Komentara: 6
Pregleda: 8406

Održan okrugli sto posvećen dijalogu poslodavaca i sindikata radnika

14.11.2016. u 18:07h
Izvor: Subotica.com
U Regionalnoj privrednoj komori održan je okrugli sto na temu podsticanja socijalnog dijaloga između sindikata i poslodavaca i mirnog rešavanja sporova.
Održan okrugli sto posvećen dijalogu poslodavaca i sindikata radnika

Cilj okruglog stola, koji je Privredna komora Srbije u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja organizovala u Subotici i u još nekoliko gradova  je razvoj sindikalnog organizovanja, koji  posebno nedostaje u privatnom sektoru.

- Nema boljeg načina za rešavanje problema od dijaloga. Naša ideja je da serijom okruglih stolova podstaknemo i poslodavce i sindikate, ali i radnike da je sindikalno organizovanje nešto što je dobrodošlo, i to ne samo u državnim firmama nego da se to primeni i u svim ostalim oblicima preduzeća, posebno u privatnim firmama kojih je sve više. Znamo da se u Privrednoj zoni otvara veliki broj radnih mesta i svakako bi trebalo podstaći i radnike i poslodavce na sindikalno organizovanje - rekao je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nenad Ivanišević dodajući da poslodavci i radnici mogu da očekuju pomoć Ministarstva.

Održan okrugli sto posvećen dijalogu poslodavaca i sindikata radnika

Učesnicima su predstavljene i brojne prednosti mirnog rešavanja sporova, koji su u nadležnosti Republičke agencije  od 2005. godine.

- Svako rešenje u kolektivnom radnom sporu do koga se dođe u postupku pred Agencijom je win win rešenje. To je rešenje podrazumeva da su su i sindikati i poslodavci našli zajednički jezik i došli do jednog rešenja, koje je obostrano prihvatljivo-kaže direktor Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova, Mile Radivojević i dodaje da ovaj instrument koristi uglavnom javni sektor, posebno u oblasti zlostavljanja i diskriminacije na radu - Agencija je prepoznata u javnosti kao uspešna u rešavanju te vrste sporova, čak imamo mnogo više uspešno rešenih sporova u odnosu na sve sudove u Srbiji.

Održan okrugli sto posvećen dijalogu poslodavaca i sindikata radnika

Iako mirno rešavanje sporova donosi brojne uštede za obe strane, prema rečima potpredsednika Saveza samostalnih sindikata Subotice, Ištvana  Huđija,  poslodavci i radnici u Subotici do sada nisu koristili ovakvu mogućnost rešavanja sporova.

- Sindikatima je ova tema vrlo bitna, da sprečimo da idemo na sudove, da plaćamo advokatske troškove do bi došli do rešenja, jer arbitri imaju obavezu odnosno rok od 30 dana da završe predmet. Međutim ima tu nekoliko situacija koje bi trebalo da se menjaju, da se obezbediti dvostepenost u uručivanju kada Agencija odluči i to što se ulazi u rešavanje kada obe strane to prihvate - kaže Ištvan Huđi i dodaje - Imamo potpisane kolektivne ugovore za javna preduzeća gde smo predvideli ovo kao način rešavanja individualnih i kolektivnih sporova, tako da se nadam, da ćemo ako dođemo do neke situacije  uspeti zajedno sa lokalnom samoupravom da je prevaziđemo i sa miriteljem dođemo do rešenja.

Izvor: Subotica.com
Okrugli sto u RPK (Socijalni dijalog između sindikata i poslodavaca) Okrugli sto u RPK (Socijalni dijalog između sindikata i poslodavaca) Okrugli sto u RPK (Socijalni dijalog između sindikata i poslodavaca) Okrugli sto u RPK (Socijalni dijalog između sindikata i poslodavaca) Okrugli sto u RPK (Socijalni dijalog između sindikata i poslodavaca) Okrugli sto u RPK (Socijalni dijalog između sindikata i poslodavaca) Okrugli sto u RPK (Socijalni dijalog između sindikata i poslodavaca) Okrugli sto u RPK (Socijalni dijalog između sindikata i poslodavaca)
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 5 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 8406
Povezane teme

Nenad Ivanišević

ištvan huđi

privredna komora

regionalna privredna komora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.