Komentara: 231
Pregleda: 32375
Video
Foto

Održan prvi protest "1 od 5 miliona" u Subotici

08.02.2019. u 21:25h
Izvor: Subotica.com
Pravna država, poštovanje zakona, sloboda medija i govora, samo su neki od zahteva iznetih na protestu "1 od 5 miliona", koji se večeras po prvi put održao u našem gradu.
Održan prvi protest "1 od 5 miliona" u Subotici

Oko pet stotina sugrađana okupilo se večeras ispred "Jadrana", gde im se najpre obratio Žolt Đulai, član saveta za organizaciju protesta "1 od 5 miliona Subotica" i vlasnik zatvorenog Klein house-a, istakavši da mu je kao motivacija za organizaciju protesta posluživo život koji svakodnevno živi u našem gradu.

- Ne želim da živim u državi koja nije slobodna, u kojoj o svemu odlučuje uzak krug ljudi. Ne želim da živim u zemlji i gradu u kojem te ućutkaju i zatvore ti lokal koji je bio stecište slobodne misli i alternativne kulturne scene, samo zato što ne misliš kao oni i ne želiš da ćutiš o njihovim mahinacijama. Ne želim da živim u siromašnom društvu, punom korupcije, gde je laž normalna, a institucije i demokratija urušeni. Ne želim da imam više prijatelja na skajpu nego uživo - poručio je Đulai.

Održan prvi protest "1 od 5 miliona" u Subotici

Kao gost iz Beograda, okupljenim sugrađanima obratio se Vuk Velebit, student master studija na Fakultetu političkih nauka, aktivista i autor portala "Talas". On je istakao da to što građani protestuju već dva meseca širom gradova u Srbiji više nije pitanje političkih partija niti ideologije, već pitanje normalnog života.

- Pitanje za sve nas je u kakvoj državi sutra želimo da živimo, a mi želimo da živimo u državi u kojoj se poštuju zakoni, pravda sprovodi isto za sve, gde su mediji slobodni, gde je svako slobodan da javno kaže ono što misli, a da ne dobije pretnju ili otkaz. Želimo državu koja se neće mnogo uplitati u naše živote. Ono što mi hoćemo su promene - istakao je Velebit, dodajući da ovo nije Vučićeva, ni Dačićeva, ni Vulinova Srbija, već Srbija njenih građana. - Zašto svaki dan prave podele ako nam žele dobro? Nema ništa opasnije za jedno društvo nego kada građane okrenete jedne protiv drugih. Danas u Srbiji postoji samo jedna podela, a to je na one koji ruše institucije i guše slobodu medija i na one, tj. na nas, koji tome želimo da se suprotstavimo.

Sugrađanima se obratio i Tamaš Hajdu, glumac Narodnog pozorišta Subotica, kao i Pablo Domínguez, doktor antropologije i biologije i član francuske akademije nauka. On je poručio sugrađanima koji su izašli na ulice da nisu sami, te da imaju moć da pokrenu promene i ostvare ono za šta se bore.

Održan prvi protest "1 od 5 miliona" u Subotici

Okupljeni sugrađani potom su krenuli u protestnu šetnju Korzom do ulice Dimitrija Tucovića, gde su se na kratko zaustavili ispred sedišta Gradskog odbora Srpske napredne stranke, uzvikujući "AV, AV" i "Lopovi". Šetnja je nastavljena do Trga Sinagoge, potom ulicom Petefi Šandora, preko Trga žrtava fašizma, ulice Matka Vukovića i Štrosmajerove, da bi se završila na Trgu slobode. Protest je protekao mirno i bez incidenata.

Protest "1 od 5 miliona"", koji se u Beogradu održava svake subote od početka decembra, a koji se potom proširio i na ostale gradove u Srbiji, večeras je po prvi put održan u Subotici, a na kraju šetnje, organizatori su najavili naredni protest za sledeći petak, takođe u 18 časova.

Održan prvi protest "1 od 5 miliona" u Subotici

Video zapis kretanja kolone kroz centar

Izvor: Subotica.com
Protest "#1od5miliona" u Subotici Protest "#1od5miliona" u Subotici Protest "#1od5miliona" u Subotici Protest "#1od5miliona" u Subotici Protest "#1od5miliona" u Subotici Protest "#1od5miliona" u Subotici Protest "#1od5miliona" u Subotici Protest "#1od5miliona" u Subotici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 1 mesec
Komentara: 231
Pregleda: 32375
Povezane teme

protest

protest građana

#1od5miliona

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.