Komentara: 7
Pregleda: 1324

Održan okrugli sto o Ustavom zagarantovanim pravima nacionalnih manjina

04.10.2018. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Naš grad je danas bio domaćin okruglog stola „Ustavni okvir za zaštitu i unapređenje prava pripadnika nacionalnih manjina“ na kome je bilo reči o pravima manjina koja jesu ili nisu zagarantovana najviših zakonskim aktom.
Održan okrugli sto o Ustavom zagarantovanim pravima nacionalnih manjina

Po mišljenju govornika, Ustavom treba jasno odrediti prava i slobode pojedinca i kolektiva, definisati upotrebu nacionalnih simbola i vratiti termin „nacionalna zajednica“.

- Nije nađen balans između kolektivnih i individualnih prava nacionalnih manjina, izgubio se termin nacionalna zajednica koji je mnogo bolji, jer je Srbija zemlja gde su manjine teritorijalno koncentrisane i mora se ići politikom integracije – objašnjava dr Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose. - Ne postoji termin pripadnik nacionalne zajednice i nije definisano kako će jedan Mađar ili Hrvat doći do svojih prava, već je upućen na nacionalni savet da ga zastupa. Da li je kolektivno pravo isticanje nacionalnih simbola ili je to pravo pojedinca, treba jasno reći kada pojedinac može istaknuti zastavu svoje manjine, a kada to čini kolektiv,jer  imamo često hapšenje ljudi zbog isticanja nacionalnih simbola.

Po njegovom mišljenju, najbolje je izmeniti Ustav, čijih se 14 odsto ukupnih normi odnosi na nacionalne manjine, jer je on  donet šest godina posle zakona.

- Ustav ne sme da prepisuje zakone. Objektivni problem je šta važi u ovoj zemlji, ono što piše u zakonu, koji je manje snage, ili ono što pise u Ustavu. Kada je zakon o manjinama pravljen 2003. godine on je bio osmišljen kao ustavni, onda se vlast dogovorila sa nekim predstavnicima manjina i on je postao običan, a to znači da nema zaštitu od brzih promena a osakaćene su neke norme – dodaje Janjić. - Manjinska samouprava po zakonu se svodi na potpunu jezičku autonomiju što je posle osporio Ustavni sud. Ukupne norme nisu sve loše, i tražimo postepeno i temeljno menjanje nekih normi.

Sa druge strane, predstavnici manjina ne smatraju da je Ustav Republike Srbije loš po njih.

- Pojedine odredbe Ustava treba eventualno pojasniti i proširiti, ali što se tiče nacionalnih manjina on nije loš po nas. U Srbiji je na dobar način postavljen odnos prema mogućnostima i pravima manjina – smatra Mirko Bajić iz Bunjevačkog nacionalnog saveta. - Donošenjem novog Zakona o nacionalnim savetima mnoge dileme će biti otklonjene. Generalno, Ustav ne treba menjati!

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 7 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 1324
Povezane teme
nacionalni savet bunjevaca mirko bajić mađarski nacionalni savet bunjevački nacionalni savet zakon o nacionalnim savetima nacionalni saveti nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine nacionalni savet crnogoraca zakon o nacionalnim manjinama
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.