Komentara: 6
Pregleda: 1379

Održan radni sastanak Privredne komore SBO

23.02.2018. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
U Regionalnoj privrednoj komori Severnobačkog okruga, danas je održan radni sastanak kojem su prisustvovali pokrajinski sekretar za privredu i turizam i generalni konzul Crne Gore u Srbiji. Tema sastanka bila je poboljšanje privredne saradnje između AP Vojvodine i Crne Gore, kao i razgovor sa privrednicima iz Severnobačkog okruga.
Održan radni sastanak Privredne komore SBO

Dobra saradnja između AP Vojvodine i Crne Gore seže nekoliko godina u nazad, a prema rečima Miodraga Kankaraša, generalnog konzula Crne Gore u Srbiji, ključna tema današnjeg razgovora ticala se učešća crnogorske privrede i turizma na Sajmu, koji se održati od 31. maja do 2. juna u našem gradu.

- Subotički Sajam se kalendarski poklapa sa našom manifestacijom "Roud show", na kojoj ćemo promovisati ono što je novo u turističkoj ponudi Crne Gore za 2018. godinu, te nam je namera da i u Subotici promovišemo turističku ponudu naše zemlje. Dosta toga se uradilo kada je u pitanju turistička ponuda u Crnoj Gori, ostvareno je čak milijardu evra zrade tokom prošle godine i rekordan broj noćenja, pri čemu su turisti iz Srbije zauzeli oko četvrtinu od ukupnog broja noćenja. To dovoljno govori o tradicionalno dobroj saradnji i mislim da će Sajam biti prilika da se naša saradnja dodatno upotpuni i proširi - rekao je Kankaraš.

Osim saradnje dve države, tema sastanka bio je i razgovor sa privrednicima iz Severnobačkog okruga. Naime, u poslednjih godinu i po dana Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam uveo je u praksu da jednom do dva puta tokom kvartala poseti Regionalnu privrednu komoru, kako bi u neposrednoj komunikaciji sa privrednicima saznali njihove probleme i potrebe, te na taj način pokušali da koncipiraju mere pomoći kroz subvencije i refundacije za ona materijalna ulaganja i izdatke, koje je privreda imala u prethodnom poslovom periodu.

- Oko 30 odsto sredstava, koja su tokom prošle godine plasirana u privredu, odnosila su se na privredu koja obuhvata ceo Severnobački okrug i deo Severnobanatskog okruga koji je obuhvaćen nadležnošću ove Komore. Opšte je poznato da subotička privreda i njena  Industrijska zona prednjači nad većinom lokalnih samouprava u Srbiji, a tome u prilog ide i podatak da, od svih Industrijskh zona koje postoje na teritoriji naše države, 27 odsto materijalne vrednost se stvara u Subotici. Uskoro se očekuje dolazak još jednog velikog investitora i mislim da će time Subotica biti zaokružena kao jedna industrijska celina i privredna oblast - rekao je Ivan Đoković, potpredsednik Pokrajinske Vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

ULAGANJA U PALIĆ - Pokrajinski sekretar za privredu i turizam istakao je da je već nekoliko investitora pokazalo zainteresovanost za velnes i spa centar na Paliću.
- Nakon izrade masterplana, angažovanja rebuličke administracije i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, uspeli smo da animiramo potencijalne investitore za velnes, spa i turističke potencijale na Paliću. Takođe, imali smo veliki odziv Uprave za kapitalna ulaganja po pitanju Letnje pozornice i staza na Paliću, a mislim da ćemo uskoro subvencionisati i revitalizaciju Mola, koji se raspada i koji prethodno nije bio dobro urađen. Krenućemo i u novu revitalizaciju, nadogardnju i adaptaciju Termalnog bazena - rekao je Đoković.

Kada su u pitanju problemi sa kojima se suočavaju privrednici Severnobačkog okruga, Đoković je objasnio da su to univerzalni problemi kojima je pogođena naša privreda.  

- To su klasični problemi privrede koji se, pre svega, odnose na komplikovane državne i administrativne procedure prilikom dobijanja sredstava, kojih se mi, s druge strane, moramo pridržavati što zbog pravnih, finansijskih, budžetskih i revizorskih pravila, kako bi se održao nivo pravne sigurnosti u dokumentaciji i poslovanju tih privrednih subjekata. Pokušavamo da pronađemo model koji nas neće ugorziti, a koji će njima omogućiti da jednostavno apliciraju i dođu do sredstava. Ono što je primedba, jesu visoki tereti na zarade, što je posledica opšte fiskalne politike države, koju u skladu sa našim nadležnostima ne možemo da rešimo. Takođe, ono što ističemo ne samo kao privredni, već i kao socijani problem, jeste beg visoko kvalifikovanih kadrova iz zemlje i nedovoljna razvijenost tehnološke baze u društvu - objasnio je pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Kako bi se sprečio dalji odlazak visokokvalifikovane radne snage iz naše zemnje, Đoković je najavio da će u narednih desetak dana Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam objaviti akcioni plan zapošljavanja, kojim će se promovisati i novi program subvencija u mnogo značajnijem i većem iznosu za zapošljavanje deficitarnih zanimanja, kao što su mašinski inženjeri, IT inženjeri i zdravstveni radnici. Akcionim planom bi se zaposlilo između 50 i 100 ljudi.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 1379
Povezane teme
palić privreda subotica regionalna privredna komora regionalna privredna komora subotica
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.