• Pregleda: 7565

Održan okrugli sto posvećen dijalogu poslodavaca i sindikata radnika

U Regionalnoj privrednoj komori održan je okrugli sto na temu podsticanja socijalnog dijaloga između sindikata i poslodavaca i mirnog rešavanja sporova.
Održan okrugli sto posvećen dijalogu poslodavaca i sindikata radnika

Cilj okruglog stola, koji je Privredna komora Srbije u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja organizovala u Subotici i u još nekoliko gradova  je razvoj sindikalnog organizovanja, koji  posebno nedostaje u privatnom sektoru.

- Nema boljeg načina za rešavanje problema od dijaloga. Naša ideja je da serijom okruglih stolova podstaknemo i poslodavce i sindikate, ali i radnike da je sindikalno organizovanje nešto što je dobrodošlo, i to ne samo u državnim firmama nego da se to primeni i u svim ostalim oblicima preduzeća, posebno u privatnim firmama kojih je sve više. Znamo da se u Privrednoj zoni otvara veliki broj radnih mesta i svakako bi trebalo podstaći i radnike i poslodavce na sindikalno organizovanje - rekao je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nenad Ivanišević dodajući da poslodavci i radnici mogu da očekuju pomoć Ministarstva.

Učesnicima su predstavljene i brojne prednosti mirnog rešavanja sporova, koji su u nadležnosti Republičke agencije  od 2005. godine.

- Svako rešenje u kolektivnom radnom sporu do koga se dođe u postupku pred Agencijom je win win rešenje. To je rešenje podrazumeva da su su i sindikati i poslodavci našli zajednički jezik i došli do jednog rešenja, koje je obostrano prihvatljivo-kaže direktor Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova, Mile Radivojević i dodaje da ovaj instrument koristi uglavnom javni sektor, posebno u oblasti zlostavljanja i diskriminacije na radu - Agencija je prepoznata u javnosti kao uspešna u rešavanju te vrste sporova, čak imamo mnogo više uspešno rešenih sporova u odnosu na sve sudove u Srbiji.

Iako mirno rešavanje sporova donosi brojne uštede za obe strane, prema rečima potpredsednika Saveza samostalnih sindikata Subotice, Ištvana  Huđija,  poslodavci i radnici u Subotici do sada nisu koristili ovakvu mogućnost rešavanja sporova.

- Sindikatima je ova tema vrlo bitna, da sprečimo da idemo na sudove, da plaćamo advokatske troškove do bi došli do rešenja, jer arbitri imaju obavezu odnosno rok od 30 dana da završe predmet. Međutim ima tu nekoliko situacija koje bi trebalo da se menjaju, da se obezbediti dvostepenost u uručivanju kada Agencija odluči i to što se ulazi u rešavanje kada obe strane to prihvate - kaže Ištvan Huđi i dodaje - Imamo potpisane kolektivne ugovore za javna preduzeća gde smo predvideli ovo kao način rešavanja individualnih i kolektivnih sporova, tako da se nadam, da ćemo ako dođemo do neke situacije  uspeti zajedno sa lokalnom samoupravom da je prevaziđemo i sa miriteljem dođemo do rešenja.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

6
K. Branko Odgovori
Kada su u pitanju Kolektivni ugovori u javnim firmama i svima onima koji su na buđžetu tu se dosta brzo postigne dogovor i takvi ugovori se potpišu. Međutim kada su u pitanju
privatni poslodavci( kao na primer u prehranbenoj industriji ) na potpisivanje Granskog
Kolektivnog ugovora od strane Ministarstva za rad čeka se ( već je prošlo 2 godine od kada je prestao da važi stari ) PREVIŠE DUGO, pa poslodavci prave Aneks ugovore koji
su uvek na štetu radnika.

) previše dugo pa poslodavci primenjuju neke svoje Aneks ugovore koji su na štetu radnika.
Овца за шишање Odgovori
Ахахаха... Поново Иванишевић?! Има ли већих паразита од њега, његове странке, прирепка катастрофалним снс-ОВЦАМА?!
forest gamp Odgovori
Ovo je Vrhunac licemerja i ponizavanje gradjana . Cije " VI" interese zastupate???
Milan024 Odgovori
Trla baba lan, da joj prodje dan, i da uzgred, digne dnevnice i putne troškove, te opravda svoje postojanje!
ana Odgovori
Sada je kasno za okrugli sto, radnici su isterani iz fabrika bez plata i doprinosa, fabrike su opljačkane a ovi politički i sindikalni profiteri se latili okruglog stola.
Često se pitam dali ovi "ljudi" imaju i malo morala u sebi, pogotovo sindikalni lideri.
Slavkez Odgovori
Ivanisevic im pricao kako se postaje preletac i cuva pozicija!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.