komoru, kako bi u neposrednoj komunikaciji sa privrednicima saznali njihove probleme i potrebe, te na taj način pokušali da koncipiraju mere pomoći kroz subvencije i refundacije za ona materijalna ulaganja i izdatke, koje je privreda imala u prethodnom poslovom periodu.

Održan radni sastanak Privredne komore SBO

- Oko 30 odsto sredstava, koja su tokom prošle godine plasirana u privredu, odnosila su se na privredu koja obuhvata ceo Severnobački okrug i deo Severnobanatskog okruga koji je obuhvaćen nadležnošću ove Komore. Opšte je poznato da subotička privreda i njena  Industrijska zona prednjači nad većinom lokalnih samouprava u Srbiji, a tome u prilog ide i podatak da, od svih Industrijskh zona koje postoje na teritoriji naše države, 27 odsto materijalne vrednost se stvara u Subotici. Uskoro se očekuje dolazak još jednog velikog investitora i mislim da će time Subotica biti zaokružena kao jedna industrijska celina i privredna oblast - rekao je Ivan Đoković, potpredsednik Pokrajinske Vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

ULAGANJA U PALIĆ - Pokrajinski sekretar za privredu i turizam istakao je da je već nekoliko investitora pokazalo zainteresovanost za velnes i spa centar na Paliću.
- Nakon izrade masterplana, angažovanja rebuličke administracije i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, uspeli smo da animiramo potencijalne investitore za velnes, spa i turističke potencijale na Paliću. Takođe, imali smo veliki odziv Uprave za kapitalna ulaganja po pitanju Letnje pozornice i staza na Paliću, a mislim da ćemo uskoro subvencionisati i revitalizaciju Mola, koji se raspada i koji prethodno nije bio dobro urađen. Krenućemo i u novu revitalizaciju, nadogardnju i adaptaciju Termalnog bazena - rekao je Đoković.

Kada su u pitanju problemi sa kojima se suočavaju privrednici Severnobačkog okruga, Đoković je objasnio da su to univerzalni problemi kojima je pogođena naša privreda.  

- To su klasični problemi privrede koji se, pre svega, odnose na komplikovane državne i administrativne procedure prilikom dobijanja sredstava, kojih se mi, s druge strane, moramo pridržavati što zbog pravnih, finansijskih, budžetskih i revizorskih pravila, kako bi se održao nivo pravne sigurnosti u dokumentaciji i poslovanju tih privrednih subjekata. Pokušavamo da pronađemo model koji nas neće ugorziti, a koji će njima omogućiti da jednostavno apliciraju i dođu do sredstava. Ono što je primedba, jesu visoki tereti na zarade, što je posledica opšte fiskalne politike države, koju u skladu sa našim nadležnostima ne možemo da rešimo. Takođe, ono što ističemo ne samo kao privredni, već i kao socijani problem, jeste beg visoko kvalifikovanih kadrova iz zemlje i nedovoljna razvijenost tehnološke baze u društvu - objasnio je pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Održan radni sastanak Privredne komore SBO

Kako bi se sprečio dalji odlazak visokokvalifikovane radne snage iz naše zemnje, Đoković je najavio da će u narednih desetak dana Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam objaviti akcioni plan zapošljavanja, kojim će se promovisati i novi program subvencija u mnogo značajnijem i većem iznosu za zapošljavanje deficitarnih zanimanja, kao što su mašinski inženjeri, IT inženjeri i zdravstveni radnici. Akcionim planom bi se zaposlilo između 50 i 100 ljudi.

Izvor: Subotica.com
Radni sastanak Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga Radni sastanak Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga Radni sastanak Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga Radni sastanak Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga Radni sastanak Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga Radni sastanak Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga Radni sastanak Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga Radni sastanak Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 1974
Povezane teme

palić

privreda subotica

regionalna privredna komora

regionalna privredna komora subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.