Komentara: 2
Pregleda: 2837
Foto

Održan okrugli sto „Usluge socijalne zaštite za osobe s invaliditetom u Subotici“

03.12.2014. u 18:54h
Izvor: Subotica.com
Povodom 3. decembra, Međunaridnog dana osoba sa invaliditetom, u Plavoj Sali Gradske kuće održan je okrugli sto na kome su predstavnici deset udurženja i lokalne samouprave razgovarali o položaju i uslugama socijalne zaštite koje se invalidima pružaju u našem gradu.
Održan okrugli sto „Usluge socijalne zaštite za osobe s invaliditetom u Subotici“

Kako se moglo čuti, na teritoriji grada registrovano je 14.000 osoba sa invaliditetom koje se svakodnevno suočavaju sa brojnim problemima.

- Osobama sa invaliditetom nudi se široka lepeza usluga i aktivnosti – od rekreacijskih, kreativnih, fizioterapijskih, savetodavnih, pravnih, do usluga personalne asistencije i asistenta u porodici ali je problem što se one uglavnom finansiraju putem projekata -  smatra Vesna Gavrić iz Udruženja „Zajedno“.  - To znači da postoje dok traje projekt, korisnici se naviknu na njih, a kad se on završi, te usluge više nema. Ono što je evidentirano kao potreba, je usluga personalne asistencije za odrasle osobe s invaliditetom, kao usluga stanovanja uz podršku. Zatim, jedna intersektorska usluga, podsticanje ranog razvoja dece do pet godina sa invaliditetom, kada ona još nisu uključena u vrtiće, škole, kao i podrška njihovim porodicama.

 Subotica je tokom ove godine izdvojila  skoro  30.000 evra za finansiranje aktivnosti udruženja koje pružaju usluge osobama s invaliditetom. Osim toga, Grad direktno putem ustanova socijalne zaštite finansira 40 personalnih asistenata, Dnevni boravak za decu ometenu u razvoju u “Kolevci”,  gde je 25 mališana, Dnevni boravak u Banijskoj za 40 odraslih korisnika, kao i pomoć i negu u kući za 850 korisnika i 250 korisnika kojima “Caritas” nudi ovu uslugu.

- To će biti prioriteti i naredne godine – istakao je Milimir Vujadinović, član Gradskog veća za socijalu. -Pokušali smo već sada, u decembru da utičemo na zapošljavanje osoba s invaliditetom.. Druga  važna stvar su rampe za invalide I to je  nasleđen problem, star decenijama. Nekim objektima i zdrav čovek teško može prići, a kamoli neko ko ima invaliditet., Izgradnja nekoliko rampi biće jedan od zadataka za narednu godinu.

Izvor: Subotica.com
Okrugli sto posvećen osobama sa invaliditetom Okrugli sto posvećen osobama sa invaliditetom Okrugli sto posvećen osobama sa invaliditetom Okrugli sto posvećen osobama sa invaliditetom Okrugli sto posvećen osobama sa invaliditetom Okrugli sto posvećen osobama sa invaliditetom Okrugli sto posvećen osobama sa invaliditetom Okrugli sto posvećen osobama sa invaliditetom
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 4 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 2837
Povezane teme

zapošljavanje osoba sa invaliditetom

osobe sa invaliditetom

invalidi rada

milimir vujadinović

plava sala

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.