Komentara: 2
Pregleda: 2264
Foto

Održan okrugli sto „Usluge socijalne zaštite za osobe s invaliditetom u Subotici“

03.12.2014. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Povodom 3. decembra, Međunaridnog dana osoba sa invaliditetom, u Plavoj Sali Gradske kuće održan je okrugli sto na kome su predstavnici deset udurženja i lokalne samouprave razgovarali o položaju i uslugama socijalne zaštite koje se invalidima pružaju u našem gradu.
Održan okrugli sto „Usluge socijalne zaštite za osobe s invaliditetom u Subotici“

Kako se moglo čuti, na teritoriji grada registrovano je 14.000 osoba sa invaliditetom koje se svakodnevno suočavaju sa brojnim problemima.

- Osobama sa invaliditetom nudi se široka lepeza usluga i aktivnosti – od rekreacijskih, kreativnih, fizioterapijskih, savetodavnih, pravnih, do usluga personalne asistencije i asistenta u porodici ali je problem što se one uglavnom finansiraju putem projekata -  smatra Vesna Gavrić iz Udruženja „Zajedno“.  - To znači da postoje dok traje projekt, korisnici se naviknu na njih, a kad se on završi, te usluge više nema. Ono što je evidentirano kao potreba, je usluga personalne asistencije za odrasle osobe s invaliditetom, kao usluga stanovanja uz podršku. Zatim, jedna intersektorska usluga, podsticanje ranog razvoja dece do pet godina sa invaliditetom, kada ona još nisu uključena u vrtiće, škole, kao i podrška njihovim porodicama.

 Subotica je tokom ove godine izdvojila  skoro  30.000 evra za finansiranje aktivnosti udruženja koje pružaju usluge osobama s invaliditetom. Osim toga, Grad direktno putem ustanova socijalne zaštite finansira 40 personalnih asistenata, Dnevni boravak za decu ometenu u razvoju u “Kolevci”,  gde je 25 mališana, Dnevni boravak u Banijskoj za 40 odraslih korisnika, kao i pomoć i negu u kući za 850 korisnika i 250 korisnika kojima “Caritas” nudi ovu uslugu.

- To će biti prioriteti i naredne godine – istakao je Milimir Vujadinović, član Gradskog veća za socijalu. -Pokušali smo već sada, u decembru da utičemo na zapošljavanje osoba s invaliditetom.. Druga  važna stvar su rampe za invalide I to je  nasleđen problem, star decenijama. Nekim objektima i zdrav čovek teško može prići, a kamoli neko ko ima invaliditet., Izgradnja nekoliko rampi biće jedan od zadataka za narednu godinu.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 7 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2264
Povezane teme
zapošljavanje osoba sa invaliditetom osobe sa invaliditetom invalidi rada milimir vujadinović plava sala
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.